Βόρειο Σέλας: Ανακαλύφθηκε γιατί οι άνθρωποι ακούνε παράξενους ήχους

Βόρειο Σέλας: Ανακαλύφθηκε γιατί οι άνθρωποι ακούνε παράξενους ήχους
shutterstock

Αρχαιότερα έθνη που ζούσαν στην Λαπωνία πίστευαν πως το Β. Σέλας ήταν τα πνεύματα των προγόνων τους και ο θόρυβος το τραγούδι τους. Χάρη στις πρόσφατες ανακαλύψεις επιστημόνων γνωρίζουμε πλέον τι πραγματικά ισχύει.

Το γνωστό γνωμικό «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά», επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά. Ομάδα εθελοντών και επιστημόνων στη Φινλανδία αποφάσισαν να αποδείξουν ή να διαψεύσουν ότι το Βόρειο Σέλας, “ακούγεται” όπως ισχυρίζονται πολλοί από τους επισκέπτες του.

Για εκατοντάδες χρόνια υπάρχουν αναφορές για δυνατούς ήχους, κραυγές και θορύβους, ειδικά από αυτόχθονες που ζουν στην Αρκτική, αλλά και από μη αυτόχθονες που έχουν επισκεφτεί το μαγευτικό μέρος.

Η πεποίθηση αρχαιότερων εθνών ήταν πως τα φώτα αποτελούσαν τα πνεύματα των προγόνων τους, ενώ ο θόρυβος ήταν το τραγούδι τους.

Καθηγητής ακουστικής στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας, ο Unto Laine, ο οποίος άκουσε ήπιους ήχους, ενώ παρακολουθούσε το Βόρειο Σέλας στην απομακρυσμένη Λαπωνία, προσπάθησε να κατασκευάσει μια επιστημονική υπόθεση που θα μπορούσε να τους εξηγήσει.

Οι ήχοι εντέλει είναι ηλεκτρικές εκκενώσεις που προκύπτουν από μια «αντιστροφή θερμοκρασίας», η οποία συμβαίνει όταν ο δροσερός αέρας, αντί να επιπλέει πάνω από τη γη, προσκολλάται στο έδαφος και όταν ζεστός αέρας ανεβαίνει για να καλύψει τον κρύο αέρα σε υψόμετρα περίπου 60-400 μέτρων. Πρόκειται με άλλα λόγια για αντιστροφή των κανονικών τους θέσεων.

Όταν αυτός ο θερμός αέρας ανεβαίνει, μεταφέρει τα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια μαζί του στο κάτω μέρος της αναστροφής. Το πεδίο του στατικού ηλεκτρικού δυναμικού επεκτείνεται προς τον ουρανό και προς τα κάτω προς τη γη, και καθώς τα φώτα “βομβαρδίζουν” τη μαγνητόσφαιρα με θετικά φορτισμένα ηλεκτρόνια, συγκεντρώνονται στην κορυφή της αντιστροφής.

“Το δοκίμασα με δύο ώρες υλικού που ηχογράφησα στο Fiskars το 2013”, έγραψε ο ερευνητής Laine. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τον Laine για σχεδόν δύο δεκαετίες με μια εγκατάσταση τριών μικροφώνων που κατέγραφαν για συγκεκριμένες περιόδους.

Τώρα, η έρευνά του έχει εμπνεύσει ένα νέο επιστημονικό έργο πολιτών στο Παρατηρητήριο Hankasalmi στο Jyväskylä της Φινλανδίας που θα καταγράφει πιθανούς ήχους 24 ώρες την ημέρα με τέσσερα μικρόφωνα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από 200 ξεχωριστούς δωρητές, καθώς και μια επιστημονική επιχορήγηση από την ΕΕ, σύμφωνα με το Good News.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα