Η αλλαγή ατζέντας που ετοιμάζει το Μαξίμου και η ΓΣΕΕ που συζήτά για επενδύσεις

Σιγά αλλά σταθερά ξεκινά η ηγεσία της Ν.Δ τη προσπάθει να πάψει η κυριαρχία του δυστυχήματος των Τεμπών στην ειδησεογραφία ενώ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ -σε ξενοδοχείο στο Καβούρι- ο πρόεδρος Γ.Παναγόπουλος αναφέρθηκε στις επενδύσεις των χρημάτων της συνομοσπονδίας

Να «γυρίσει» σιγά-σιγά η ατζέντα

Η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών θα μείνει για αρκετό καιρό στην κορυφή της επικαιρότητας. Πώς άλλωστε να μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα καθυστερήσει την προσπάθεια για να αλλάξει η ατζέντα. «Σιγά-σιγά, αλλά σταθερά» αυτό – όπως μαθαίνουμε – θα είναι το «μότο».

Ήδη άλλωστε αν παρατηρήσετε τις «κινήσεις» κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρχίσει σταδιακά να προβάλλουν και άλλα ζητήματα. Προκρίνοντας την κοινωνική τους σημασία. Γεγονός που μόνον τυχαίο δεν είναι. Όσο για τα γεγονότα η επίσημη πλέον γραμμή θα είναι πως «αναμένονται τα πορίσματα των ερευνών». Είτε αφορούν την επιτροπή που σύστησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, είτε τις εισαγγελικές έρευνες που εποπτεύει ο Εισαγγελεάς του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Για το ενδιάμεσο διάστημα παραμένει ενεργός ο στόχος του να «θολώσει» το πεδίο των κυβερνητικών ευθυνών με αντιπαραθέσεις (ει δυνατόν υψηλών τόνων) στην λογική του «φταίνε όλοι».

Η στάση Βαρουφάκη

Στην παραπάνω λογική πάντως …δεν συμμετέχει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του Μέρα 25 το ξεκαθάρισε με την δήλωσή του μετά την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκε την Παρασκευή έξω από το εστιατόριο που συχνάζει στα Εξάρχεια. Κάλεσε – θυμίζουμε- την κυβέρνηση «να πάψει την αποπροσανατολιστική σπέκουλα» αφού «τώρα θρηνούμε τους 57 νεκρούς των Τεμπών».

Στο Μέρα 25 «είδαν» την τάση του Μεγάρου Μαξίμου να αναδείξει το γεγονός, όπως και την προθυμία πολλών υπουργών του περιβάλλοντος Μητσοτάκη να μπουν στην σχετική συζήτηση. Όπως δηλώνουν, κατάλαβαν αμέσως τι πάει να στηθεί και γι’ αυτό το «ξέκοψαν» αμέσως.

Αναμένουν γαλάζιες επιθέσεις

Το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί το κύριο βάρος της επίθεσης της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να προσπαθήσει να αντιστρέψει το πολιτικό λίμα. Αυτή την εκτίμηση κάνουν στην Χαριλάου Τρικούπη και είναι έτοιμοι – όπως λένε- για τα χειρότερα.

Η κυρίαρχη εκτίμηση φαίνεται να είναι πως μετά την τραγωδία των Τεμπών η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους κεντρώους ψηφοφόρους και θα κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τις διαρροές της προς το ΠΑΣΟΚ. Κι όπως έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί μόνον με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και με «χτυπήματα κάτω από το τραπέζι».

Πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως ότι κι αν συμβεί το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να «εδραιωθεί» σε ένα διψήφιο ποσοστό.

Το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Μπορεί η ΓΣΕΕ να ήταν προκλητικά απούσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη όμως και οι εργαζόμενοι φαίνεται πως ήταν παντελώς απόντες από το 38ο Συνέδριο της σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι. Όσο το δυνατόν μακρύτερα δηλαδή από το κέντρο της Αθήνας που αυτές τις μέρες γίνονται συγκεντρώσεις.

Όπως καταγράφθηκε η εικόνα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ ελάχιστα έμοιαζε με διαδικασία εργατικής συνομοσπονδίας. Είναι ενδεικτικό ότι οι εργασίες του ξεκίνησαν στις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης και στην συνέχεια ανακοινώθηκε διάλλειμα 4ωρών. Όσον αφορά την ποιότητα του διαλόγου αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του απερχόμενου προέδρου Γιάννη Παναγόπουλου στην ομιλία του στον τρόπο που επενδύθηκαν τα χρήματα της ΓΣΕΕ και τα σχόλια για τα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών που οδηγούν στην ανάγκη επενδύσεων.

Όσον αφορά τα πολιτικά συμπεράσματα από τις αρχαιρεσίες, η πτώση της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΚΕ) και η άνοδος της παράταξης του ΚΚΕ (ΔΑΣ) φαίνεται να είναι τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Όλα αυτά στο φόντο μιας λειτουργίας της τριτοβάθμιας οργάνωσης που σε τίποτε δεν θυμίζει το παρελθόν. Τους καιρούς δηλαδή που ένα συνέδριο της ΓΣΕΕ ήταν σημαντικό γεγονός για τους εργαζόμενους της χώρας και τα πολιτικά κόμματα.

Οι αφύλακτες διαβάσεις

Αφού έχει ανοίξει η συζήτηση για τα ζητήματα ασφάλειας του σιδηροδρόμου αναμενόμενο ήταν να έλθει στην επιφάνεια και το θέμα των αφύλακτων διαβάσεων. Άλλωστε ήδη οι εργαζόμενοι στον οργανισμό έχουν προβεί σε καταγγελίες προς τα πολιτικά κόμματα και κάποιες από αυτές έχουν ήδη φτάσει στην Βουλή.

Όπως φαίνεται το έργο της φύλαξης των διαβάσεων (μετά από 160 απολύσεις φυλάκων που έγιναν το 2019) έχει ανατεθεί σε εταιρίες security. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των σωματείων το εργολαβικό αυτό προσωπικό δουλεύει σε καθεστώς εξοντωτικών ωραρίων των 12 ωρών δίχως να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο. Επίσης πολλοί από τους υπάλληλους αυτούς δεν διαθέτουν την Πιστοποίηση Ηλεκτροκίνησης. Δηλαδή την δυνατότητα παροχής υπηρεσίας σε δίκτυα ηλεκτρικών γραμμών του ΟΣΕ με τάση 25.000 Volt. Επίσης επισήμως αναφέρονται – όπως είναι φυσικό- στον ιδιωτικό φορέα στον οποίο εργάζονται και ότι στις εποπτικές αρχές του ΟΣΕ.

Μια ακόμη πλευρά της υπόθεσης ασφάλειας του σιδηροδρόμου. Που έχει και αυτή κοστίσει 10αδες ζωές τα τελευταία χρόνια.

Στόπ στις ειδήσεις στην νοηματική

Ως κεντρικό στέλεχος της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης ο Γιάννης Οικονόμου έχει πολλά στο μυαλό του το τελευταίο διάστημα. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης επικοινωνιακής κρίσης που έχει περάσει η κυβέρνηση. Μέσα στον φόρτο εργασίας που έχει όμως καλείται να εξηγήσει το γιατί διακόπηκε η διερμηνεία στην νοηματική από τα δελτία ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης.

Την σχετική καταγγελία έχει κάνει η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας και έχει ήδη κατατεθεί ερώτηση στο κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Γιάννη Μπαλάφα. Εκεί διατυπώνεται το ερώτημα του γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση που «συνιστά πολύ σοβαρή διάκριση σε βάρος των κωφών – βαρήκοων τηλεθεατών, η ενημέρωση των οποίων πρέπει να αντιμετωπίζεται σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες». Αυτό μάλιστα επισημαίνεται πως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 67 του νόμου 4488/2017.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση. Αν υπάρξει…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα