Η Ιαπωνία που απομακρύνθηκε και ο Μεγάλος Τιμονιέρης που επανέρχεται

Γιατί άραγε τελείωσε η συζήτηση για τις υποκλοπές στην Βουλή Παρασκευή μεσημέρι αφού η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα; Αυτά ενώ είναι μόδα στην Ν.Δ πια να αποκαλούν "καπετάνιο" τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πήγε …πιο μακριά η Ιαπωνία;

Το ερώτημα του πόσο απέχει από την Ελλάδα η Ιαπωνία ανακύπτει αν συνδυάσει κανείς την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή και το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου που ξεκινά σήμερα. Δεύτερα.

Θυμίζουμε ότι η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας έγινε με τους εξής όρους κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης: Να «συμπυκνωθούν» οι ομιλίες των βουλευτών από την Τετάρτη το απόγευμα που ξεκίνησε έως την Παρασκευή που ξεκίνησαν να μιλάνε οι πολιτικοί αρχηγοί, με αποτέλεσμα να γίνονται παρεμβάσεις βουλευτών στις 03.00 τα ξημερώματα. Επίσης η συζήτηση να τελειώσει την Παρασκευή το μεσημερί, γεγονός που οδήγησε στο να μην υπάρξουν δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο οι υποκλοπές.

Έτσι λοιπόν η απορία που πλανάται είναι η εξής: Εφόσον σύμφωνα με όλα τα πτητικά σχέδια των αεροπορικών εταιριών ένα αεροσκάφος από την Αθήνα για να φτάσει στο Τόκιο θέλει 15 με 18 ώρες γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζονταν …3 ημέρες; Μήπως με κάποιο μαγικό τρόπο πήγε πιο μακριά η Ιαπωνία ή ο πρωθυπουργός βρήκε μια «εθνική» δικαιολογία για να «ξεμπερδεύει» με μία πολύ δύσκολη – όπως αποδείχθηκε- γι αυτόν κοινοβουλευτική διαδικασία;

(Θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ευαίσθητος στο jet lag. Όμως μας έχει δώσει πολύ διαφορετικά δείγματα από τα ταξίδια του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπότε …δεν παίζει).

Όπως φαίνεται τα κατάφερε το ΠΑΣΟΚ

Τελικά μάλλον τα …κατάφερε να παρουσιάσει ψηφοδέλτια το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα νωρίτερα από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που – προφανώς- δεν επιβεβαιώνει τα (αρκετά) δημοσιεύματα που καταγράφθηκαν σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σχετικά με την δυσκολία της Χαριλάου Τρικούπη να βρει υποψηφίους.

Θυμίζουμε μάλιστα ότι την ταχύτατη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων είχαν προαναγγείλει στελέχη πέριξ του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν το ΠΑΣΟΚ δέχονταν συντονισμένη επίθεση δημοσιευμάτων. Γνωρίζοντας προφανώς την πραγματική εικόνα.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στατιστικά που δόθηκαν στην δημοσιότητα στα ψηφοδέλτια υπάρχουν καινούργια πρόσωπα (ανανέωση κατά 63%) όπως και νέα πρόσωπα (κάτω των 45 ένας στους τρείς υποψήφιους).

Ο Τιμονιέρης ο Μεγάλος

Στην προεκλογική περίοδο θα «φορεθεί πολύ» το σύνθημα του «Μεγάλου Τιμονιέρη», είναι σαφές. Μία στις δύο – ίσως και περισσότερες – ομιλίες στελεχών της Νέας Δημοκρατία όπως διαπιστώνουμε έχουν μία αναφορά στο πώς οδηγεί – σταθερά κι ακλόνητα- την χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου σε εκδήλωση επιμόρφωσης των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Είπε πως «οι πολίτες αναζητούν σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική. Γνωρίζουν καλά ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερό το τιμόνι της χώρας».

Μάλιστα αξίζει να επισημάνουμε πως την έκφραση – καρμπόν υιοθετεί όπως φαίνεται και ο Νίκος Δένδιας. Στην τελευταία ομιλία του σε κοπή βασιλόπιττας της Ν.Δ στον βόλο το «έριξε» κι αυτός: «Είμαστε σε πολύπλοκους ταραγμένους καιρούς. Στη φουρτούνα, λοιπόν, νομίζω ότι το καράβι πρέπει να έχει σαφή κατεύθυνση και να έχει έναν καπετάνιο. Δεν μπορεί πολλοί να συζητάνε κατά πού θα στρίψει το τιμόνι, δεν πάνε έτσι τα βαπόρια στη φουρτούνα». Τονίζοντας φυσικά πως «προτείνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για καπετάνιο».

(Να υποθέσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών κάνει ένα είδος αυτοκριτικής; Λόγω του ότι στην συζήτηση για τις υποκλοπές την περασμένη Παρασκευή δεν είπε …μισή κουβέντα υπέρ του πρωθυπουργού; )

Θέμα χρόνου

Θέμα χρόνου είναι ή κατάθεση ρύθμισης στην Βουλή για τον τρόπο έγκρισης των συνδυασμών που θα κατέλθουν στις επόμενες εκλογές. Αυτή δηλαδή που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός ως «στοπ» στο κόμμα του Η.Κασιδιάρη. Όπως μάθαμε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρας «ειδικά αυτή η εβδομάδα, λόγω των εξελίξεων σε επίπεδο κοινοβουλίου με τη συζήτηση της πρότασης μομφής, δεν έδωσε την ευκαιρία να προωθηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, από κει και πέρα νομίζω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αυτό που θα εξελιχθεί, αυτό που συμβεί».

Πράγμα που «μεταφράζεται» σε απλά ελληνικά ότι η κυβέρνηση ψάχνει ακόμη την τελική διατύπωσή της. Αυτά ενώ ήδη έχει κατατεθεί ήδη μία πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ που «φωτογραφίζει» τα ναζιστικά κόμματα, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξει «θολές» διατάξεις που θα περιλαμβάνουν την «θεωρία των δύο άκρων», ενώ το Μέρα 25 λέει σαφώς πως δεν πρέπει να ψηφιστεί τέτοια ρύθμιση γιατί ανοίγει επικίνδυνους δρόμους απαγόρευσης της δράσης της αριστεράς.

Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι η Ν.Δ θα χρησιμοποιήσει αυτή την ιστορία ως προεκλογικό ατού. Λέγοντας ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αντιπαρατίθεται στην Χρυσή Αυγή. Επιχείρημα εμφανώς «τραβηγμένο».

Άλλωστε ο κόσμος θυμάται την αντίδραση της κυβέρνησης στα γεγονότα του Εφετείου το 2020 την ημέρα που καταδικάστηκε η Χ.Α σαν εγκληματική οργάνωση. Δηλαδή την επίθεση των ΜΑΤ του Μ.Χρυσοχοϊδη. Όπως και την – πρόσφατη- άδεια του Δήμου Αθηναίων ώστε το νεοναζιστικό κόμμα να κάνει διαδήλωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα