Ο Μητσοτάκης αναζητεί επενδυτές στην Ιαπωνία 

Ο Μητσοτάκης αναζητεί επενδυτές στην Ιαπωνία 
Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Virginia Mayo

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία μετά από 17 χρόνια. Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα Akishito και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο 

Μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρεί (για άλλη μία φορά) ότι έχει αφήσει πίσω του τις υποκλοπές και συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα του.

Η κυβέρνηση εξάλλου είχε ζητήσει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες το απόγευμα για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου.

Από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία έχουν περάσει 17 χρόνια: Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός που είχε επισκεφθεί επισήμως τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου το 2005.

Στόχος του κ.Μητσοτάκη είναι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να παρουσιάσει και στην άπω Ανατολή την εικόνα μίας Ελλάδας, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και στην οποία ανοίγονται θετικές προοπτικές για επενδυτές. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει επενδυτές και στο Τόκυο.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν άλλωστε ότι η Ιαπωνία είναι μία χώρα με σημαντικό ρόλο στην περιοχή, καθώς και μία ισχυρή οικονομία, μέλος του G7. Αλλά και ότι καθώς το Τόκυο επιδιώκει προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα μπορει να αποτελέσει “γέφυρα” για την Ιαπωνία τόσο με την ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τη Βαλκανική χερσόνησο. Κυβερνητικές πηγές εντάσσουν μάλιστα στη γέφυρα αυτή και τα ενεργειακά πρότζεκτ που διαμορφώνονται στην περιοχή. Ενώ σημειώνουν ότι την Ελλάδα και την Ιαπωνία ενώνει επίσης το γεγονός ότι πρόκειται για δύο έθνη με μεγάλη ναυτική παράδοση.

Κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας αναμένεται να συζητηθεί επομένως πως μπορούν οι σχέσεις των δύο χωρών να λάβουν στρατηγική μορφή

Κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Akishito. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην Ιαπωνία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης καθώς και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αλλά και 20μελής επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.

Η αναζήτηση Ιαπώνων επενδυτών

Ο κ.Μητσοτάκης θα κάνει άλλωστε δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.

Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η δεύτερη θα γίνει – παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό – με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO, για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά για τον τομέα της ενέργειας, τόσο για τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, πρότζεκτ, όπως το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, αλλά και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).

Ο κ. Μητσοτάκης τέλος την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Στην ομιλία του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων. Θα τονίσει επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, καθώς “έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα