Η “κατσαρόλα” των Υποκλοπών και κάτι περίεργες διατάξεις

Η κυβέρνηση "πιάνει τα γιοφύρια" για να μήν φτάσουν μέχρι την Βουλή τα στοιχεία της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις ενώ ένα μυστήριο άρθρο σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ προκαλεί ερωτήματα.

Κάθε μέσο

Νέα δεδομένα έφερε στην ατζέντα του Σκανδάλου των Υποκλοπών (και δικαίως) το δημοσίευμα του News 24/7 που αποκάλυψε ότι η ΑΔΑΕ έχει «δέσει» με στοιχεία από τους παρόχους επικοινωνιών την παρακολούθηση 6 προσώπων ανάμεσά τους ένας υπουργός και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση πλέον … «κάθεται πάνω σε μία κατσαρόλα που βράζει». Αφού αυτό που προσπαθεί είναι αυτά τα στοιχεία να μην βρουν τον δρόμο να φτάσουν από την ΑΔΑΕ μέχρι την Βουλή.

Μόνο που για να γίνει αυτό υπάρχουν περισσότερα από ένα μονοπάτια και δεν μπορεί να τα «μπλοκάρει» όλα, παρότι θα το προσπαθήσει. Ακόμη και ο νόμος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών -που ψηφίστηκε ακριβώς για να «θάψει» αυτή την ιστορία- προβλέπει ανάλογες διαδικασίες.

Για τον λόγο αυτό στο στόχαστρο βρίσκεται η ίδια ΑΔΑΕ και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της. Εκεί θα «τα δώσει όλα» η κυβέρνηση μήπως και πετύχει την αδρανοποίησή της. Κι όταν λέμε «όλα» εννοούμε «όλα». Ότι μέσο υπάρχει…

Φλώρος και …στην Βουλή

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είναι ούτως η άλλως στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω των συνεχιζόμενων δημοσιευμάτων σχετικά με την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Μάλιστα αυτά ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που τόσο καιρό ψιθυρίζεται και όλοι γνωρίζουν: Την κάκιστη σχέση του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το …δράμα όμως αναμένεται να συνεχιστεί και στην Βουλή. Μια και μέσα στο Σαββατοκύριακο (πολύ διακριτικά) κατατέθηκε νομοσχέδιο στην Βουλή που ρυθμίζει οργανωτικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα νομοθέτημα των οποίων τις διατάξεις (ιδίως αυτές που καθορίζουν τα θέματα σταδιοδρομίας και εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων) αποδίδονται σε παρεμβάσεις του Α/ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα το νομοθέτημα έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια αφού φέρεται να «τακτοποιεί» θέματα βαθμονόμησης και συνταξιοδότησης των ανώτατων αξιωματικών σε βάρος άλλων στελεχών και ιδιαίτερα των υπαξιωματικών.

Περίεργη διάταξη

Στο προαναφερθέν νομοσχέδιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει – λόγω συγκυρίας- μια διάταξη που ορίζει πως συστήνεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γραφείο Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπαγόμενο απευθείας στον Υπουργό Άμυνας.

Όπως διαβάζουμε το γραφείο αυτό «είναι αρμόδιο για την εκτέλεση έργου υπεύθυνου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και υποκαθιστά ακόμη και «τα στρατιωτικά δικαστήρια, όταν αυτά δεν ενεργούν στο πλαίσιο της δικαιοδοτικής τους αρμοδιότητας» όπως και «κάθε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Τι σημαίνουν όλα αυτά …θα μάθουμε.

Θύμισε το νόμο του ‘94

Από την συζήτηση περί μοναρχίας των τελευταίων ημερών δεν θέλησε να λείψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Που άλλωστε φροντίζει γενικώς να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Έτσι σε δήλωσή του δεν παρέλειψε να θυμίσει πως το νομικό καθεστώς που διέπει αυτό που αποκαλούνταν «βασιλική περιουσία» οφείλεται σε δική του πρωτοβουλία. Όπως αναφέρει «όταν το 1994 εισηγήθηκα τον νόμο 2215/1994 για την απαλλοτρίωση της «βασιλικής περιουσίας» και τη ρύθμιση των θεμάτων ιθαγένειας των μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας υπήρχαν ακόμη πολλές «εκκρεμότητες» ως προς τη διαχείριση των συμβόλων και της ιστορικής μνήμης που συνιστά ενεργό πολιτικό μέγεθος». Τόνισε επίσςη πως «ο νόμος του 1994 κατέστησε οριστικά δημόσια περιουσία το Τατόι, το Μόν Ρεπό, το Πολυδένδρι».

Αυτό από την άλλη μας κάνει να θυμηθούμε πως τα ζητήματα αυτά χειρίζεται μια στενή συνεργάτιδά του στο παρελθόν. Δεν είναι άλλη από την σημερινή υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Βλέπουν διάσταση

Συνεχίζει να βλέπει μεγάλη διάσταση ανάμεσα στο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ στον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος ρωτήθηκε για την πρόσφατη συνάντηση ανάμεσα στον Ι.Καλίν εκπρόσωπο του Ερντογάν και την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Άννα Μπούρα ήταν σαφέστατος: «Ο κύριος Μητσοτάκης ασκεί πρωθυπουργο-κεντρική εξωτερική πολιτική. Όχι απλώς αρνείται, μόνος μεταξύ των πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης, να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά πολλές φορές οι πρωτοβουλίες του είναι σε άγνοια του Υπουργού Εξωτερικών, αν όχι σε διαφοροποίηση με αυτόν».

Καραμανλικός

Πάντως αυτή την περίοδο ο Νίκος Δένδιας, έχει κι άλλα στο μυαλό του. Όπως για παράδειγμα να προβάλλει το ισχυρό «καραμανλικό» του αποτύπωμα. Καθότι έρχονται εκλογές και προφανώς φροντίζει να διατηρήσει την επαφή του με την «κεντροδεξιά» που θέλει να πρεσβεύσει.

Όπως είπε άλλωστε σε κοπή πίτας στην Αχαΐα η Ν.Δ θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών « εν ονόματι των διαχρονικών αξιών της Παράταξης που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Λέω πάντα, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το γνήσιο λαϊκό κόμμα και ότι δεν μπορεί στην ιστορία του να αποστεί από αυτό το βασικό γενετικό του υλικό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα