Υποκλοπές: Θύελλα αντιδράσεων μετά την αποκάλυψη του NEWS 24/7 για το αποτέλεσμα του ελέγχου της ΑΔΑΕ

Υποκλοπές: Θύελλα αντιδράσεων μετά την αποκάλυψη του NEWS 24/7 για το αποτέλεσμα του ελέγχου της ΑΔΑΕ
Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος INTIME NEWS

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του NEWS 24/7 για τους ελέγχους της ΑΔΑΕ στους παρόχους και την επιβεβαίωση 6 επισυνδέσεων της ΕΥΠ, προκάλεσαν σύγκρουση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Το σχόλιο Μητσοτάκη και τα πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Αίσθηση αλλά και πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του NEWS 24/7 για το φλέγον ζήτημα των υποκλοπών.

Οπως αποκάλυψαν οι Κώστας Κουκουμάκας και Μάνος Φραγκιουδάκης από τους ελέγχους που έκανε το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ που στους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας αποκαλύφθηκε ότι τα τηλέφωνα έξι προσώπων είχαν παγιδευτεί από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός, ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του οποίου η σιωπή για την υπόθεση των υποκλοπών έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα, αξιωματικοί που χειρίζονται υποθέσεις εξοπλιστικών κι επίσης ένας πρώην σύμβουλος θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του εξαιτίας δηλώσεων που δεν συμφωνούσαν με το αφήγημα της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Υπερασπιζόμαστε απόλυτα το νόμο που έχουμε ψηφίσει

Το θέμα έθεσε στον πρωθυπουργό ο ανταποκριτής της ΕφΣυν στην Αλεξανδρούπολη, Αντώνης Τελόπουλος.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν γνωρίζω τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, δεν τις έχω πληροφορηθεί. Επομένως δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Αλλά μπορώ να σας πω ότι κατά καιρούς έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα τεκμηριωθεί”.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι: “Όπως έχει πει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πως θα κινηθεί. Όπως δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στην ΑΔΑΕ πως θα κινηθεί. Και τώρα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπάρχει θεσμική διαφωνία μεταξύ μίας Ανεξάρτητης Αρχής και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θα ήταν καλό η διαφωνία αυτή να επιλυθεί και να εκτονωθεί αυτή η ένταση που υπάρχει σήμερα. Να αποφύγουμε να κομματικοποιούμε τη μία ή την άλλη άποψη ανάλογα με τις κομματικές μας προτιμήσεις”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι: “Υπερασπιζόμαστε απόλυτα το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Λέμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός. Και είναι συνταγματικός μέχρι ότου και εφόσον κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι δεν είναι σωστός. Ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένα πρόσωπο μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για την παρακολούθηση του. Όλοι συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΑΕ έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με το νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και σαφής. “

Στο ερώτημα εάν η ΑΔΑΕ τελικά διατηρεί ή όχι το δικαίωμα ελέγχου, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε με νόημα: “Ημουν πολύ σαφής σε αυτό που είπα. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιο φυσικό πρόσωπο να πληροφορηθεί εάν παρακολουθείται ή όχι, καθορίζεται με απόλυτη σαφήνεια από το νομικό πλαίσιο με το οποίο έχουμε ψηφίσει.”

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανέφερε: “Αντί ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον εγγυητή της εθνικής ασφάλειας και να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στον Έβρο, καλό είναι να εξηγήσει στον ελληνικό για ποιο λόγο παρακολουθούσε όλη την ηγεσία των ενόπλων δυνάμενων. Ποιος ο δήθεν εθνικός λόγος που η ΕΥΠ άκουγε τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, τον Σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Εκτός και αν όλα είναι ψέματα. Αν είναι ψέματα όμως, γιατί τρέμει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ στους παρόχους και με θράσος καλεί την Ανεξάρτητη Αρχή να συμμορφωθεί με το νόμο συγκάλυψης που ψήφισε;

Ό,τι και να κάνει, η αλήθεια θα βγει στο φως και τότε ο υπονομευτής της δημοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να αφήσει την υποκρισία και να λογοδοτήσει”.

ΠΑΣΟΚ: Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις εδώ και τώρα

Το ρεπορτάζ, τέλος, προκάλεσε και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο ζήτησε απαντήσεις.

Το αναλυτικό του σχόλιο: “Ο Πρωθυπουργός, που το 2019 υπήγαγε την ΕΥΠ στον προσωπικό του έλεγχο και εργαλειοποίησε το “απόρρητο” για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, βάπτισε “θεσμική διαφωνία” την ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της ΑΔΑΕ.

Μια τόσο προδήλως αντισυνταγματική συμπεριφορά δηλώνει είτε απώλεια κάθε επαφής με τη θεσμική πραγματικότητα μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. είτε τρόμο μπροστά στο ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων.

Σήμερα η ιστοσελίδα News247.gr δημοσιεύει ότι η ΑΔΑΕ έχει τεκμηριώσει την παρακολούθηση από την ΕΥΠ ενός εν ενεργεία Υπουργού της Κυβέρνησης και ανώτερων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις εδώ και τώρα.

Η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να γίνουν οι εκλογές στο σκοτάδι και σε τοξικό κλίμα, είναι μια επικίνδυνη επιλογή για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες, όπου πρέπει να προκρίνονται το πολιτισμένο κλίμα αντιπαράθεσης και η θεσμική συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα