Ο Άη-Γιώργης στην Βουλή και τα τρολαρίσματα του Δένδια

Η σχέση που μπορεί να έχει ο έφιππος Άγιος Γεώργιος κι δράκος του,με την ιδιωτικοποίηση του νερού και ένας ψύχραιμος Δένδιας που εκνευρίζει τους "πρόθυμους" του Μαξίμου

Εκλογικά

«Θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο, διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο». Αυτό είπε χθες στην συνέντευξή του στον Στ.Θεοδωράκη ο πρωθυπουργός. Μέχρι εδώ καλά, αντιληπτό.

Μόνο που ο πρωθυπουργικός ισχυρισμός έρχεται σε αντίφαση με άλλα που ειπώθηκαν στην ίδια συνέντευξη. Όπως για παράδειγμα το επιμένει στην επιδίωξη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει δύσκολη της σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οπότε τι ακριβώς εννοεί; Γιατί αν χρειαστούν τρίτες εκλογές, αντικειμενικά, τον Αύγουστο θα πάνε…

Ο Άη-Γιώργης και το νερό

Ένα μάλλον πρωτότυπο τρόπο βρήκε η Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) για να αντιπαρατεθεί με τους βουλευτές της Ν.Δ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, στην συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή. Όπως ανέφερε «αν πάρουμε όλη τη μυθολογία, τη χριστιανική, την ισλαμική θρησκεία, οποιαδήποτε, υπάρχει ένας κεντρικός μύθος σημαντικών προσώπων που σκοτώνουν τον δράκο που προσπαθεί να ελέγχει το νερό και να μην αφήνει τους κατοίκους να πίνουν ελεύθερα νερό. Σκοτώνει τον δράκο, ο οποίος απαιτεί θυσίες για το νερό και προσέξτε το αυτό: Η βιογραφία του Αγίου Γεωργίου, του Άη Γιώργη –εσείς που διατείνεστε ότι είσαστε πολύ χριστιανοί- είναι ακριβώς αυτό το πράγμα, σκοτώνει τον δράκο που ζητάει θυσίες από κατοίκους για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο νερό».

«Οι τροπολογίες «Μπάμπουσκες»

Πάντως το νομοσχέδιο του Κώστα Σκρέκα δεν θα … «μας μείνει» μόνον για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης των υδάτων. Υπήρξε και ένα νομοσχέδιο παράδειγμα κακής νομοθέτησης.

Είχε 264 άρθρα με ρυθμίσεις που αφορούσαν την χωροταξία και το περιβάλλον. Σε αυτές ήλθαν πάνω από τρία κύματα νομοτεχνικών αλλαγών. Επίσης προστέθηκαν τουλάχιστον δύο τροπολογίες που κάθε μία από αυτές αποτελούνταν από ξεχωριστά άρθρα. Δηλαδή εσωκλείονταν σε αυτές 14 συνολικά ρυθμίσεις. Τροπολογίες σαν ρώσικες “μπάμπουσκες”

Πρόκειται για το είδος αυτό των νομοσχεδίων για τα οποία πολλοί από τους βουλευτές που το στήριξαν δενξέρουν τι ψήφισαν. Πολύ πιθανό μάλιστα κάποια από τα άρθρα του να μας απασχολήσουν στο μέλλον, αφού κανείς δεν θα έχει «πάρει χαμπάρι» το περιεχόμενό τους.

Ο Δένδιας τρολάρει

Από ότι φαίνεται ο Νίκος Δένδιας δεν είναι απλά απρόθυμος να «φορτωθεί» το βάρος της γενικευμένης δυσαρέσκειας από την κυβερνητική πολιτική, από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι κάτι παραπάνω. Κάποιες στιγμές μοιάζει πραγματικά να το … απολαμβάνει ότι – αντικειμενικά λογω υπουργικού χαρτοφυλακίου- βρίσκεται «εκτός», από την αρνητική εικόνα που έχει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση.

Έτσι λοιπόν σε μια περίοδο που στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος του ασκούν κριτική (δίχως φυσικά να τον κατονομάζουν) επειδή δεν βγαίνει να στηρίξει την κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να μιλήσει σε …συνάντηση με μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts. Σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα φρόντισε να μην αναφερθεί καν στην τρέχουσα συγκυρία και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιθέτως ενημέρωσε τους φοιτητές για τα πεπραγμένα του …Ιωάννη Καποδίστρια, με αφορμή την αίθουσα της συνάντησης που ήταν αφιερωμένη στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδα. Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας «η πορεία του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» αφού «διαδραμάτισε επίσης καθοριστικό ρόλο στο Συνέδριο της Βιέννης, το οποίο «σχεδίασε» την Ευρώπη του 19ου αιώνα».

Κούλογλου και Κύρτσος

Αν μην τι άλλο δεν το λες και σύνηθες ένας ευρωβουλευτής που εκλέχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας που εκλέχθηκε με την Νέα Δημοκρατία να παρουσιάζουν από κοινού τα βιβλία τους. Θα συμβεί όμως την ερχόμενη Δευτέρα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Εκεί όπου ο Γιώργος Κύρτσος μαζί με τον Στέλιο Κούλογλου θα παρουσιάσουν ο καθένας το βιβλίο του. Ο Στέλιος Κούλογου το δικό με τίτλο «Η Κενή Διαθήκη του Μωυσή: Έργα και ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη» (Στ. Κούλογλου), και ο Γιώργος Κύρτσος το «Ελλάδα 2019-23. Μεταξύ ευρωπαϊκής προοπτικής και βαλκανικής διολίσθησης».

Η αλήθεια είναι πως αν το καλοσκεφθεί κανείς, οι συνδυασμοί των τίτλων και των συγγραφέων θα μπορούσαν και να αλλάξουν. Ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη τα όσα γράφει κατά καιρούς για τον πρωθυπουργό στο twitter o Γιώργος Κύρτσος αλλά και τα πεδία ενδιαφερόντων του Στέλιου Κούλογλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα