Ο (ακόμη πιο) περίεργος ρόλος του Βορίδη και 3 συμβάσεις που ‘ρχονται

Κάτι ξεχασμένες συμβάσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θρυλείται πως θα βρουν το δρόμο προς την Βουλή ενώ ο νέος υπουργός Επικρατείας θα συνεχίζει να μας μπερδεύει

Περίεργος λόγος

Η αλήθεια είναι πως πολλοί απορούν με τον ρόλο που παίζει ο Μάκης Βορίδης στο νέο υπουργικό σχήμα. Κι έχουν τα δίκια τους.

Τελικά είναι το ακροδεξιό «alter ego» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να μην εκτίθεται ο πρωθυπουργός και ταυτόχρονα η Ν.Δ να έχει επαφή με την ακροδεξιά ατζέντα; Η μήπως έχει έναν ρόλο τόσο διακριτό που καταλήγει να μοιάζει …ανεξάρτητος;

Ποιος υπουργός άραγε θα μπορούσε να διαφωνήσει δημόσια με έναν πρωθυπουργό που μόλις εκλέχθηκε με 40% και 20 μονάδες μπροστά από την αξιωματική αντιπολίτευση; Ο Μάκης Βορίδης το έκανε με την θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων που εξάγγειλε πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν δεν πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια να «μαζευτεί» η υπόσχεση του πρωθυπουργού τότε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;

Οιωνοί

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα κλίμα που οι οιωνοί είναι πολύ δεξιοί. Σχεδόν ακροδεξιοί.

Οι συσχετισμοί εντός του ελληνικού κοινοβουλίου γνωστοί. Τρία κόμματα από «τα αριστερά» της Ν.Δ και τρία κόμματα «από τα δεξιά». Όπως έλεγαν έμπειροι παρατηρητές από τον χώρο της Ν.Δ, πλέον η Βουλή θυμίζει περισσότερο τις ευρωπαϊκές.

Ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη αρχίζουν να θεωρούνται …εξαιρέσεις οι κυβερνήσεις στις οποίες δεν μετέχει ένα ακροδεξιό κόμμα με ευθύ η έμμεσο τρόπο.

Αστυνομία

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πάντως ότι ένα τμήμα της «σκληρής» ατζέντας της Ν.Δ φαίνεται να πηγαίνει πίσω. Αυτό της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ο νυν υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες όπως ο εκσυγχρονισμός των πανεπιστημίων και δεν εστιάζει στην αστυνόμευση.

Όσον για τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη αναφέρθηκε με μάλλον αόριστο τρόπο για το ζήτημα στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ανέφερε πως «συνεχίζουμε τις ενέργειές μας συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την πραγματική προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου των ιδεών, αναμορφώνοντας τον σχεδιασμό μας σε αγαστή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς ήδη επικρατούν καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια μας».

Πάντως δήλωσε πως εφεξής «κρούσματα βίας εναντίον αστυνομικών δεν θα γίνονται ανεκτά. Θα χρησιμοποιήσουμε κάμερες σώματος και οχημάτων για την πιστοποίηση παραβατικών συμπεριφορών σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο».

Παγκόσμιο ρεκόρ

Μια και αναφερθήκαμε και στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή να μην ξεχάσουμε και τον Γιάννη Τραγάκη. Όχι τόσο για το περιεχόμενο της ομιλίας του με το οποίο υποστήριξε την κυβέρνηση όσο για το …παγκόσμιο ρεκόρ του.

Όπως δήλωσε ο ίδιος είναι «ο αρχαιότερος Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο μακροβιότερος εν ενεργεία πολιτικός στην υφήλιο». Επισημαίνοντας πως «εχω πάρει μέρος στις Προγραμματικές Δηλώσεις όλων των διατελεσάντων Πρωθυπουργών από το 1974 μέχρι σήμερα».

Για το ότι είναι ο αρχαιότερος βουλευτής δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Για το αν είναι ο παλιότερος στην υφήλιο ομολογουμένως δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία. Θα μπορούσε όμως 50 έτη είναι αυτά…

Οι τρείς συμβάσεις

Θυμάστε κάτι συμβάσεις, τρείς τον αριθμό, που έπρεπε να ψηφιστούν προκειμένου εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών; Θυμάστε που η κυβέρνηση είχε πει ότι θα τις φέρει κατά την διάρκεια της θητείας της και δεν τις έφερε ποτέ;

Αφορούσαν την φύλαξη των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική αεροπορία, την ενταξιακή πορεία της χώρας και την οικονομική σχέση με την Ελλάδα. Όμως κάπου σκάλωσαν (μαντέψτε που ) και παραμένουν στα συρτάρια από το 2020.

Ε, λοιπόν οι φήμες λένε ότι τελικά θα εμφανιστούν και στο κοινοβούλιο με την μορφή νομοσχεδίου. Για να δούμε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα