Ο “αντ’ αυτού” Βορίδης και οι εργαζόμενοι – μεζεδάκια

Νομοσχέδιο για "δοκιμαστικούς εργαζόμενους" ετοιμάζει στο υπουργείο του ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ ενώ ο έτερος πρώην ΛΑΟΣ μας δηλώνει ευθέως ότι θα αντικαθιστά στην Βουλή τον Μητσοτάκη.

Ο ρόλος του Βορίδη

Να μην μπερδευτούμε με τον θεσμικό ρόλο του θέλησε ο Μάκης Βορίδης. Έτσι στην δεύτερη του παρουσία στην Βουλή με την ιδιότητα του Υπουργού Επικρατείας φρόντισε να μας τον περιγράψει.

Όπως είπε «ο Υπουργός Επικρατείας, ο υποφαινόμενος, αντικαθιστά και αναπληρώνει τον Πρωθυπουργό στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα όταν αυτός κωλύεται ή όταν αυτός κρίνει. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αναπληρώσει τον Πρωθυπουργό σε ερωτήσεις που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό». Στην συνέχεια όμως ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει πως «δεν διαμορφώνεται εδώ μια οριζόντια αρμοδιότητα στην οποία θα ρωτάτε τον Υπουργό Επικρατείας ότι έχει να κάνει με ύλη άλλων Υπουργών».

Τι καταλάβατε από αυτό; Μάλλον πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναθέτει στον υπουργό του ότι θεωρεί «ειδική κοινοβουλευτική αποστολή» με όποιο κριτήριο ο ίδιος επιθυμεί. Έτσι θα μπορεί ουσιαστικά να εμφανίζεται στην Βουλή όποτε και αν θέλει…

Ένας μήνας, ένας χρόνος

Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που προσκόμισε στην Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης σχετικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αφού φυσικά μας ξεκαθάρισε ότι «δεν καταργείται», παρότι ο ίδιος (και η Ντ.Μπακογιάννη) έχει πει ότι καταργείται.

Όπως μας δήλωσε λοιπόν «η εκπαίδευση των ανθρώπων της αστυνομίας κόστισε 80.000 ευρώ. Ο εξοπλισμός που λαμβάνει κάθε αστυνομικός κόστισε 814.000 ευρώ. Και από εκεί και πέρα, το κόστος μισθοδοσίας των αστυνομικών που υπηρετούν στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ τον μήνα».

Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο αυτό το τελευταίο. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τηλεοπτική δήλωση της Προέδρου των Ελλήνων Δασοπόνων, Αντιγόνης Καραδόντα, το ετήσιο κόστος που δαπανάται για την δασοπονία από τον προϋπολογισμό είναι 1,6 εκατομμύρια.

Δηλαδή η Πανεπιστημιακή Αστυνομία (που έως στιγμής έχει αποδειχθεί το απόλυτο φιάσκο) κοστίζει για έναν μήνα όσο κοστίζει η ετήσια ενίσχυση της προστασίας των δασών! Αυτών που επί 3 ημέρες καίγονται ανηλεώς.

Εργαζόμενοι – μεζεδάκια

Έπρεπε να το είχαμε καταλάβει. Σε ένα υπουργείο που μπαίνει επικεφαλής ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος και «ταλιμπάν» των κυβερνητικών πολιτικών δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης ετοιμάζεται να κάνει πράξη το «θέλουμε να κάνουμε εύκολη την ζωή των επενδυτών» και στο νέο του πόστο. Με το «καλημέρα» μάλιστα αφού ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον Σεπτέμβριο.

Όπως μαθαίνουμε το νομοσχέδιο θα διευκολύνει τις απολύσεις, θα προβλέπει ακόμη περισσότερες διατάξεις «ελαστικής απασχόλησης». Μεταξύ άλλων μάλιστα θα θεσμοθετήσει και τους εργαζόμενους για …δοκιμή. Σαν μεζεδάκια!

Όπως γράφθηκε το νομοθέτημα θα προβλέπει εργαζόμενους δοκιμαστικούς επί 6μηνο αλλά θα ορίζει και ότι οι σχετικές συμβάσεις «δύνανται, κατ’ εξαίρεση, να προβλέπουν δοκιμαστικές περιόδους μεγαλύτερης διάρκειας στις περιπτώσεις που αυτό δικαιολογείται από τη φύση της εργασίας ή είναι προς το συμφέρον του εργαζομένου». Καταλαβαίνετε…

Καμία λύση

Καμία λύση δεν έχει βρεθεί από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα σχετικά με το πώς θα καθίσουν τα κόμματα τα έδρανα της Ολομέλειας. Έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του σε 3 σημεία και επίσης να μην είναι στην αριστερή πτέρυγα οι νεοναζι.

Όπως δήλωσε σε πηγαδάκι των κοινοβουλευτικών συντακτών «αν φέρω όλα τα δεξιά κόμματα με βάση τη γαλλική Βουλή, η ΝΔ θα κόψει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ θα πάει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να προτείνει τις δικές της προτάσεις.

Είναι βέβαιο ότι τελικά πρακτικές λύσεις θα προταθούν. Το ζήτημα είναι αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να τις υιοθετήσει ή εάν η σημερινή διάταξη των κοινοβουλευτικών δυνάμεων αποτελεί πολιτική επιλογή.

Φωτιές

Ωραία θα κλείσει η εβδομάδα: Την Παρασκευή αναμένεται να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και να απαντήσει σε ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική που θα γίνουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτά ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει τις προθέσεις.

Προβλέπουμε ότι ακόμη και αν έχουν σβήσει οι φωτιές θα …ανάψουν άλλες. Πολιτικές αυτή την φορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα