Ο περιφερόμενος Σπίρτζης και τα κοινοβουλευτικά αθροίσματα

Όταν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει after sale service και η κοινοβουλευτική αριθμητική προκαλεί ανησυχίες

Πρώτο τραπέζι

«Πρώτο τραπέζι πίστα» ο Χρήστος Σπίρτζης σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ που είχε απέναντι του ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά που (και ο ίδιος) εγκαλούσε για την Λίστα Πέτσα.

Όχι για τον καλύτερο λόγο. Αφού στην συνέντευξή του στον Ν.Ευαγγελάτο με τις επικρίσεις για το «οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ» (προφανώς με στόχο την Ε.Αχτσιόγλου) και άλλες παρεμφερείς ατάκες μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι πρόσφερε …after sale service σε όσους επέλεξαν να ψηφίσουν την Νέα Δημοκρατία.

Γιατί με αναφορές που ούτε λίγο, ούτε πολύ έλεγαν πως «η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα» με τις πολιτικές του Μητσοτάκη είναι σαφές πως για κάτι τέτοιο πρόκειται. Εξ’ ου και η δημοσιότητα που λαμβάνουν οι δηλώσεις του. Κάτι μας λέει μάλιστα ότι πιθανό θα τις δούμε να περιλαμβάνονται και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ρευστοποίηση

Κατά τα άλλα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από σαφές πώς στις τάσεις στο εσωτερικό του υπάρχει … ρευστοποίηση. Ιδίως μάλιστα στην πλειοψηφούσα, την Κίνηση Μελών που αποκαλείται και «προεδρικοί».

Από ότι φαίνεται έχει γίνει ήδη «δύο κομμάτια» και όλα δείχνουν πως θα κατατμηθεί σε περισσότερα. Πράγμα λογικό καθότι … «προεδρικοί» δίχως –πλέον- πρόεδρο είναι δύσκολο να διατηρηθούν. Αφήστε που στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι υπήρξαν «προεδρικοί». Ο καθένας με τον τρόπο του. Οπότε μπερδεύεται ακόμη περισσότερο το πράγμα.

Το θετικό για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως κατάφερε να «βάλει τα πράγματα σε μια σειρά». Κι έχει ένα συγκεκριμένο πλέον χρονοδιάγραμμα να ακολουθήσει.

Απορίες

Η ομιλία του Νίκου Τεμπονέρα που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία την περασμένη Κυριακή ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Στο εσωκομματικό κοινά μάλιστα έγινε «πρώτη είδηση». Με πολλούς να ταυτίζονται με τις επισημάνσεις του. Άλλους πάλι να συγχύζονται.

Το πρόβλημα είναι πως δύο 24ωρα αργότερα κι ακόμη υπάρχουν περισσότερες από μία ερμηνείες για το περιεχόμενό του. Ιδίως μάλιστα το σημείο στο οποίο εξηγεί με ποιους όρους θα είναι «παρών» στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές συνεδριάσεις οργάνων εν’ όψει ώστε ο γνωστός εργατολόγος να δώσει την απαραίτητη συνέχεια. Έτσι για να μην υπάρχουν απορίες…

Αθροίσματα

Το ότι ένα νεοναζιστικό κόμμα, οι «Σπαρτιάτες», είναι στην Βουλή αποτελεί ένα σαφέστατα αρνητικό γεγονός. Ορθώς λοιπόν όλα τα κόμματα δηλώνουν πως στοχεύουν στην δημιουργία αναχωμάτων εναντίον του.

Μάλιστα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μας είπε πως «οι Σπαρτιάτες θα αντιμετωπιστούν στη Βουλή, κοινοβουλευτικά και πολιτικά». Μένει να δούμε επ’ αυτού τη κυβερνητική αποτελεσματικότητα.

Από την άλλη όμως το να λειτουργήσει η παρουσία των «Σπαρτιατών», ως μια έμμεση «ενσωμάτωση» των δύο άλλων ακροδεξιών φωνών είναι ένας καθ’ όλα υπαρκτός κίνδυνος. Μιλάμε για την «Νίκη» και την «Ελληνική Λύση» φυσικά. Όσο για τον κίνδυνο προέρχεται σαφώς από την Ν.Δ.

Διότι βλέπετε οι 22 ψήφοι που προέρχονται από το άθροισμα των δυό τους δεν είναι αμελητέτοι. Ιδίως εφόσον αν τους προσθέσουμε στους 158 που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία μας κάνουν 180.

Τσίρκο

Μία και αναφερόμαστε στην Βουλή, ή έμμεση πρόβλεψη της Ντόρας Μπακογιάννη πως πιθανότατα το κοινοβούλιο εφεξής θα μεταβληθεί σε τσίρκο μάλλον θα επιβεβαιωθεί. Τα πρώτα δείγματα της διαμορφούμενης σχέσης της νέας Βουλής με τα ΜΜΕ αυτό δείχνουν. Όσο πιο γραφικά συμπεριφέρεται , ένας σχηματισμός τόσο περισσότερο «παίζει».

Αυτά ενώ μόνον από την χθεσινή ορκωμοσία ήδη καταλάβαμε ποιες «γραφικότητες» θα απασχολούν την επικαιρότητα. Επιδιώκοντας μάλιστα να δίνουν όσο περισσότερο υλικό γίνεται.

Για το μόνο που αμφιβάλλει κανείς είναι το αν συμμερίζεται την ίδια ανησυχία και ο αδελφός της κ.Μπακογιάννη. Γιατί ίσως η κατάσταση αυτή τον βολεύει στην άσκηση των πρωθυπουργικών του καθηκόντων και μάλιστα με πολλούς τρόπους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα