Ο Ρουμάνος μεταξύ Ανδρουλάκη – Τσίπρα και η κυβέρνηση που δεν παίζει με την θάλασσα

Ένα νομοσχέδιο μικρής δημοσιότητας αλλά μεγάλης σημασίας, αφού αφορά τους εφοπλιστές, ψήφισε η κυβέρνηση ενώ "αποκαλύπτουμε" ποιος βρέθηκε ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Με τους εφοπλιστές …δεν παίζουμε

Πολύ διακριτικά – ομολογουμένως- ψηφίστηκε σήμερα στην Βουλη το νομοσχέδιο που περιέχει τον νέο κώδικα ιδιωτικού ναυτικού δικαίου. Με λίγα λόγια το πλαίσιο λειτουργίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που ίσχυε από το 1958. Μια υπόθεση πολύ σημαντική για την κυβέρνηση μια και αφορά έναν σημαντικό οικονομικό κλάδο αυτόν του εφοπλισμού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ευχαρίστησε δημόσια αρκετούς ακαδημαϊκούς που ενεπλάκησαν στην συγγραφή του νέου κώδικα. Συμπεριέλαβε ανάμεσα σε αυτούς «την κ. Αικατερίνη Πέππα και τον κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών». Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στην Βουλή (και δεν διαψεύστηκε) «το σημερινό νομοσχέδιο επεξεργάστηκε μία εξειδικευμένη νομικός, η συνέταιρος του κ. Γεραπετρίτη, η κ. Λία Αθανασίου, από τις αρχές του 2021, με τη συνεργασία πολλών άλλων, προφανώς επίσης από το Υπουργείο».

Όπως καταλαβαίνετε στο όλο θέμα ενεπλάκη εμμέσως ο στενότερος ίσως συνεργάτης του πρωθυπουργού και πιθανόν υποψήφιος σε εκλογική περιφέρεια του Πειραιά. Δείγμα πως …με τους εφοπλιστές δεν παίζουμε.

Έτσι για την ιστορία να παραθέσουμε και μια αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανού. Όπως είπε «χτες με πήρε έντρομος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και μου είπε ότι δεν έγινε κάποια διαβούλευση, δεν κλήθηκε πουθενά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, που έχει δικηγόρους οι οποίοι ασχολούνται με το Ναυτικό Δίκαιο κατ’ εξοχήν»…

Δερματοστιξία

Οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταγραφές στελεχών ενόψει της προεκλογικης περιόδου καταδυκνείουν την ορθότητα της ισχύουσας νομοθεσίας στην Ελλάδα για την δερματοστιξία. Αλλιώς τατουάζ ή tatoo.

Ώς γνωστόν η δερματοστιξία απαγορεύεται σε ανήλικους κάτω των 18 ετών. Με το – προφανές- σκεπτικό πως δεν είναι αρκετά ώριμοι για να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις με μόνιμα και δύσκολα αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Μήπως όσον αφορά την πολιτική ζωή του τόπου, το όριο θα έπρεπε να …αυξηθεί λιγάκι;

Ο Ρουμάνος


Ένα είναι το -ελληνικού ενδιαφέροντος- ερώτημα σχετικά την «οικογενειακή» φωτογραφία στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες: Ποιος είναι ο κύριος ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για τον ρουμάνο ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Βίκτορ Νεγκρέσκου. Όπως πληροφορούμαστε πρόκειται για πρόσωπο ιδιαιτέρως προοδευτικών απόψεων και με άριστη γνώση των διπλωματικών ζητημάτων και των διμερών σχέσεων καθότι το 2018 θήτευσε και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην χώρα του.

Με λίγα λόγια το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση…

Golden boys

Τα golden boys, δηλαδή τα καλοπληρωμένα στελέχη σε δημόσιου ενδιαφέροντος οργανισμούς δεν είναι …σπάνιο φαινόμενο γι αυτή την κυβέρνηση. Έτσι σε αυτά που ήδη ξέρουμε μάλλον πρέπει να προσθέσουμε και τα στελέχη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Όπως αναφέρεται σε υπόμνημα του Συλλόγου Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της αρχής – η οποία κατατέθηκε στην Βουλή- προσφάτως σε διάταξη που πέρασε διακριτικά από νομοσχέδιο το υπουργείου δικαιοσύνης προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των αποδοχών της Προέδρου και των Συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ)». Μάλιστα σημειώνεται πως «είναι χρήσιμη η υπόμνηση ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου αφορά δεύτερη αύξηση των αποδοχών της Διοίκησης της ΕΑΔΗΣΥ μέσα σε λιγότερο από 7 μήνες, καθώς ήδη σε υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου (ΦΕΚ 517/23-6-2022) δημοσιεύθηκαν οι παχυλοί μισθοί της Διοίκησης ΕΑΔΗΣΥ: η Πρόεδρος της ΕΑΔΗΣΥ λαμβάνει 4.400 ευρώ μηνιαίως και οι Σύμβουλοι της ΕΑΔΗΣΥ λαμβάνουν 3.100 ευρώ μηνιαίως, πλέον μεγάλου μέρους των υψηλών συντάξεών τους».

Τα κράνη που …δεν έφτασαν ποτέ

Επί ένα και πλέον χρόνο προσπαθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προμηθευθεί 72.000 αντιβαλιστικά κράνη που θεωρεί επείγουσα ανάγκη από το …2009 δίχως ακόμη να τα έχει καταφέρει. Αντιθέτως οι συμφωνίες που υπογράφονται με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα συνεχώς καταπέφτουν.

Αυτά ισχύουν αν αληθεύουν όσα αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Άμυνας, Γιώργο Τσίπρα.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση «τον Μάρτιο 2021 τα ΕΑΣ υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο με το ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ/ΑΣΔΥΣ, για προμήθεια 72.000 Αντιβαλλιστικών Κρανών, με επιμέρους τμηματικές αναθέσεις εκτελεστικών συμβάσεων. Η πρώτη εκτελεστική σύμβαση προέβλεπε παράδοση 12.000 κρανών τον Απρίλιο 2022.Τον ίδιο μήνα, τον Μάρτιο 2021, τα ΕΑΣ ανέθεσαν χωρίς διαπραγμάτευση εξαιρετικά μεγάλο μέρος του υπο-κατασκευαστικού έργου (90%) της 1ης εκτελεστικής σύμβασης σε εταιρία του εξωτερικού ως υπο-κατασκευαστή, η οποία με τη σειρά της, λόγω της Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας Συμβάσεων (ΕΠΑ), ανέθεσε σε ελληνική εταιρία την υλοποίηση της σύμβασης, με εξοπλισμό της υπο-κατασκευάστριας εταιρείας.Οι παραπάνω ταχείες διαδικασίες δεν είχαν εν τέλει παραγωγικό αποτέλεσμα. Η αδυναμία παράδοσης των 12.000 κρανών στον συμβατικό χρόνο (Απρίλιο 2022) από την υπο-κατασκευάστρια εταιρία, οδήγησε τα ΕΑΣ να ζητήσουν από το ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ/ΑΣΔΥΣ παράταση του χρόνου παράδοσης, για λόγους ανωτέρας βίας, την οποία και έλαβαν για τον Ιανουάριο 2023»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα