Οι 400 βουλευτές και οι εκκαθαρίσεις της Κεραμέως

Διαβάζεται σε 4'

Η υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζεται να “καθαρίσει” τους εκλογικούς καταλόγους σε “ουδέτερο χρόνο” ενώ ο πρόεδρος της Βουλής μετρά τους ελληνική καταγωγής βουλευτές του πλανήτη

Οι 400 βουλευτές

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όπως φαίνεται δεν ασχολείται μόνον με τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Αντιθέτως διαθέτει εικόνα για τους έλληνες βουλευτές …ανά την υφήλιο.

Αυτό απέδειξε τουλάχιστον παρεμβαίνοντας στην συνάντηση του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού  με τον Δήμο Ιωαννίνων. Όπως είπε «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 Έλληνες βουλευτές σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού. Έλληνες στην καταγωγή. Προφανώς για να είναι βουλευτές στην Αυστραλία ή στη νότιο Αφρική ή στην Αλβανία ή στην Ουκρανία ή στη Γαλλία, είναι υπήκοοι των χωρών που είναι βουλευτές. Αλλά είναι ελληνικής καταγωγής».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «φέτος γίνονται παγκόσμια γύρω στις 60 εκλογές στο μισό πλανήτη, όπου αναμένεται να ψηφίσουν -λόγω κυρίως των Ινδιών, που έχουν εκλογές- πάνω από 3 δισεκατομμύρια πληθυσμός, αυτός ο αριθμός των Ελλήνων την καταγωγή, οι οποίοι θα είναι βουλευτές, αναμένεται να αυξηθεί το έτος που διανύουμε».

Εκκαθάριση

Την ίδια στιγμή όμως που ο πρόεδρος της Βουλής ασχολούνταν με το πόσοι έλληνες βουλευτές υπάρχουν στον πλανήτη, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ανακοίνωνε στην Βουλή εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων. Και μάλιστα …με μιας!

Όπως δήλωσε στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου πρόκειται να υπάρξει «μία αναλυτική διαδικασία εκκαθάρισης εκλογικών καταλόγων σε ουδέτερο χρόνο, η οποία θα αφορά όσους είναι άνω των 80 ετών, δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, δεν έχουν διαβατήριο σε ισχύ, δεν λαμβάνουν σύνταξη και φυσικά πάντοτε θα μπορούν και να εμφανιστούν και να ψηφίσουν».

Αν καταλάβαμε καλά σε κάποια εκλογική αναμέτρηση ίσως υπάρξουν ψηφοφόροι – μεγάλης ηλικίας- που δεν θα κληθούν απλά να αποδείξουν πως έχουν δικαίωμα  να ψηφίσουν, αλλά και ότι …είναι ζωντανοί.

Κόκκινο πανί

«Κόκκινο πανί» είναι για το ΚΚΕ η επιστολική ψήφος. Στον Περισσό δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αφού πιστεύουν πως θα χειραγωγηθούν με 1000 τρόπους οι ψηφοφόροι.

Όμως η αντίθεση του ΚΚΕ έχει και άλλη διάσταση. Την έθεσε χθες ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, συνδυάζοντας την κυβερνητική νομοθέτηση με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και με τρόπο που εκλέγουν τις ηγεσίες τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Γκιόκας «θέλετε ένα λαό να κάθεται στον καναπέ ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να ταχυδρομεί φακέλους και να πατάει τα πλήκτρα. Αυτή είναι η δικιά σας αντίληψη όσον αφορά την εκλογική διαδικασία. Είναι η ίδια ακριβώς λογική που προσπαθήσετε να επιβάλλετε με τον νόμο Χατζηδάκη όσον αφορά την τη λειτουργία των σωματείων με τις ηλεκτρονικές συνελεύσεις και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Είναι η ίδια η λογική των ηλεκτρονικών κομμάτων και των κομμάτων που αντί για μέλη θα έχουν followers. Είναι η ίδια η λογική του δίνω δυο ευρώ και ψηφίζω για αρχηγό».

Απουσία

Το πιο …ζόρικο θα είναι το δεύτερο γκρουπ βουλευτών της Ν.Δ που θα κληθούν να κάνουν «φροντιστήριο» σχετικά με τις διατάξεις για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. (Αν κι όπως μαθαίνουμε ολοκληρωμένο νομοσχέδιο δεν έχουν πάρει στα χέρια τους).

Βλέπετε στο δεύτερο κύμα των βουλευτών θα περιλαμβάνονται οι περισσότεροι αντιρρησίες, ενώ – θεωρητικά τουλάχιστον- μπορεί να μετάσχει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Προφανώς βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός θα καταγράψει …απουσία.

Πάντως πολλοί σχολίαζαν πως θα είχε ενδιαφέρον να εμφανίζονταν. Ιδίως από την στιγμή που στους εισηγητές του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ, δηλαδή, που οφείλει την …παρουσία του στην Νέα Δημοκρατία στον Αντώνη Σαμαρά.

Μήνυμα

Σε κάποιους …υπουργούς έστειλε μήνυμα χθες ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Το έκανε μάλιστα συνοδεύοντας κυβερνητικό κλιμάκιο στην Θεσσαλία προκειμένου να εντοπιστεί επακριβώς το μέγεθος των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια.

Όπως ανέφερε «η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας απαιτεί καθαρές κουβέντες από όλους: Αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των λαθών, αστοχιών και παραλείψεων, ώστε γρήγορα να διορθώνονται. Κυρίως, όμως, προϋποθέτει συνεννόηση και συνεργασία όλων για την υλοποίηση το ταχύτερο δυνατόν της εντολής του πρωθυπουργού, ώστε ο θεσσαλικός κάμπος να πρωτοστατεί και πάλι στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας».

Προφανώς οι αποδέκτες είναι εντός της κυβέρνησης…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα