Οι “αμάζευτοι” της ΝΔ, τα χατιράκια και ο “πονοκέφαλος” Όλγα

Όταν η υπόθεση των υποκλοπών πάει ...σε άλλο επίπεδο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να συμμαζέψει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Επι- συνδεμένοι

Ο τίτλος της στήλης που εγκαινιάζει σήμερα την παρουσία της στο News 24/7, δεν είναι – προφανώς- άσχετος από την επικαιρότητα. Παρότι πάμπολλες είναι οι «δυνάμεις» που προσπαθούν το σκάνδαλο των υποκλοπών να πάψει να αποτελεί μέρος της επικαιρότητας.

Είναι όμως και συμβολικός. Αφού, θέλοντας και μη, παρακολουθώντας την τρέχουσα ειδησεογραφία, είμαστε κι εμείς …επι-συνδεμένοι με μία παράλληλη πραγματικότητα. Αυτή που αποτελείται από εξελίξεις που «κυοφορούνται» αλλά δεν επισημοποιούνται, από (ενίοτε επίμονες) φήμες που κυκλοφορούν στους δημοσιογραφικούς, πολιτικούς και οικονομικούς διαδρόμους, όπως και αξιοπρόσεκτα φαινόμενα που δεν μπορεί παρά κάτι να σημαίνουν.

Αυτά ακριβώς θα σας παρουσιάζουμε σε τούτο το …σκοτεινό φόντο. Η κρίση σας απαραίτητη για να τα αξιολογεί και να τα χρησιμοποιεί ως ερμηνευτικά εργαλεία.

Δικαστική συνέχεια για τις υποκλοπές

Για τις 14 Οκτωβρίου πήρε παράταση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές. Όμως όπως ακούγεται από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, λίγα πράγματα περιμένουν πλέον από αυτή την πλευρά της διερεύνησης της υπόθεσης. Αν και σίγουρα αναμένεται μια ενδιαφέρουσα κοινοβουλευτική συζήτηση όταν τα πορίσματα (γιατί δεν θα είναι ένα προφανώς) φτάσουν στην Ολομέλεια.

Το πράγμα φαίνεται να οδηγείται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Παρότι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι κι εκεί η κυβέρνηση … «έχει τον τρόπο της». Λίγο πολύ το είπε άλλωστε σε συνέντευξή του κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημείωσε πως «είναι δυνατόν να κινηθεί από τώρα η δικαστική διαδικασία» αναφερόμενος στους Γρηγόρη Δημητριάδη και τους διοικητές της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Να … «μην ξεχνιόμαστε» λέει το ΚΚΕ

Ισορροπίες θέλησε φαίνεται να αποκαταστήσει το ΚΚΕ. Αυτό έκανε με την ανακοίνωση του Πολιτικού του Γραφείου (που είναι και το ανώτερο όργανο του κόμματος μετά την Κ.Ε) για την εξεταστική για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Έτσι αφού κατηγόρησε την Ν.Δ για «προσπάθεια συγκάλυψης» στην συνέχεια στόλισε αναλόγως και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον κατηγόρησε ότι συμπλέει μαζί με την κυβέρνηση στην προστασία της δράσης μυστικών υπηρεσιών ξένων κρατών, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ.

Ας κρατήσουμε πάντως και μια πολιτική παρατήρηση των επιτελών του Περισσού: Διαπιστώνουν ένα δίπολο «ΝΔ από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ από την άλλη». Εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια συνθήκη που δίνει «ώθηση σε διεργασίες για την ”επόμενη μέρα” στο πολιτικό σκηνικό της χώρας».

Και …εγγράφως πλέον οι γκρίνιες των βουλευτών της Ν.Δ

Κάτι ξέρει ο Μητσοτάκης που έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Να είστε βέβαιοι ότι αυτή δεν γίνεται έτσι …εθιμοτυπικά επειδή ξεκίνησε χθες η Νέα Κοινοβουλευτική σύνοδος. Για να «μαζευτούν» οι βουλευτές γίνεται μια και το κλίμα …γενικευμένης γκρίνιας είναι εμφανέστατο σε όσους γνωρίζουν. Άλλοτε εκφράζεται «προς τα έξω» και άλλοτε όχι.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης για παράδειγμα, έκανε αισθητή την παρουσία του «στριμώχνοντας» τον Κώστα Σκρέκα. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής θυμίζει την συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στις 28 Σεπτέμβρη. Εκεί που όπως υποστηρίζει απέσπασε την δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος πως «όλα τα νοικοκυριά -οριζοντίως- θα επιδοτηθούν για την κατανάλωση φυσικού αερίου με 90 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, ώστε να περιοριστεί από 40% έως και 50% η τιμή του, σε σχέση με αυτό που θα ήταν, αν δεν υπήρχε επιδότηση». Τονίζει μάλιστα πως ο Κ.Σκρέκας παραδέχθηκε το πρόβλημα. Αυτή όπως αντιλαμβάνεστε είναι η …ευγενική διατύπωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που φαίνεται ότι ακούει … «τα σχολιανά του» στον αγροτικό νομό της Λάρισας που εκλέγεται (κι ευελπιστεί να συνεχίσει). Αυτός πάλι μας πληροφορεί ότι οι αγρότες «αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση και τα μέτρα που έως σήμερα ελήφθησαν για την άμβλυνση των συνεπειών από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους». Όμως προσθέτει «ευελπιστούν, ότι θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα». Οπότε μπορείτε να κάνετε κι εδώ την … «μετάφραση».

Μόνιμος πονοκέφαλος η Όλγα

Κι ενώ ο κόσμος πιέζει τους «γαλάζιους» βουλευτές κι αυτοί την κυβέρνηση, η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν φαίνεται πως θα είναι εύκολη υπόθεση για την Νέα Δημοκρατία. Το κατέστησε σαφές άλλωστε προσφάτως η Όλγα Κεφαλογιάννη. Η βουλευτρια Α’ Αθηνών που δεν δυσκολεύεται να εκφράσει είτε την διαφωνία της με κυβερνητικές επιλογές, είτε την δυσθυμία της, «τσίμπησε» την κυβέρνηση και σε ένα κομβικό για την περίοδο γεγονός: Την στελέχωση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Όταν το θέμα του διορισμού 8 μελών απασχόλησε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τη προηγούμενη εβδομάδα φρόντισε να παρατηρήσει πως «στο άρθρο 5 του ν.4912/22, προβλέπεται ότι δύο μέλη του 11μελούς Συμβουλίου, προτείνονται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τίθεται το ερώτημα, αν υπάρχει σχετική πρόταση». Στην Όλγα Κεφαλογιάννη ανέλαβε να απαντήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Δηλώνοντας ότι τα μέλη «έχουν καθυστερήσει να προταθούν από το Υπουργείο Υποδομών. Εκτιμώ, ότι πολύ σύντομα θα γίνει και αυτό».

Να θυμίσουμε πως από την συγκεκριμένη αρχή θα «περάσει» σχεδόν το σύνολο των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χατιράκια

Η πρωτογενής παραγωγή αιτείται εδώ και χρόνια την αύξηση των επιδοτούμενων κονδυλίων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και κατάφερε μέσω από διαβούλευση με τα αρμόδια υπουργεία να διευρύνει το ύψος των επιλέξιμων σχεδίων στο 1 εκατ.ευρώ…

Μέχρι που ως εκ του θαύματος θεσμικοί παράγοντες διαφόρων κλάδων (π.χ. πτηνοτρόφοι) διαπίστωσαν ότι στο τελευταίο draft σχετικών ρυθμίσεων που επεστράφη από το Υπουργείο Ανάπτυξης προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λείπει η επίμαχη διάταξη….

Θεσμικοί παράγοντες του κλάδου αντιλήφθηκαν εγκαίρως την απαλοιφή και ζήτησαν τα ρέστα, μαθαίνοντας (κατά δήλωση τους), πως παράγοντας του ΥΠΑΝ (ουχί πολιτικός) έσπευσε να κάνει χατιράκι στο λόμπι των μελετητών, κλάδος που πάει σετάκι με κάθε υπαγωγή επιχειρηματικού σχεδίου σε αναπτυξιακό νόμο, πρόγραμμα ΕΣΠΑ και εσχάτως του ΤΑΑ, αλλά δεν έχει μεγάλο μερίδιο σε projects επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.

Η αντίδραση λένε τελικώς έπιασε τελικά τόπο και το ανάχωμα του παράγοντα του ΥΠΑΝ «γκρεμίστηκε».

Κατάφερε (πάλι) να αποδοκιμαστεί ο Κυρανάκης

Ακόμη και στην ψηφοφορία για τις (σχεδόν διακοσμητικού χαρακτήρα) θέσεις των γραμματέων της Βουλής, κατάφερε να αποδοκιμαστεί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κυρανάκης. Από τους 4 βουλευτές που πρότεινε το κυβερνών κόμμα στην χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την νέα κοινοβουλευτική σύνοδο συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους.

Πήρε μόλις 226 θετικές ψήφους σε σύνολο 240 ψηφισάντων. Κατέγραψε δηλαδή 14 “παρών” για μία θέση στην οποία η ψηφοφορία είναι κατά παράδοση συναινετική. Οι υπόλοιποι βουλευτές της Ν.Δ που προτάθηκαν πήραν από 229 έως 231 ψήφους. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να υποθέσουμε ότι ανάμεσα στα “παρών” ίσως συμπεριλαμβάνονταν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον κοιτάζουν με “μισό μάτι” και στους διαδρόμους δηλώνουν αγανακτισμένοι από την κατά καιρούς συμπεριφορά του. Μιλάμε ακόμη και για “μητσοτακικούς” περάν πάσης υποψίας

Φουρτούνες

Τρέχει και δεν φτάνει πλέον η κυβέρνηση με το νέο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Φαίνεται πως “του Λιβυκού το Πέλαγος” έχει περισσότερες φουρτούνες από ότι νόμιζαν. Πάντως η τρικυμία από εκεί μέχρι το εσωτερικό της Ν.Δ είναι “μιας δήλωσης Σαμαρά δρόμος”. Έτσι λένε αυτοί που γνωρίζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα