Οι προφητείες της Κεραμέως και οι ξεχασιάρηδες του Πόθεν Έσχες

Η υπουργός Παιδείας ατενίζει ...το μέλλον των αλλαγών στην παιδεία που επέφερε, όμως είναι η μόνη που το κάνει. Ο Χάρης Καστανίδης μιλά για όσους δεν θυμούνται με τίποτε να καταθέσουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Παρακαταθήκη

«Παρακαταθήκη για το μέλλον» τα πεπραγμένα επί της υπουργίας της υποστήριξε με δήλωση αποτίμησης του έργου της η Νίκη Κεραμέως. Δεν λέμε πολύ αισιόδοξη η υπουργός Παιδείας και κάνει ότι μπορεί για να μαζέψει κανέναν σταυρό. Ιδίως μάλιστα όταν στο ακροατήριο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλλον όμως διέφυγε της προσοχής της πώς έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε τίποτε από όσα έκανε να μην μακροημερεύσει. Όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις της έχουν προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων από νηπιαγωγούς μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου. Μαθητές και φοιτητές έχουν την πολιτική της «στην μπούκα». Κι όλα αυτά φαίνονται σε κάθε δημοσκόπηση.

Επίσης έχει καταφέρει κάτι που κανένας άλλος υπουργός δεν μπόρεσε: Είναι η μόνη υπουργός που η αξιωματική αντιπολίτευση (και γενικώς η αντιπολίτευση) έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το σύνολο του νομοθετικού της έργου. Μέχρι την τελευταία τροπολογία. Αυτό δεν το λες και … «παρακαταθήκη για το μέλλον»

Πρωτοτυπίες

Να πρωτοτυπήσει θέλησε για μία ακόμη φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης, φέρνοντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόταση για την αναπλήρωση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπάλληλο του …υπουργείου του. Πρόκειται για τον Ιωάννη Μιχαήλ που όπως ο ίδιος είπε εργάζεται στο υπουργείο Ανάπτυξης από το 2010.

Προκειμένου να δικαιολογήσει το …αυτονόητα προβληματικό του πράγματος ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε πως «δεν δουλεύει για εμένα, για τον Υπουργό, δουλεύει για το Υπουργείο όπως και χιλιάδες άλλοι υπάλληλοι. Δεν έχουμε καμία προσωπική σχέση ούτε είναι άμεσος υφιστάμενός μου».

Παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έπεισαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο να εκφράζουν έντονες ενστάσεις. Μάλιστα ο τελευταίος παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Φαντάζομαι και εσείς παραδέχεστε ότι οι ενέργειές σας ως Υπουργού ή του Υπουργείου, έχουν επιπτώσεις στην αγορά και στον ανταγωνισμό. Για αυτό περηφανεύεστε, ότι με τις ενέργειές σας ανοίγετε τον ανταγωνισμό. Άρα το Υπουργείο, είναι παίκτης στο θέμα γενικότερα του ανταγωνισμού». Με βάση αυτό παρατήρησε πως αν η Ανεξάρτητη Αρχή θέλει «να ελέγξει το αν αυτά που κάνει το Υπουργείο σας μπορεί, να παραβιάζουν τις αρχές του ανταγωνισμού, το εκλεκτό σας αυτό στέλεχος θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση, να πρέπει, ταυτόχρονα, να εκπροσωπήσει το Υπουργείο, που, ενδεχομένως, να έχει προβεί σε μια ενέργεια παραβίασης των αρχών του ανταγωνισμού και, ταυτόχρονα, να είναι ο ελεγκτής».

Φυσικά ο Άδωνις Γεωργιάδης …δεν πείστηκε και ο διορισμός προχώρησε κανονικά με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ.

Ξεχασιάρηδες

Μια πολύ λογική παρατήρηση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, τοποθετούμενος για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές στο Πόθεν Έσχες.

Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη που θέλει τους υπόχρους να μπορούν να καταθέτουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) ακόμη και …έναν χρόνο μετά την καθορισμένη προθεσμία και αφού θα έχει παρέλθει και μία παράταση ενός μήνα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ποιος είναι αυτός ο τόσο ξεχασιάρης, ο οποίος μάλιστα, μπορεί και να έχει ασκηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην υποβολή δήλωσης και να το ξεχνά ώστε να χρειάζεται εκτός από τον πρόσθετο μήνα που δίνουμε μετά την αρχική προθεσμία, να έχει και ένα χρόνο επιπλέον για να υποβάλει τη δήλωση πόθεν έσχες;».

Θύμισε μάλιστα ότι οι υπομνήσεις για την υποχρέωση υποβολής δήλωσης έρχονται στους βουλευτές μέσω e-mail μια φορά το μήνα.

Σύζυγοι

Αυτή η ιστορία πάντως έχει …μεγάλη ουρά. Έτσι πληροφοριακά σας λέμε πως με βάση τις αλλαγές πλέον οι σύζυγοι των πολιτικών θα καταθέτουν χωριστά δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Το αν αυτές θα δημοσιεύονται ή όχι μαζί με αυτές των πολιτικών προσώπων είναι θέμα προς διερεύνηση.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να επικαλεστούν το «ανθρώπινο λάθος» και να κάνουν διορθωτική δήλωση εφόσον αυτό εντοπιστεί. Κάτι που εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς τι θα σήμαινε σε μία περίπτωση σαν αυτή του Ανδρέα Πάτση. Στο θέμα θα επανέλθουμε…

Ο γερμανικός τρόπος και το πρώτο πλυντήριο πιάτων

Το μοντέλο δράσης που ακολουθεί μια εμβληματική εταιρεία της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες και την καθιστά ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των premium οικιακών συσκευών, περιέγραψαν πριν λίγες μέρες τα ηγετικά στελέχη της Miele, οι απόγονοι των ιδρυτικών μελών, Dr.Markus Miele, Executive Director & Co-Proprietor και Dr. Reinhard Zinkann, Executive Director & Co-Proprietor, τους οποίους ο CEO της Miele Hellas, κ. Θάνος Κυριαζής, καλωσόρισε στους νέους χώρους της εταιρείας, στο νέο Miele Experience Center στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η γερμανική εταιρεία θα ενδώσει σε “χρηματιστηριακές σειρήνες” και εάν θα καταφύγει σε λύσεις χρηματοδότησης, όπως αυτές που προσφέρουν στρατηγικοί επενδυτές, σημείωσαν ότι δεν είναι στο “μενού” των επιλογών τους. Μάλιστα το τεκμηρίωσαν λέγοντας ότι θέλουν να κρατήσουν την αυτονομία τους και την ευχέρεια να παίρνουν μόνοι τους τις επιχειρηματικές τους αποφάσεις. “Συχνά οι επενδυτές θέλουν γρήγορα κέρδη” ανέφεραν σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι στην κουλτούρα τους. Μάλιστα ανέφεραν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Λίγα 24ωρα πριν τη “Μαύρη Παρασκευή” του Κραχ του 1929 η Miele είχε ετοιμάσει το πρώτο πλυντήριο πιάτων στον κόσμο. Παρά τη δυσμενή συγκυρία οι πρόγονοι των Dr.Markus Miele και Dr. Reinhard Zinkann επέμειναν, κόντρα στη συγκυρία, και το λάνσαραν στις αγορές, που βέβαια, το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρονταν ήταν τα πλυντήρια πιάτων. Μέτα, βέβαια, τον πόλεμο, με καθυστέρηση κάποιων δεκαετίων, με την αλλαγή σελίδας στο μεταπολεμικό κόσμο, δικαιώθηκαν πανηγυρικα.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η Miele “γράφει” 52 χρόνια παρουσία και έχει στόχο για φέτος την επίτευξη διψήφιου αριθμού ανάπτυξης αλλά και αύξηση του μεριδίου αγοράς της, λόγω και της πολύ καλής πορείας των κατασκευών υψηλής στάθμης κατοικιών, ξενοδοχείων αλλά και της εστίασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα