Οι συζητήσεις για εκλογές – ψηφοδέλτια και τα ακίνητα της ΔΕΗ

Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνουν εκλογολογία, άρα κουβέντες για λίστες και η απολιγνιτοποίηση ακίνητα της ΔΕΗ πρός διάθεση.

Πότε θέλει – πότε μπορεί

Κάθε νέα εξέλιξη στο μέτωπο των υποκλοπών είναι σαν να ρίχνει κανείς … βενζίνη στην φωτιά της εκλογολογίας. Όπως θα έχετε αντιληφθεί το πόσο θα αντέξει να κυβερνά η κυβέρνηση, είναι μια συζήτηση που υπάρχει παντού. Δίχως φυσικά να εξαιρείται το κυβερνών κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διαψεύσει αρκετές φορές ακόμη το ενδεχόμενοτης πρόωρης κάλπης. Όμως βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που ένα πρωθυπουργικό προνόμιο (η προκήρυξη εκλογών) έχει αποσυνδεθεί όσο ποτέ στο παρελθόν από τον …πρωθυπουργό. Άπαντες θεωρούν πως το ζήτημα δεν είναι πότε θέλει να κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης, αλλά αν μπορεί να τις κάνει όποτε θέλει.

Αντιφάσεις

Στο φόντο της «εκλογολογίας» βρίσκεται βέβαια και η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με επιχειρηματικούς παράγοντες. Δίχως απαραίτητα να αφορά αυτό μόνον έναν επιχειρηματικό όμιλο. Σε αυτές τις καταστάσεις είναι γνωστό ότι ενεργοποιούνται όλες οι πλευρές. Τόσο αυτές που διεκδικούν, όσο και αυτές που θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.

Αν υποθέσουμε μάλιστα ότι τα Μέσα Ενημέρωσης ενός ομίλου είναι – κατά κάποιον τρόπο- το δημόσιο προφίλ του , τα μηνύματα είναι παντού συγκεχυμένα. Το ένα πρωτοσέλιδο λέει «μαύρο», το άλλο «άσπρο». Στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι μεταδίδεται μία εκτίμηση και στην συνέχεια η ..αντίθετή της.

Το μόνον βέβαιο είναι πως οι επόμενοι μήνες θα ‘ναι κρίσιμοι. Το πώς θα «κλείσει» η κυβέρνηση το 2022 θα καθορίσει το πώς θα «μπει» στο κομβικό 2023.

Το φαρμάκι του Μάξιμου για τα ψηφοδέλτια

Το ‘ριξε το …φαρμάκι του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Λάρισα (όπου εκλέγεται) έκανε μια δήλωση που μόνον ως «μπηχτή» μπορεί να εκληφθεί. Όπως είπε αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση ««Σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον θα πρέπει όλες και όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να μη δίνουμε καμία αφορμή στον αντίπαλο. Το λέω γιατί βαδίζουμε σε εκλογές και αυτοί που καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια έχουν μία ευθύνη παραπάνω. Δεν μπορεί να απολογούμαστε εμείς, εσείς, οι αγωνιστές της παράταξης για βουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι δεν πληρούν τον αξιακό κανόνα αυτής της παράταξης».

Προφανώς το σχόλιο αφορούσε την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση. Όμως όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς απευθύνονταν στο Μέγαρο Μαξίμου και πιο ειδικά σε αυτόν που έχει τον τελευταίο λόγο για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Δηλαδή τον Κ.Μητσοτάκη. Επίσης είναι σαφές ότι δεν αφορούσε μόνον το παρελθόν αλλά και το παρόν. Τώρα βλέπετε «στήνονται» τα ψηφοδέλτια (και) στην Νέα Δημοκρατία.

Δεν βιάζονται στην Κουμουνδούρου

Μια και μιλήσαμε για ψηφοδέλτια στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να βιάζονται ιδιαίτερα για την κατάρτισή τους. Παρότι το καλοκαίρι «οι μηχανές» είχαν «πάρει μπρός» αφού αναμένονταν εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Όπως είπε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της, οι λίστες «θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή, την οποία και θα αποφασίσουν την προσεχή περίοδο τα αρμόδια όργανα του κόμματος». Το πιθανότερο είναι πάντως η ανακοίνωση να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Για να λέμε την αλήθεια πάντως, το πότε, το πώς αλλά και το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων είναι κατά κύριο λόγο θέμα του Αλέξη Τσίπρα. Αυτός θα έχει την βασική ευθύνη αλλά και θα είναι υπεύθυνος για τις εκπλήξεις που αναμένονται στις λίστες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αναμένονται αρκετές.

Το κρατάμε

«Η άνοδος του λαϊκισμού, όπως και της ακροδεξιάς, είναι οπωσδήποτε ένα «καμπανάκι» για όλη την Ευρώπη και ένας κίνδυνος μεσοπρόθεσμα για τη συνοχή της». Θέση του Νίκου Δένδια από συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Την κρατάμε γιατί τέτοιες δηλώσεις δείχνουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν έχει «υπολογίσει» σε σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση. Κι αυτά ο Δένδιας τα λέει δημόσια. Δεν χρειάζεται να τον …ακούσει κανείς στο τηλέφωνο.

Τα «απολιγνιτοποιημένα» της ΔΕΗ

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά κοντά στα 100.000 στρέμματα θα είναι αυτά που θα προκύψουν από τις διαδικασίες απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ. Όσο για την αξιοποίηση τους φαίνεται ότι θα αποτελέσουν «μήλο της έριδος» για πολλούς, αφού θρυλείται ότι μεγάλο μέρος τους θα διατεθεί για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το αν η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που δηλώνει ότι θα προτιμούσε να τα δει να αξιοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, άντε και στην μεταποίηση (π.χ γεωργικές εκμεταλλεύσεις) λέει την αλήθεια θα φανεί. Κυρίως από το πώς θα νομοθετήσει για τα κριτήρια αξιοποίησης που θα γίνουν μέσω της εταιρίας «Μετάβαση Α.Ε».

Το μόνον βέβαιο είναι πως σε όσα γίνονται ελάχιστη συμμετοχή έχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι. Δείγμα ότι μάλλον πάμε για μεγάλες δουλειές.

Δεν ξέρουμε τι έχουμε

Δεν ξέρουμε τι έχουμε! Για (μια ακόμη φορά) ο απολογισμός- ισολογισμός του κράτους που αφορά το 2020 κατέδειξε ότι χώρα δεν μπορεί να αποτιμήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Καμία έκπληξη αφού παραμένει ένα δομικό πρόβλημα του κράτους.

Σύμφωνα με την Σωτηρία Ντούνη, αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου «ελλείψει των απαραίτητων λογιστικών αρχείων και μητρώων, η κεντρική Διοίκηση δεν είναι τεχνικά σε θέση να αναγνωρίσει και να αποτιμήσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων που έχει στον έλεγχό της, όπως είναι οι υποδομές, ο εξοπλισμός ή τα ακίνητα που εμφανίζονται στον Ισολογισμό με μηδενική αξία». Μάλιστα πρότεινε (και φέτος) προς την κυβέρνηση την «ταχύτερη κατάρτιση των αναγκαίων αρχείων και μητρώων για την αναγνώριση στον Ισολογισμό όλων των μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής διοίκησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα