Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Menelaos Myrillas / SOOC

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα συρθεί σε πρόωρες εκλογές λόγω υποκλοπών. Ποια άλλα σενάρια ανησυχούν το Μαξίμου.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σχετική συζήτηση και να πετάξει θεσμικά τη μπάλα στην εξέδρα με το νέο νομικό πλαίσιο απαγόρευσης των κακόβουλων λογισμικών.

Τα νέα σενάρια πρόωρων εκλογών διαψεύστηκαν πάντως εν τη γενέσει τους από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο υπάρχουν και δύο ακόμη σενάρια πολιτικών εξελίξεων, που προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο είναι ένα σενάριο από το παρελθόν και αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με άλλον πρωθυπουργό και δη εξωκοινοβουλευτικό. Αυτό είχε προτείνει σε ανύποπτο χρόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πλέον θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με τον κ.Μητσοτάκη χωρίς να αυτογελοιοποιηθεί.

Με την άποψη αυτή πάντως σημειωτέον ότι μάλλον διαφωνεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέντευξη του στον Ant1 σχολίασε σιβυλλικά: “Ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει.”

Ο κ.Μητσοτάκης θέτει εξάλλου φυσικά ως στόχο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και ως διακύβευμα των εκλογών το δίλημμα σταθερότητα ή πισωγύρισμα.

Εάν όμως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι αυτό που θα ήθελε η ΝΔ, και ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί πιέσεις να κάνει πίσω “για το καλό του τόπου και της παράταξης”. Ωστοσο είναι σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να πράξει κάτι τέτοιο, έχοντας ως επιχείρημα ότι πρωθυπουργός διαχρονικά γίνεται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Το δεύτερο σενάριο, που πολλοί εχθροί του κ.Μητσοτάκη εκτός και εντός των τειχών της κεντροδεξιάς θα ήθελαν να γίνει πράξη, αφορά σε αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ είτε “εν κινήσει” πριν τις εκλογές είτε μετά τις πρώτες κάλπες, εάν το αποτέλεσμα είναι συντριπτικά αρνητικό.

Δε φαίνεται πάντως πιθανό, παρά τους ευσεβείς πόθους πολλών, να αμφισβητηθεί ο κ.Μητσοτάκης χωρίς να έχει χάσει εκλογές. Επίδοξοι δελφίνοι πάντα υπάρχουν στη ΝΔ, αλλά η εξουσία παραμένει ισχυρή συγκολλητική ουσία. Με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα προκύψουν αδιάστειστα στοιχεία που θα συνδέουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό με παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων ή ακόμη και στελεχών της ίδιας της παράταξης της ΝΔ.

Και εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και στις πρώτες και στις δεύτερες κάλπες, ακόμη και εάν χάσει σημαντικές δυνάμεις, δεν θα παραδώσει τα όπλα. Για αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει προ πολλού τονίσει ότι η πρώτη κάλπη είναι σαν τελική, καθώς υπάρχει ο φόβος της “χαλαρής ψήφου” ή ψήφου διαμαρτυρίας και η πολιτική εικόνα που θα διαμορφωθεί από τις εκλογές με την απλή αναλογική θα διαμορφώσει κλίμα.

Τι θα πράξουν όμως στη ΝΔ εάν πραγματοποιηθεί το σενάριο, για το οποίο είχε προειδοποιήσει από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25; Πιθανόν μία τέτοια εξέλιξη να συσπειρώσει τη ΝΔ πίσω από τον κ.Μητσοτάκη, καθώς πολλοί θα θεωρήσουν θνησιγενή μία τέτοια τρικομματική. Θα μπορούσε όμως και να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν επί του παρόντος μακρινά σενάρια, εφόσον οι εκλογές πραγματοποιηθούν το 2023, όπως επιμένει η κυβέρνηση. Ο ακριβής χρόνος προκήρυξης των εκλογών δε, παραμένει ανοιχτός…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα