Οι τσαντίλες του Βορίδη και η “χυλόπιτα” στον Χαρακόπουλο

Συγχύστηκε ο υπουργός Εσωτερικών που τον μπλέξανε με τα (ολίγον αγύριστα) δάνεια της Ν.Δ, ενώ ο γαλάζιος βουλευτής Λάρισας εισέπραξε άρνηση όταν ζήτησε ενισχύσεις των αγροτών. Αυτά ενώ η κυβέρνηση "την πέφτει" στην ΑΔΑΕ όπως μπορεί.

Αναρμόδια η ΑΔΑΕ

Η Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιων (ΑΔΑΕ) είναι αναρμοδια να κρίνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την …άρση το απορρήτου των επικοινωνιών. Ακόμη και αυτό τον εκπληκτικό συλλογισμό επιστράτευσε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει – στην Βουλή – τις αντιρρήσεις του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστου Ράμμου.

‘Οπως είπε ο εισηγητής της Ν.Δ Ευρυπίδης Στυλιανίδης “είναι αυτονόητο αυτό που κάνει ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτός είναι ο ρόλος της ανεξάρτητης αρχής. Υπάρχει από την άλλη πλευρά όμως και μια άλλη ισορροπία: Οι λόγοι εθνικής ασφάλειας. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΕ, είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας”.

Η παρατήρηση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Όπως δήλωσε το Σύνταγμα δίνει λόγο στην ανεξάρτητη αρχή “στο βαθμό που η Εθνική Ασφάλεια παρεμβαίνει στο ατομικό δικαίωμα” μάλιστα πρόσθεσε ότι “έχουμε αρκετή πείρα, έχουμε αρκετή υπευθυνότητα, για να μη μιλάμε μόνο για την προστασία του ατομικού δικαιώματος. Εμείς μιλάμε για τη στάθμιση που πρέπει να γίνει”. Τόνισε μάλιστα πως “στη στάθμιση αυτή, πρέπει να τηρηθούν οι συνταγματικές εγγυήσεις και το Σύνταγμα, που καλώς ή κακώς, δεν έχει αναθεωρηθεί, στην Α.Δ.Α.Ε. δίνει αυτόν τον ρόλο”

Με 4 γραμμές

Αυτά ενώ με ειδήση …4 γραμμών “καθάρισε” το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με τις ενστάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων που κλήθηκαν για ακρόαση στην Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις.

Όπως ανέφερε εξέφρασαν “τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τόνισαν την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών, καθώς -όπως υποστήριξαν- δεν διασφαλίζονται οι συνταγματικές πρόνοιες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τις ατομικές ελευθερίες”. Τόσο απλά και συνοπτικά.

Να υποθέσουμε ότι κάπως έτσι αντιμετωπίζεται δημοσιογραφικά το να διαφωνούν 2 ανεξάρτητες αρχές με ένα νομοσχέδιο καταγγέλοντας μάλιστα παραβίαση του Συντάγματος; Προφανώς εδώ έχουμε να κάνουμε με πολιτική επιλογή. Γιατί το ΑΠΕ έχει αποδείξει -πολλές φορές- ότι μπορεί να καλύψει αναλυτικότατα και με επάρκεια τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών

Η οργή του Βορίδη

Εντύπωση προκάλεσε η οργή με την οποία αντιμετώπισε ο Μάκης Βορίδης την ερώτηση που του έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης στην Βουλή για τα χρέη της Ν.Δ (κάτι λιγότερο από 400 εκατομμύρια για να μην ξεχνιόμαστε). “Δεν είμαι ο ταμίας η ΝΔ. Δεν είμαι ο υπεύθυνος οικονομικών της ΝΔ. Είμαι ο υπουργός Εσωτερικών. Αναρμοδίως και καταχρηστικώς ρωτάτε τον υπουργό Εσωτερικών για το ποτε θα αποπληρωθούν τα δάνεια. Δεν είναι δική μου δουλειά” είπε με εμφανέστατο θυμό.

Γιατί άραγε τέτοια …τσαντίλα; Ο υπουργός Εσωτερικών -τουναντίον- μας έχει συνηθίσει στον κοινοβουλευτικό διάλογο να “ξεφεύγει” από τα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και να κάνει ευρύτερες τοποθετήσεις. Μάλιστα δείχνει να το ευχαριστιέται όταν το κάνει μια και είναι γνωστό ότι διεκδικεί έναν ευρύτερο ιδεολογικό ρόλο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Να εικάσουμε μήπως πως τον ενόχλησε η προοπτική το να συνδεθεί το όνομά του με μία υπόθεση όπως τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας; Ιδίως από την στιγμή που το συνολικό ποσό κάθε χρονιά αυξάνεται δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για “δανεικά κι αγύριστα”; Άλλωστε εδώ που τα λέμε τον καιρό που τα δάνεια αυτά σωρεύονταν ο Μάκης Βορίδης δεν ήταν στην Ν.Δ. Βρίσκονταν στο ΛΑΟΣ και σε άλλα πόλύ πιο “μαύρα” μέρη.

Ένα δίκιο το έχει η Αχτσιόγλου

Μια και αναφερθήκαμε στα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, ένα δίκιο το έχει η Έφη Αχτσιόγλου που τα συσχέτισε με τις (φερόμενες) κυβερνητικές προθέσεις να πιέσει τις τράπεζες για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Όπως είπε σε δήλωσή της «η ΝΔ, που χρωστά 380 εκατ. στις τράπεζες, προσπαθεί να μας πείσει ότι τις πιέζει να κάνουν κοινωνική πολιτική»

Παραθαλάσσιες φήμες

Φήμες ακούγονται τις προθέσεις παραθαλάσσιου μιντιακού ομίλου που έχει αναζητήσεις στο κέντρο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα προκειμένου να γίνει αρχικά συνεταίρος και στην συνέχεια κύριος μέτοχος σε ραδιοφωνικό σταθμό που θεωρείται ιστορικός για την ραδιοφωνία της χώρας. Μάλιστα θρυλείται πως αν και θεσμικά το έδαφος έχει προλειανθεί, η προοπτική της εκλογικής αντιπαράθεσης τους επόμενους μήνες αποτελεί ανασχετικό παράγοντα.

Όχι στον Χαρακόπουλο

Ένα ωραιότατο … “όχι” εισέπραξε ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος όταν ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης να αυξηθούν τα περιθώρια επιδότησης των αγροτών για την αγορά εξοπλισμού.

Όπως επισήμανε σε κοινοβουλευτική του ερώτηση “οι αγρότες που επιθυμούν να καταθέσουν προτάσεις υπαγωγής και ενίσχυσης ενδιαφέρονται περισσότερο για την αγορά εξοπλισμού. Ωστόσο, οι διατάξεις του νόμου δεν επιτρέπουν δαπάνες σε εξοπλισμό σε ποσοστό άνω του 30% των συνολικών δαπανών. Συνεπώς, την παρούσα περίοδο της ενεργειακής κρίσης, που επιδιώκεται η μείωση των καλλιεργητικών εξόδων, οι επενδύσεις σε σύγχρονο και λιγότερο κοστοβόρο εξοπλισμό, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω του προαναφερθέντος ορίου”.

Η απάντηση πάντως του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση ήταν πως “οι εκάστοτε ισχύοντες αναπτυξιακοί νόμοι ως θεσπιζόμενα καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων προς ιδιωτικές επενδύσεις υποχρεούνται να είναι απόλυτα συμβατοί με το ενωσιακό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων”. Μια στάση που κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τον γαλάζιο βουλεύτή αγροτικού νομού, αφού συνήθως τέτοιες απαντήσεις – περί ασυμβατότητας με την Ε.Ε – παίρνουν συνήθως οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα