Τα γαλλικά του Κουτσούμπα και ο Λοβέρδος που δεν άντεξε

Ο γραμματέας του ΚΚΕ έδειξε πως μπορεί κανείς να μιλήσει γαλλικά σε αντίθεση με κάτι ...συνήγορους, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ζορίστηκε όταν πήγε να κάνει "αντικυβερνητική" εμφάνιση

Τα γαλλικά

Ομολογουμένως εντυπωσίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με το τόλμημα του να απευθύνει μήνυμα εκ μέρους του ΚΚΕ στα γαλλικά παραβρισκόμενος στην – πραγματικά εντυπωσιακή- συγκέντρωση στο Παρίσι ενάντια στο ασφαλιστικό του Μακρόν. Καταγράφθηκε έτσι ως ο μόνος αρχηγός κόμματος που έχει απευθύνει διεθνές μήνυμα στην γαλλική γλώσσα, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως πολλοί σχολίασαν, τα γαλλικά του Δημήτρη Κουτσούμπα ακούστηκαν σχεδόν άψογα. Καμία σχέση δηλαδή με τα … «ζαμέ κορωπί» του συνηγόρου της Έυας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

Πάντως για όσους δεν το γνωρίζουν, παρά το έντονα «ελληνικό» προφίλ του Δημήτρη Κουτσούμπα, στο παρελθόν έχει διατελέσει υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Δηλαδή είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τέτοιες καταστάσεις.

Τεράστιο μέγεθος

Πάντως το μέγεθος της χθεσινής κινητοποίησης στην Γαλλία ήταν εντυπωσιακό. Η συγκέντρωση στο Παρίσι μόνον φαίνεται να ξεπέρασε τις 800.000 σε συμμετοχή, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας.

Αυτά ενώ – θεωρητικά – ο στόχος του να μην ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Εμμανουέλ Μακρόν έχει παρέλθει. Αφού «πέρασε» με ειδική συνταγματική διάταξη KAI χωρίς την έγκριση της Βουλής. Επίσης απορρίφθηκε στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπόρν.

Ποιος ξέρει, ίσως η Γαλλία βαδίζει σε μονοπάτια ασυνήθιστα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα…

Δεν το άντεξε ο Λοβέρδος

Η αλήθεια είναι πως – αν μην τι άλλο- έχει αντανακλαστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος. Έτσι χθές, μολις αντιλήφθηκε πως το κόμμα του «τον αδειάζει» κανονικότατα μετά την δήλωσή του αμφισβήτησε την προεκλογική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε την Βουλή για να βγάλει έναν αντικυβερνητικό λόγο.

«Έπεσε πάνω» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονόμικών, οπότε «την πλήρωσε» ο Χρήστος Σταϊκούρας. Άκουσε από τον Ανδρέα Λοβέρδο πως «στα θέματα που ήταν τα βασικά σας προτάγματα στις εκλογές του 2019, έχετε αποτύχει», έως και κριτική για καθυστερήσεις στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι και στον νομό Φθιώτιδας, όπου πολιτεύεται ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως ακόμη και σε αυτή την κοινοβουλευτική παρέμβαση του ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν μπόρεσε να μην … «κρατήσει πισινή». Όπως σχολίασε σχετικά με την διακυβέρνηση της Ν.Δ «δεν λέω ότι είναι μια Κυβέρνηση με 100% αποτυχίες» κι αυτό, σημείωσε, «φαίνεται από τη στάση που έχουμε κρατήσει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (σ.σ τον τομέα του δηλαδή) ή σε διάφορα σχέδια νόμου, κατά καιρούς».

Ανάλογη ήταν και η απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα. Είπε πως είναι «εύλογοι οι προβληματισμοί του κ. Λοβέρδου»…

Νέα ήθη για τα μεγάλα έργα

Νέα ήθη στους ελέγχους των μεγάλων έργων και των δημόσιων συμβάσεων ανακοίνωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου, η ΕΔΕΛ και η ΕΣΕΛ θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη και τον παράγοντα “χρόνο”.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών -και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη- εφεξής θα εφαρμόζονται άλλες αρχές: «Κάθε φορά που θα παρατηρείται μια καθυστέρηση, ιδίως σε μεγάλα έργα, εφόσον αυτή ξεπερνά κάποιο χρονικό ορίζοντα, για παράδειγμα τρεις, τέσσερις μήνες, να είναι αντικείμενο δημοσιονομικού ελέγχου, όχι διότι θα ψάξουμε να βρούμε τι λάθος έγινε σε σχέση με την καθυστέρηση -δεν είναι αυτή η δική μας δουλειά-, αλλά διότι η ίδια η καθυστέρηση έχει βλαπτικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, πέφτουν έξω δημοσιονομικά».

Προφανώς η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη από την τραγωδία των Τεμπών. Όπως σχολίασε ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναφορικά με τον χρόνο εκτέλεσης των συμβάσεων «είδαμε και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ότι μπορεί να έχει πολύ μεγάλη σημασία και ανθρώπινη, αλλά έχει και δημοσιονομική σημασία»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα