Το “8” του κατώτατου μισθού και τα υπαρξιακά του Δένδια

Διαβάζεται σε 4'

Όταν ο υπουργός Άμυνας αναρωτιέται “τι είναι η Νέα Δημοκρατία” και ο αριθμός – κλειδί για τις αποδοχές των μισθωτών

 Το “8”

“Ο κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το 8”. Μας το είπε πριν λίγο καιρό ο Κωστής Χατζηδάκης, το επανέλαβε και χθες ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης. Περήφανα αμφότεροι.

Μόνο που πλέον το πρόβλημα πλέον δεν είναι τι θα έχει “μπροστά” ο κατώτατος μισθός. Αλλά τι θα έχει “πάνω”, “κάτω” και “πίσω”: Την ενεργειακή ακρίβεια, τις αυξήσεις στα τρόφιμα, την ανατίμηση στα ενοίκια, το “σπρώξιμο” στις ιδιωτικές δομές υγείας, την περιστολή των επιδομάτων ανεργίας, τις περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, τα κόκκινα δάνεια και μια ανεξέλεγκτη αγορά με “καρτέλ” που κάνει ότι θέλει.

Όλως τυχαίως τα προαναφερόμενα θέματα που συρρικνώνουν το εισόδημα της μισθωτής εργασίας είναι κι αυτά οκτώ…

Υπαρξιακά

Την ανάγκη να δηλώσει “τι είναι η Νέα Δημοκρατία” ένιωσε την ανάγκη – μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Ρόδο- ο Νίκος Δένδιας. Και είναι βέβαιο πώς είχε τους λόγους του.

Ανέφερε πως “έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να ετεροπροσδιοριστεί, να μας πουν άλλοι, άλλα κόμματα, άλλοι άνθρωποι τι είμαστε εμείς” με στερεότυπα του είδους “είναι το κόμμα του κεφαλαίου, είναι κόμμα νεοφιλελεύθερο, είναι κόμμα που δεν κοιτάει τον άνθρωπο”. Ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ “υπηρετεί ναι, την ελεύθερη οικονομία, αλλά μέσα από το πρίσμα της προστασίας του αδύναμου”.

Μάλιστα τόνισε την ανάγκη “να μη χάσουμε την επαφή μας με αυτά τα στρώματα, που μην κοροϊδευόμαστε, είναι τα πλειοψηφικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας” γιατί “αν χάσουμε την επαφή μας, δεν είναι απλώς ότι θα ηττηθούμε σε κάποιες εκλογές. Είναι ότι θα απωλέσουμε συνολικά τον χαρακτήρα της μόνης παράταξης που από το ’74 μέχρι σήμερα στάθηκε και επιβίωσε μέσα στις κρίσεις”.

Ενδιαφέροντα όσα λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το πραγματικό πολιτικό ερώτημα όμως είναι πόσα από αυτά έχουν ως αποδέκτη το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Κριτικός

Από πολιτικός αρχηγός… κριτικός κινηματογράφου! Ο χαρακτηρισμός κάλλιστα θα μπορούσε να αποδοθεί στον πρόεδρο της “Νίκης”, Δημήτρη Νατσιό.

Όπως φαίνεται μετά το ντοκιμαντέρ του NETFLIX για τον Μεγαλέξανδρο , έχει στοχοποιήσει ένα ακόμη: “Τα Αδέσποτα Κορμιά” της Ελίνας Ψύκου.

Μάλιστα σε ομιλία του στα Χανιά ο Δημήτρης Νατσιός παρέπεμψε στην επίκαιρη ερώτηση που έχει κάνει το κόμμα του. Τονίζοντας μάλιστα πως “επιτακτική είναι η ανάγκη επαναφοράς των ποινικών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκεύματος”.

Παρά τις ακροδεξιές απόψεις που απηχεί η “Νίκη” οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως – δίχως να το θέλει – κάνει κι ένα καλό: Στρέφει την προσοχή σε ένα κινηματογραφικό είδος (το ντοκιμαντέρ) που εξ’ αντικειμένου δημιουργεί ένα κοινό υψηλότερων απαιτήσεων, συγκριτικά τουλάχιστον με την “κατανάλωση μπλοκμπαστερς”.

Αν το καλοσκεφτούν εκεί στην “Νίκη” υπονομεύουν το κόμμα τους….

Απορία

Επιμένει η κυβέρνηση να ασκεί πίεση στο ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Φήμες λένε μάλιστα πως αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή. (Καθότι δεν πρόκειται να λείψει ο πρωθυπουργός από ένα νομοσχέδιο που το ‘χει …απωθημένο).

Τα ίδια και από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Δήλωσε αναφορικά με την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ πως “το να καταψηφίζει κάποιος ανεξάρτητα από το ποια είναι η πραγματική του θέση, μόνο και μόνο για να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική θέση, είναι στρατηγική και πρακτική άλλου αιώνα”.

Προφανώς δεν φαίνονται επαρκής στην κυβέρνηση οι λόγοι που επικαλείται ο Νίκος Ανδρουλάκης: Κοινό σύστημα εισαγωγής, όχι κερδοσκοπικοί οργανισμοί, γεωγραφικά κριτήρια, ανεξάρτητη εποπτική αρχή, κοινό πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας. Παρότι αποτελούν μια διαφορετική νομοθετική πρόταση.

Η απορία που προκύπτει είναι η εξής: Αφού η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα θέλει η πλειοψηφία των πολιτών και ότι έχουν την στήριξη της ακαδημαϊκή κοινότητας, γιατί κόπτεται τόσο για την στάση του ΠΑΣΟΚ;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα