Το Άγιο Όρος του Μητσοτάκη και ο Κόκκινος Βράχος του Κουτσούμπα

Στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ άρεσε εκτός από ποσοτικά και ποιοτικά το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ πολλές αναγνώσεις φαίνεται πως έχει το 3ημερο του προέδρου της Ν.Δ στο Άγιο Όρος

Άγιο όρος

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι μία εύλογη επιλογή. Απολύτως συμβατή με το προφίλ του εκάστοτε αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Έως εδώ καλά.

Έλα όμως που οτιδήποτε συμβαίνει μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αντικειμενικά αποκτά και άλλες διαστάσεις. Ιδίως από την στιγμή που στις εκλογές που προηγήθηκαν εμφανίστηκε “από το πουθενά” το κόμμα “Νίκη”. Ένα πολιτικό σχήμα του οποίου η απρόσμενη εκλογική επιτυχία που το έφερε στο “κατώφλι” του να μπει στην Βουλή φέρεται πως βασίζεται στις παραθρησκευτικές οργανώσεις.

Πολύ περισσότερο όταν οι επιδόσεις της “Νίκης” που την έφεραν “στο κατώφλι” του να μπει στο κοινοβούλιο στις εκλογές της 25ης Μαίου σχετίζονται άμεσα με τις προϋποθέσεις για την αυτοδυναμία του κόμματος που θα έρθει πρώτο. Δηλαδή το βασικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας στην επερχόμενη κάλπη.

Αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν απορίες για το “τι θα κάνει ο Μητσοτάκης στο Άγιο Όρος”. Και δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τρικλοποδιές

Φαίνεται περίεργο -εντωμεταξύ- αλλά δεν είναι: Μετά από ένα εμφατικό ποσοστό 40,7% η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να βάζει …τρικλοποδιές στον εαυτό της. Μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο.

Είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε για τρίτες εκλογές, ενώ επισείει και τον φόβο της επτα-κομματικής Βουλής που θα μπορούσε να αποτρέψει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά ενώ προειδοποιεί συνεχώς ότι δεν θα ανεχθεί την αλαζονεία, δίχως βουλευτές του να έχουν πέσει (ακόμη) σε κάποιο σχετικό παράπτωμα.

Όσον για τα μεσαία στελέχη και τους κάθε λογής “διαύλους” φτάνουν ακόμη και στο σημείο να λένε ότι η Ν.Δ μπορεί να πέσει σε ποσοστό στις επόμενες εκλογές. Περίεργα πράγματα.

Στην πραγματικότητα όμως τίποτε δεν είναι τυχαίο. Βλέπετε η τακτική του φόβου και την πρόκλησης ανασφάλειας ήταν και παραμένει συστατικό στοιχείο της προεκλογικής καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας. Καθότι αντιλαμβάνεται ότι το πρόγραμμα της δεν είναι και το πιο πειστικό επιχείρημα.

21ενας

Τελικά θα είναι 21 και όχι 20 τα πρόσωπα που θα συναπαρτίσουν την “Δύναμη Κρούσης” του ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική περίοδο. Στα πρόσωπα που ήδη έχουν ανακοινωθεί προστίθεται και ο Στέφανος Κασελάκης που αρχικά είχε περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ώς υποψηφιότητα της ομογένειας.

Ο νέος σε ηλικία και πολλά υποσχόμενος εξ Αμερικής, είναι αναμφισβήτητα ένα λαμπερό πρόσωπο με χαρακτηριστικά που δύσκολα βρίσκει κανείς στο εγχώριο πολιτικό προσωπικό. Πόσω μάλλον όταν έχει και θητεία στο επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν.

Η 3η Σεπτέμβρη

Η 25η Ιουνίου είναι προφανώς η πιο σημαντική ημερομηνία που έχει στο μυαλό του το ΠΑΣΟΚ. Δεν φαίνεται όμως να είναι και η μόνη. Όπως καταλαβαίνει κανείς από μια αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχει και η 3η Σεπτέμβρη.

Όπως φαίνεται το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλα σχέδια για την ημερομηνία της ιδρυτικής του διακήρυξη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην “ νέα μας οργάνωση μετά την 3η Σεπτεμβρίου” τονίζοντας πως “το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει κίνημα-ποτάμι που θα σαρώσει όλα τα κακώς κείμενα”. Μάλιστα σε άλλο σημείο ανέφερε ότι “το βλέμμα μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά όχι μόνο εκεί.Είναι στην Αυτοδιοίκηση, στα κινήματα, φτάνει μέχρι τις Ευρωεκλογές της επόμενης χρονιάς”.

Το project είναι μεγάλο και “τραβάει” σε βάθος χρόνου.

O Κόκκινος Βράχος

Αισιόδοξο για νέα άνοδο των ποσοστών του είναι το ΚΚΕ. Όπως λένε στελέχη του και μόνο από το γεγονός πως στην κάλπη της 25ης Μαίου αναζητείται η πιο σταθερή αντιπολίτευση, το μυαλό των ψηφοφόρων αυτόματα πηγαίνει “στο κόμμα”.

Στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ πάντως ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε πως “το ΚΚΕ αναδεικνύεται τρίτο κόμμα και ενισχυμένο συνολικά στην Αττική, εκεί που ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης, με διψήφια ποσοστά στους δήμους της Β’ Πειραιά, του Δυτικού Τομέα και σε όλες τις εργατογειτονιές, ενώ είναι δεύτερο κόμμα στον Ασπρόπυργο, εκεί που συγκεντρώνονται δεκάδες βιομηχανίες και δουλεύουν χιλιάδες εργάτες. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σε άλλα αστικά κέντρα, όπως σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλους δήμους της περιοχής με έντονο εργατικό στοιχείο.”. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην “πρωτιά του ΚΚΕ στον ιστορικό “κόκκινο βράχο” της Ικαρίας, με 35%”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα