Το χιούμορ του Τασούλα και το βλέμμα του Βορίδη

Τα πρωθυπουργικά συγχαρητήρια στον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής και μια ατάκα μάλλον περίεργη για τον νυν υπουργό Εσωτερικών και τον χώρο της Παιδείας

Ολυμπιακός

Καθόλου καλά δεν είναι τα μηνύματα της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος στην Α’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Μια κίνηση που έγινε προκειμένου να αντισταθμιστεί το κενό που αφήνει η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην μετάσχει στις επόμενες εκλογές.

Η αίσθηση που υπάρχει (και μεταφέρεται από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος) είναι πως δεν αποκαθίστανται με αυτό τον τρόπο οι εκλογικές ισορροπίες. Είναι, βλέπετε, και κάποια χαρακτηριστικά του νυν πρωθυπουργού που δεν «γράφουν καλά» στο κοινό της συμπρωτεύουσας. Όπως το ότι δεν κατάγεται από την βόρεια Ελλάδα, αλλά και η δημόσιες αναφορές του σχετικά με το ότι είναι οπαδός του Ολυμπιακού…

Το χιούμορ

Ειδική αναφορά στον Κώστα Τασούλα επιφύλαξε πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Τον ευχαρίστησε για την θητεία του ως Πρόεδρο της Βουλής, η οποία αναμένεται να λήξει τα επόμενα 24ωρα με την διάλυση του κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο χιούμορ του Κώστα Τασούλα (πρόσον αναμφισβήτητο του ηπειρώτη πολιτικού) λέγοντας πως «μερικές φορές μόνο αυτό μπορεί να μας σώσει με ορισμένα από αυτά τα οποία είδαμε στη Βουλή». Επίσης όμως είπε ότι πλέον απευθύνεται σε αυτόν «με την κομματική του ιδιότητα». Το πρόβλημα είναι πώς αυτή η «κομματική ιδιότητα» φάνηκε αρκετές φορές στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε κοινοβουλευτικά ζητήματα κατά την διάρκεια των τελευταίων 3,5 χρόνων. Κι αυτό είναι κάτι που έχει επισημάνει πολλές φορές σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Το βλέμμα του Βορίδη

«Ο κ. Βορίδης, υπεύθυνος για τους διορισμούς, κοιτάει την κα. Κεραμέως με βλέμμα γενναιόδωρο». Κι η φράση αυτή ξεχώρισε από τις χθεσινές ατάκες του πρωθυπουργού προκειμένου να δηλώσει πως εάν ξαναβγεί η Ν.Δ θα γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών.

Μόνο που -όπως ακούγεται- σε μία τέτοια περίπτωση κανείς από τους δύο δεν θα είναι στην ίδια θέση. Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρχει σχεδιασμός ώστε να …ανταλλάξουν υπουργικούς θώκους, κανένας δεν μπορεί να το διανοηθεί. Εκτός πια αν οι θεωρίες του Μ.Βορίδη περί ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς και οι επιδόσεις της Ν.Κεραμέως στην προώθηση γαλάζιων διευθυντών στην εκπαίδευση έχουν βάλει στην ηγεσία της Ν.Δ παράξενες ιδέες.

Κάλυψη

Την ανησυχία του για το πώς θα λειτουργήσει στην προεκλογική συζήτηση το «σκάνδαλο Γεωργούλη» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε σε δημόσια ομιλία του «είμαστε κάθετοι στο ότι πρέπει σε βάθος να διερευνώνται οι επιθέσεις κακοποίησης, ιδιαίτερα γυναικών, νέων παιδιών, υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης κάθε λογής. Κι αυτό πρέπει να γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Επισήμανε όμως τον κίνδυνο «κεντρικά ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα το τεράστιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, της πολιτικής προστασίας του λαού μας, ή άλλα κεντρικά ζητήματα. Να καλύπτονται μόνο με κάποια επιμέρους σκανδαλάκια ή από κάποια μεγαλύτερα σκάνδαλα που ξεσπάνε κατά διαστήματα»…

Τα έψαλε στους ψηφοφόρους

Για την υπόθεση Γεωργούλη πάντως ενδιαφέρον είχε και εκτίμηση του υποψήφιου της Ν.Δ στην Λάρισα Μάξιμου Χαρακόπουλου. Ο έμπειρος πολιτικός δεν ακολούθησε την … κλασσική γραμμή των κυβερνητικών στελεχών αλλά επέλεξε να «τα ψάλλει» στους ψηφοφόρους γενικά. Πολύ γενικά μάλιστα…

Όπως δήλωσε «τα όσα συχνά πυκνά αποκαλύπτονται για βουλευτές στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για ζητήματα σοβαρών ηθικών παραπτωμάτων, θα πρέπει να μας κάνουν όλους να είμαστε πιο υποψιασμένοι για το ποιους εντέλει επιλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν». Συνέχισε μάλιστα αναφέροντας πως «η δημόσια λάμψη που δημιουργούν τα ΜΜΕ, η τεχνητή αναγνωρισιμότητα ενός υποψηφίου έχουν τελικώς μεγάλο κόστος».

Debate στα Χανιά

Εφ’ ‘ολης της υλης ήταν η συζήτηση που διοργάνωσε η Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Χανίων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, (ΟΕΒΕΝΧ) το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου αντάλλαξαν απόψεις η Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην Υπουργός και Υποψήφιος Βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης και Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Παντελής Πετσετάκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Υποψήφιος Βουλευτής ΚΚΕ Αλέκος Μαρινάκης.

«Εδώ ειναι το κατάλληλο μέρος για να ακουστούν νούμερα», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Το πραγματικό εισόδημα αυξήθηκε κατά δέκα δις ευρώ σε σχέση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Είπε ακόμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο 0.53% κατ’ έτος, ενώ επί ΝΔ 1.73%,σχεδον διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό. Το χρέος αυξήθηκε, είπε η κυριά Μπακογιάννη, αλλά το απέδωσε στο ότι χρειάστηκε να στηριχθεί η κοινωνία επί πανδημίας.

Ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια οικονομία με αρρύθμιστο χρέος και με τεράστια ελλείμματα ισοζύγιο και παρέδωσε ισορροπημένα ισοζύγια και ρυθμισμένο χρέος που θα αρχίσει να αναπληρώνεται από το 2032. «Παραδώσαμε και 37 δις αποθεματικά, ενώ πέτυχε και ανάπτυξη στο 2% τα τελευταία έτη διακυβέρνησης» σημείωσε. Πρόσθεσε πως «η ΝΔ δανείστηκε 42 δις τα τελευταία δυο χρόνια. Αντιμετώπισε την ενεργειακή κρίση επιδοτώντας την ακατάσχετη κερδοσκοπία των ενεργειακών εταιριών. Έχουμε ρεκόρ κερδοφορίας των εισηγμένων σε σχέση ακόμα και με την περίοδο Σημίτη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να ελέγξει την αγορά εν μέσω κρίσης».

Ο Παντελής Πετσετάκης είπε ότι μπορεί το ταμείο Ανάκαμψης να βοήθησε με ρευστότητα εν μέσω κρίσης, αλλά έθεσε θέμα σωστών κριτηρίων. Η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα και θα πρέπει να μπει αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή.

Τέλος ο Αλέκος Μαρινάκης ανέφερε πως η κερδοφορία στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 66%, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εκτόξευσης τιμών και καθήλωσης μισθών, απώλειας συντάξεων και μείωσης εισοδήματος του αγρότη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα