Το “χώσιμο” Καραμανλή σε Μπακογιάννη και οι απλήρωτοι του Έβρου

Όταν δεν δίνουν 2,77 ευρώ την ώρα στους στρατιωτικούς που φυλάνε τον Έβρο, το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίζεται ένθερμα το ΕΣΥ και ο υπουργός Μεταφορών "την λέει" στον Δήμαρχο Αθηναίων.

Απλήρωτοι οι «ήρωες του Έβρου»

Ακούτε – υποθέτουμε- συχνά πυκνά τα στελέχη της κυβέρνησης να μας μιλούν για τις επιτυχίες τους στην φύλαξη των συνόρων του Έβρου, από τους σχεδιασμούς του Ερντογάν. Εξίσου τακτικά επικρίνουν μάλιστα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ) ότι δείχνουν περιορισμένο ζήλο στο συγκεκριμένο θέμα.

Κάποιοι όμως από αυτούς που όντως κάνουν περιπολίες στα σύνορα, δηλαδή οι στρατιωτικοί, φαίνεται να έχουν κάπως διαφορετική προσέγγιση για το θέμα. Ιδίως όταν διαμαρτύρονται επειδή οι περιπολίες αυτές μένουν απλήρωτες. Αυτά τουλάχιστον είπε χθες στην Βουλή, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο Δημήτρης Ρώτας, πρόεδρος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.

Όπως ανέφερε ένα μεγάλο πρόβλημα ειναι «οι απλήρωτες περιπολίες των στρατιωτικών, των συναδέλφων μας, στον Έβρο. Δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις των υπηρεσιών αυτών που εκτελούνται για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο από τον Ιούλιο του 2020». Μάλιστα επισήμανε ότι το στρατιωτικό προσωπικό «δεν αμείβεται έστω και με το ευτελές ποσό των 2,77 ευρώ ανά ώρα».

«Τα άκουσε» ο Μπακογιάννης από τον Καραμανλή

«Τα άκουσε» κανονικότατα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Αυτή την φορά όχι από κάποια δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης, ούτε από κόμματα ή διαμαρτυρόμενους. Αλλά από τον Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή και μάλιστα δημοσίως στην Βουλή.

Αφορμή αποτέλεσε η ερώτηση που έκανε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή για τις συνεχείς παραβάσεις των οδηγών σε βάρος των ΑΜΕΑ. Ο υπουργός Μεταφορών αποδέχθηκε το πρόβλημα και αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα πεζοδρόμια της Αθήνας λέγοντας: «Όπως ξέρετε αυτό είναι μία αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων. Έχω την εντύπωση ότι ο δήμος πρέπει να σκύψει πάνω από αυτά τα προβλήματα. Η κατάσταση που αυτήν τη στιγμή επικρατεί στους δρόμους του Δήμου Αθηναίων θα σας έλεγα ότι είναι τριτοκοσμική για τους ΑμεΑ. Όχι απλώς δεν τους διευκολύνουμε, αλλά τους δημιουργούμε και εμπόδια και αυτό είναι κάτι στο οποίο νομίζω πως όλοι πρέπει να σκύψουμε πάνω και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα».

Μάλιστα όπως δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής σύντομα θα έρθει νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας που μεταξύ άλλων θα προβλέπει πρόστιμα για τους δήμους που …δεν βάζουν πρόστιμα στους παραβάτες οδηγούς. Διαβλέποντας σημαντικό ζήτημα συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς που θα έπρεπε να συνεργάζονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη «δουλειά» του ΠΑΣΟΚ

Στο στόχαστρο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα μπήκε το ΕΣΥ που δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Γεννηματά και τον Παρασκευά Αυγερινό. Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου της στην Βουλή «το ΕΣΥ σχεδιάστηκε πριν 40 χρόνια, και είχε πλήρη και αποκλειστική (σ.σ ισχύ) εκείνη την εποχή που υπήρχε η Ανατολική Γερμανία. Δεν υπάρχει Ανατολική Γερμανία, δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα στην Ευρώπη, πραγματικά δεν υπάρχουν. Άρα, πρέπει να δούμε πού είμαστε σήμερα το 2022 και ποια είναι τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη το 2022».

Αυτό ίσως να μην είναι περίεργο μια και …ουδέποτε η παράταξη της Ν.Δ «χώνεψε» την μεταρρύθμιση αυτή που θεωρείται από τις πιο σημαντικές της περιόδου της «Αλλαγής» και κρατά μέχρι σήμερα. Αυτό που ίσως είναι περίεργο είναι πως στις απόψεις αυτές της Μίνας Γκάγκα αντέδρασε …περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ. Ενδειτικά ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στο «δημόσιο σύστημα υγείας ,που δομήθηκε τη δεκαετία του ’80, ήταν η μεγάλη προοδευτική κοινωνική δομή της μεταπολίτευσης και το οποίο άλλαξε ριζικά την εικόνα των υπηρεσιών υγείας στη χώρα και έδωσε και στους υγειονομικούς -και στους ασθενείς, κυρίως- αξιοπρέπεια,αποδομείται στο θεσμικό του πυρήνα». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φραγγίδης είχε μία μάλλον πιο χλιαρή τοποθέτηση λέγοντας ότι «η προτεραιότητα είναι οι καλές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, στη δύσκολη, μάλιστα, στιγμή της ασθένειάς τους και οι καλές συνθήκες εργασίας προπαντός για τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να παρέχουν καλή ποιότητα υπηρεσιών»

Κι όμως επιμένουν για τον Τζαβάρα

Έχουν περάσει τόσες μέρες από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές και ακόμη η Ν.Δ προσπαθεί να πείσει πως η αντικατάσταση του Κώστα Τζαβάρα ήταν θέμα …ρουτίνας. Το τελευταίο επιχείρημα που διαβάσαμε στον φιλοκυβερνητικό τύπο, είναι πως αντικαταστάσεις στην Επιτροπή έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με μία αναφορά μάλιστα στην αντικατάσταση του Σπύρου Λάππα.

Όντως αυτό συνέβη. Όμως ο βουλευτής Σπύρος Λάππας είχε για ιατρικούς λόγους, αφωνία. Σε αντίθεση με τον Κώστα Τζαβάρα που όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε δεν αντικαταστάθηκε λόγω ασθένειας. Αντιθέτως διαθέτει βροντώδη φωνή όπως ξέρουν όλοι όσοι τον έχουν ακούσει να μιλάει. Το χειρότερο: Με αυτή την φωνή εκφράζει τις διαφωνίες του για την επίκληση του απορρήτου που επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να μην δώσει εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις.

Γαλάζια ανταρσία στην Κεφαλλονιά

Ενδιαφέροντα πράγματα διαβάζουμε στον τοπικό ψηφιακό τύπο. Όπως φαίνεται χαμός γίνεται στην ΟΝΝΕΔ της Κεφαλονιάς – Ιθάκης, αφού η τοπική οργάνωση εξέλεξε πρόεδρο την οποία λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου διέγραψε προκειμένου να τοποθετήσει πρόσωπο της αρεσκείας του.

Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασε η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ Κεφαλληνίας – Ιθάκης. Στην ανακοίνωσή της μάλιστα τονίζεται πως «η Νομαρχιακή της ΟΝΝΕΔ Κεφαλληνίας και Ιθάκης επιλέγει συνειδητά και με σεβασμό στις ιδέες και τα ιδανικά της οργάνωσης μας, να τεθεί ενάντια στην υποκριτική και διασπαστική στάση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος πλέον είναι ανεπιθύμητος στο νησί μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα