Το “κρέμασμα” του Μητσοτάκη και οι τρίτες εκλογές

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει κάποιες ενστάσεις για όσα λέει ο πρωθυπουργός που με την σειρά του δεν απάντησε για το αν μπορεί να έχουμε κάλπες Αυγουστιάτικα

Τι έπαιξε στο Λαύριο

Δεν μπορείς να πεις, φροντισμένη η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λαύριο. Με τα σκηνικά της, τους φωτισμούς της, τις κάμερες και τα πλάνα της, μια χαρά παραγωγή. Σε αυτά «σκίζει» η Νέα Δημοκρατία. Μόνο που η ουσία των συνεντεύξεων είναι το να απαντάς σε ερωτήσεις. Κι εδώ είχαμε ένα προβληματάκι…

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις εκτός από μία και σημαντική: Αν θα πάμε ή όχι σε τρίτες εκλογές. Ιδίως μετά την ξεκάθαρη τοποθέτησή του σχετικά με το ότι δεν μπορεί να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όταν ρωτήθηκε σχετικώς απάντησε με την εξής «σαφέστατη» ατάκα: «Με πάτε πολύ μακριά…». Μόνο που δεν είναι η δημοσιογραφική ερώτηση που πάει τα πράγματα μακριά. Είναι το ανεξήγητο της τακτικής της Ν.Δ που επιμένει να επιδιώκει αυτοδυναμία, ενώ αυτή δεν προκύπτει και ταυτόχρονα έχει αποκλείσει κάθε μετεκλογική σύμπραξη.

Εδώ η κάποιος λέει ψέματα ή ισχύει το «θα κάνετε εκλογές μέχρι να βγει ο Μητσοτάκης». Κατά τα άλλα την Ν.Δ την ενοχλεί η απλή αναλογική επειδή δεν φέρνει σταθερότητα.

Μπερδέματα

Η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ήταν η δεύτερη πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της συνέντευξης Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πως υπάρχει «μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ πολλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ».

Ποια είναι αυτή; Πως «δεν έχουν κακή άποψη για το έργο το οποίο έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ούτε προσωπικά κακή άποψη για εμένα ως Πρωθυπουργό». Να υποθέσουμε δηλαδή πως αυτός που θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη κάλπη θα το κάνει με μια συμπάθεια για τον πρωθυπουργό που παρακολουθούσε τον ….πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

Ομολογουμένως μια τολμηρή προσέγγιση. Εκτός αν ο Κ.Μητσοτάκης έχει μπερδέψει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με έναν (πολύ συγκεκριμένο) από τους υποψηφίους του.

Μόνο μία

Αυτό που οφείλει πάντως να επισημάνει κανείς είναι πώς προκύπτει ένας συνδυασμός δηλώσεων από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα: Το «με το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη δεν μπορώ να συζητήσω» του Κ.Μητσοτάκη (συνέντευξη στο Λαύριο) με το «εμείς απλώνουμε το χέρι στη συνεργασία και στη συμπόρευση» του Α.Τσίπρα (άρθρο στην Αυγή).

Πράγμα που σημαίνει πως 7 μέρες πριν τις εκλογές η Χαριλάου Τρικούπη έχει μόνον μία πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας.

Κρέμασμα

Το …απόλυτο κρέμασμα για τις πρόσφατες εκκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να αποτιμηθούν τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος αποτελούν τα όσα είπε στο κρατικό ραδιόφωνο ο ίδιος ο υποδιοικητής της ΤτΕ. Ο Θόδωρος Πελαγίδης.

Ήταν η πρώτη ερώτηση που του έγινε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο υποδιοικητής δήλωσε με σαφήνεια (αν και κομπιάζοντας κάπως) πως «πρόκειται για μια συμβολική φράση του πρωθυπουργού!». Πράγμα που σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε απλά για λόγους εντυπωσιασμού. Ο Θόδωρος Πελαγίδης πρόσθεσε επισης ότι «η ΤτΕ ανήκει στο Ευρωσύστημα» αν και δεν απέκλεισε πως «μελλοντικά θα μπορούσε να βρεθεί ένας θεσμός που μέσα από την ανεξαρτησία του να παραδίδει τέτοια στοιχεία».

Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται…

Αλλαγή παραδείγματος στο Κιλκις

Συνήθως οι εκστρατείες των υποψηφίων έχουν πολιτικό ενδιαφέρον. Φαίνεται όμως ότι στην περίπτωση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς, Στέφανου Παραστατίδη υπάρχει και ενδιαφέρον επιστημονικό. Αυτό τουλάχιστον πιστοποιεί το ότι η προεκλογική του καμπάνια είναι ήδη αντικείμενο μελέτης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τι κάνει διαφορετικά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ (και γιατρός στο επάγγελμα); Μπορεί κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα social media και κυρίως χρήση του λόγου των πολιτών – υποστηρικτών του, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και στον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας δεν πάει καλά. Πηγαίνει σε πλατείες και μάλιστα τις… γεμίζει.

Προφανώς ο Στέφανος Παραστατίδης επιχειρεί να κάνει πράξη τις δύο λέξεις που συνιστούν την ουσία της υποψηφιότητάς του: «Αλλαγή παραδείγματος». Όπως άλλωστε δηλώνει στην ιστοσελίδα του ζητούμενο είναι «να τα καταφέρουμε με τον τρόπο που υπηρετεί τις αξίες μας και όχι με τη μέθοδο ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»

Συμπτώσεις

Κάτι συμπτώσεις όμως! Η ΔΥΠΑ (ο πρώην ΟΑΕΔ) αποφάσισε να κάνει πληρωμές για κοινοτικά προγράμματα κατάρτισης, που θα ξεκινήσουν από την σήμερα έως και την Παρασκευή.

Το ποσό (προερχόμενο κατευθείαν από το Ταμείο Ανάκαμψης) μπορεί να φτάσει και τα 1000 ευρώ ανά δικαιούχο. Υποθέτουμε ότι απλώς έτυχε όλο αυτό να συμβεί την τελευταία εβδομάδα πριν από την κάλπη.

Επίσης θα είναι μάλλον τυχαίο πως ο Κωστής Χατζηδάκης σταμάτησε αυτή την περίοδο να θεωρεί τους δικαιούχους τους άνεργους κάτι σαν κηφήνες. Θυμίζουμε ότι είναι αυτός που υποστήριζε πριν ένα χρόνο πως «κάποιοι προτιμούν να εργάζονται με «μαύρα» προκειμένου να παραμένουν στο μητρώο του οργανισμού και να διατηρούν τις παροχές που συνδέονται με αυτό». Με αυτή την λογική άλλωστε «εξαφάνισε» και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους από τα μητρώα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα