Το sequel του Μητσοτάκη και η δυσδιάκριτη πλευρά της Ιστορίας

Διαβάζεται σε 3'

Όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει πως σύντομα θα υπάρξει κι άλλη παρέμβαση για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και ο ΥΠΕΞ της χώρας μιλά για αρχές που δεν τηρούνται

Πολλή δουλειά στο μέλλον

Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το φορολογικό που ψηφίζεται σήμερα είναι μόνον η …πρώτη δόση μέτρων αύξησης της φορολογικής τους επιβάρυνσης. Δεν το λέμε εμείς,  ο πρωθυπουργός το είπε. Εμμέσως πλην σαφώς.

Όπως ξεκαθάρισε στην χθεσινή ομιλία του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης «όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα, τη συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα συνολικά έσοδα της χώρας, πού βρίσκεται αυτή σήμερα; Βρίσκεται στο 0,8% του ΑΕΠ. Ποιος είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος; Είναι 2,1% του ΑΕΠ. Πού πηγαίνουμε; Στο 1,1% του ΑΕΠ. Κάνουμε ένα βήμα σύγκλισης. Στο μέλλον θα υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που θα πρέπει να γίνει…».

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, το μέλλον προβλέπεται φορολογικά δυσοίωνο!

Ξεκίνησε με συμφωνία

Μια υπερψήφιση πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο ήταν η «παρθενική» κοινοβουλευτική πράξη της Κ.Ο «Νέα Αριστερά», που κι επισήμως απέκτησε τα δικά της έδρανα χθες στην Βουλή.

Ο «κλήρος» έπεσε στον Δημήτρη Τζανακόπουλο που επιχειρηματολόγησε υπέρ της πρότασης η οποία και βασίστηκε στις ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Απευθυνόμενος στην Ν.Δ δήλωσε πως «η παραβίαση του Συντάγματος συναρτάται ευθέως με την πολιτική την οποία θέλετε να υλοποιήσετε στο πεδίο της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Και ποια είναι αυτή; Η πολιτική αυτή έχει όνομα, να απαλλάξετε τους μεγάλους και πολύ μεγάλους φοροδιαφεύγοντες από την ανάγκη της πραγματικής δήλωσης των εισοδημάτων τους».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος κατέθεσε ένα ανάλογο σκεπτικό. Έτσι για την ιστορία την πρόταση υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με το Γεράκι

Αν μη τι άλλο ενδιαφέρον το «πηγαδάκι» στο οποίο βρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατά την διάρκεια του Trans Atlantic Forum στην Ουάσιγκτον. Όπως διακρίναμε στην φωτογραφία που δημοσίευσε στα social media αυτό περιλάμβανε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως πληροφορηθήκαμε το «Γεράκι» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είπε απευθυνόμενος στον Μιχάλη Κατρίνη για τα «δύσκολα» όμως «αναγκαία» βήματα προσέγγισης της Ελληνικής με την Τουρκική πλευρά. Ενώ αναφέρθηκε και στις φιλίες που διατηρεί στην Ελλάδα.

Σίγουρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην Ελλάδα πιο …σοφός για τα όσα εξελλίσσονται αυτή την περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε το Trans Atlantic Forum αφορούσε και τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την αμυντική βιομηχανία. Το τελευταίο θέμα άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Μιχάλη Κατρίνη όπως αρκετές φορές έχει αποδείξει.

Δυσδιάκριτη

Πολύ ενδιαφέρουσα μια αναφορά που έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Γι αυτό καλό είναι να καταγραφεί.

Όπως είπε «η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι εκείνη η οποία υποστηρίζει διαχρονικώς το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και αξίες του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει την επιθετικότητα, την προσβολή της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών».

Η δήλωση αυτή έγινε στην Βουλή και αφορούσε την θέση της Ελλάδας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Όμως η κυβέρνηση κινείται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια και στην περίπτωση του Ισραήλ;

Γιατί είναι εμφανές πως η δήλωση Γεραπετριτη ταιριάζει «γάντι» με την πρακτική που ακολουθεί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την Παλαιστίνη. Όμως εκεί φαίνεται ότι είναι δυσδιάκριτη η «σωστή πλευρά της ιστορίας»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα