Αλλάζει χέρια η 'Νίκας'

Αλλάζει χέρια η 'Νίκας'

Σε ποια ισχυρή ελληνική εταιρεία περνάει το 50% της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας

Μετά από μία δεκαετία πτωτικής πορείας, διατροφικών σκανδάλων, και απαξίωσης η περιπέτεια του σήματος «Νίκας» φαίνεται ότι τελειώνει κάπου εδώ. Το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εισέρχονται δύο ισχυροί επενδυτές οι οποίοι αναμένεται να ταρακουνήσουν τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Νίκας επενδυτικό σχήμα, αποτελούμενο κατά 50% από εταιρεία του ομίλου Chipita και κατά 50% από την εταιρεία «Impala Invest B.V.» του ομίλου Βιτζηλαίου, συμφώνησε με τις δύο μεγαλύτερες δανείστριες τράπεζες της Εταιρείας (Alpha Bank και Eurobank) στην υπογραφή συμφωνίας με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Νίκας μέσω συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο και την παράλληλη αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των θυγατρικών της . Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, τα βασικότερα μέτρα εταιρικής και δανειακής αναδιάρθρωσης είναι τα ακόλουθα:

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που θα λάβει χώρα υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Νομικό πρόσωπο που θα συστήσουν οι ως άνω επενδυτές προτίθεται να καλύψει μέχρι και το συνολικό ποσό της εν λόγω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου με ίδια κεφάλαια και κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου με δανεισμό που θα λάβει,

Απομείωση του δανεισμού της Εταιρείας σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεων της ώστε ο δανεισμός μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ. Μέρος της απομείωσης θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Εταιρείας στον Άγιο Στέφανο το οποίο στη συνέχεια η Εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της.

Η υλοποίηση της Συμφωνίας τελεί υπό αιρέσεις, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συμφωνίας με λοιπούς πιστωτές της Εταιρείας, η υπογραφή τελικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και η έγκριση της συναλλαγής από όλες τις αρμόδιες αρχές.

Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita είναι ένα μεγάλο στοίχημα η είσοδος σε μία ακόμη κατηγορία προϊόντων ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων του και την διαπραγματευτική του ισχύ στα σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται ότι πέρα από τα κρουασάν και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί, σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες, με επιτυχία στα θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας μέσω της Wonderpland στην Δράμα.

Ο δεύτερος εταίρος η Impala Invest, είναι ένα ολλανδικό fund του οποίου ηγείται ο Δημήτρης Βιτζηλαίος και είχε δείξει κοινό ενδιαφέρον εδώ και πάνω από ένα χρόνο για την συμμετοχή του στην Νίκας. Μάλιστα πριν από ένα περίπου χρόνο είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για το θέμα. Οι εξελίξεις όμως στην ελληνική οικονομία, τα capital controls και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πήγαν πίσω την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Νίκα είχε πουλήσει την αλλαντοβιομηχανία στον Άγγελο Πλακόπητα της Global Finance το 2003. Έκτοτε ο Παναγιώτης Νίκας συνεχίζει, στην ένατη δεκαετία της ζωής του να παραμένει ενεργός στον κλάδο μέσω της "Λακωνική Τροφίμων" ενώ ο γιός του Γιώργος Νίκας δραστηριοποιείται στην παραγωγή κρεατοσκευασμάτων μέσω της "Μέγα Γύρος" και στην μαζική εστίαση στο εξωτερικό μέσω της "GRK Fresh Greek".

SHARE:

24Media Network