Athens Startup Weekend University: ''Γιατί οι μέλισσες έκαναν τη διαφορά''

Athens Startup Weekend University: ''Γιατί οι μέλισσες έκαναν τη διαφορά''

Το Athens Startup Weekend University ''έριξε αυλαία'' με τις παρουσιάσεις των επιχειρηματικών σχεδίων και την ανάδειξη του πρώτου. Τι δήλωσε στην κάμερα του NEWS 247 η νικήτρια ομάδα. Το μήνυμά που έστειλαν στους συνομηλίκους τους (Vids+Pics)

Το Athens Startup Weekend University ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αναδεικνύοντας πολλές καινοτόμες ιδέες, οι οποίες δίνουν την ελπίδα πως μέσα από απλές σκέψεις και σωστά βήματα μπορεί να δημιουργηθούν επιχειρήσεις ανταγωνιστικές στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά.

Η τρίτη ημέρα της διοργάνωσης βρήκε τους συμμετέχοντες, μάλλον εξαντλημένους, καθώς δούλεψαν ασταμάτητα για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα και να τα παρουσιάσουν στους κριτές. 

Οι 15 ομάδες είχαν στη διάθεσή τους μόνο πέντε λεπτά για να προωθήσουν την ιδέα τους και να δείξουν πώς δόμησαν στην επιχείρησή τους. Με τη σειρά τους οι κριτές για δύο μόνο λεπτά μπορούσαν να κάνουν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Το άγχος πολύ, αλλά ο ενθουσιασμός της κοπιαστικής περάτωσης του σχεδίου συνεπήρε και τους πιο επιφυλακτικούς. Ο καθένας από την πλευρά του έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για να επιτύχει την ανάδειξη της ιδέας του.

Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν κάλυπταν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Από την ιατρική, τη μελισσοκομία και τον εθελοντισμό μέχρι τη συγκατοίκηση, το περιβάλλον, το τρέξιμο και τα ταξίδια, όλες είχαν κάτι να προσφέρουν και πολλές να εντυπωσιάσουν με τη διορατικότητα και την έξυπνη οργάνωση της μελλοντικής τους εφαρμογής.

''Μέσα σε μόνο 54 ώρες οι φοιτητές θα έπρεπε να συνεργαστούν και να εξελίξουν την ιδέα τους'', αναφέρει στο NEWS 247, ο NIck Stevens, facilatator  του Startup Weekend.

''Αποτελεί μία καταπληκτική ευκαιρία για όσους έχουν μία ιδέα. Το συγκεκριμένο event αφορά μόνο σε φοιτητές και αποτελεί ένα πείραμα. Δεν είναι  μόνο τα επιχειρηματικά σχέδια, το ζητούμενο είναι η έμπνευση, η μάθηση και η συνέχεια μέσα στο χρόνο''.

Την πρωτιά κατέκτησε ένας, αλλά όλοι κέρδισαν από τη συμμετοχή τους, καθώς προσπάθησαν, δημιούργησαν, έμαθαν, συνεργάστηκαν και πολλοί από αυτούς  έχουν ήδη δεχθεί προτάσεις για να ξεκινήσουν να ''ταξιδεύουν'' την ιδέα τους.

Οι ''BeeEasy'' ήταν οι μεγάλοι νικητές, οι οποίοι με την ιδέα τους επιβεβαίωσαν πως η επιχειρηματικότητα είναι η ευτυχία να γίνεται κανείς χρήσιμος. 

Εξαρχής έκριναν πως η ιδέα τους είναι βιώσιμη γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί μελισσοκόμοι, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ραγδαία, με πολλούς νέους να στρέφονται προς τον αγροτικό τομέα, η σύνδεση του οποίου με την τεχνολογία αποτελεί ένα πολύ καλό πρώτο βήμα.

''Δεν το έχουμε πιστέψει'' ήταν τα πρώτα λόγια τους, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Κουρασμένοι αλλά γεμάτοι χαμόγελο πανηγύρισαν τη νίκη τους, μη πιστεύοντας πως θα βρίσκονταν αυτοί στην κορυφή. Είχαν ακούσει καλές κριτικές για την ιδέα τους, αλλά το αποτέλεσμα τους ξάφνιασε ευχάριστα.

''Πιστεύω πως όλες οι ιδέες ήταν καλές, αλλά πρέπει να ξεφύγουμε από όσα σχετίζονται με το facebook. Οι ιδέες είναι για να φτιάχνουμε καινούργια πράγματα. Ένα startup για να επιτύχει πρέπει να στοχεύει στην παραγωγικότητα και να είναι χρήσιμο'' αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ομάδας.

''Στην ουσία το επιχειρηματικό μας σχέδιο βοηθά ένα κλάδο της οικονομίας, καθώς είναι μία καινοτόμα πρόταση που ανοίγει μία νέα αγορά.''

''Να τολμήσουν και να σηκωθούν από τον καναπέ'' ήταν το μήνυμα που έστειλαν σε όσους έχουν μία ιδέα και δεν ξέρουν πως αυτή μπορεί να εξελιχθεί ή διστάζουν να την πουν.

''Να πιστέψουν σε αυτή, να την εκφράσουν και να βρουν τους κατάλληλους που θα τους βοηθήσουν να την εμπλουτίσουν και γιατί όχι να προχωρήσουν στη δημιουργία μίας επιχείρησης. Πρέπει να επικοινωνήσουμε τις ιδέες μας, να συνεργαστούμε και πάνω από όλα να δοκιμάσουμε'' δηλώνουν χαρακτηριστικά στο NEWS 247.

Ποια είναι όμως αυτή η ιδέα που ενθουσίασε τους κριτές και της χάρισαν την πρώτη θέση; Οι ίδιοι μας εξηγούν την εφαρμογή τους, αλλά και τους λόγους που συμμετείχαν στο Athens Startup Weekend University.

''Το project είναι να δημιουργηθεί μία εφαρμογή η οποία θα βοηθά τους μελισσοκόμους να οργανώνουν την επιχείρησή τους, δίνοντας τους συμβουλές για τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν. Μέσα από την εφαρμογή θα μπορούν να προγραμματίζουν τις πολλές εργασίες που έχουν να κάνουν και να τις ιεραρχούν''.

Αναφορικά με την απόφασή τους να λάβουν μέρος δηλώνουν: ''Δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε, έτσι κι αλλιώς η εμπειρία μετράει. Γίναμε ομάδα, θέλοντας η ιδέα μας κάποια στιγμή να υλοποιηθεί''.

Μία ομάδα αποτελούμενη από μέλη διαφορετικών ειδικοτήτων κατάφερε να ενωθεί για να δημιουργήσει κάτι με γνώμονα την πρακτική του εφαρμογή στην πραγματική οικονομία.

''Ό,τι δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου, το πραγματοποιείς όταν έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μοιραστείς την ιδέα σου και την εξελίξεις με τη βοήθειά τους. Γιατί ιδέες έχουμε όλοι!'' αναφέρουν στην κάμερα του NEWS 247.

Βασικός τους στόχους είναι να προχωρήσει η ιδέα τους στην ελληνική αγορά και ήδη έχουν δεχθεί πρόταση από μία οργάνωση που βοηθά να μην εξαφανιστούν οι μέλισσες.

Η ομάδα των ''BeeEasy'' αποτελείται από τους: Χατζοπούλου Ειρήνη, Αχλαδιώτη Γιάννη, Τσεβά Θάνο, Κιούκη Γιάννη, Ανδρεοπούλου Αγνή, Κεφαλίδη  Ρωμανό, Φατούρο Ανδρέα, Μαρκουίζο Αντώνη, Μαυρουδή Έλια και Καλούση Νικήτα.

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής μίλησε στην κάμερά μας η κα Μπέττυ Τσακαρέστου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο και Κριτής στο Athens Startup Weekend.

''Τα κριτήρια για όλες τις ομάδες ήταν αν είχαν προσπαθήσει να δοκιμάσουν τη δύναμη της ιδέας τους στον πραγματικό κόσμο και αν υπάρχει ένα πρόβλημα που μπορούν να λύσουν με αυτή. Αν έχουν στρατηγική, ένα καλό επιχειρηματικό σχεδιο και αν μπορούν να υλοποιήσουν την ιδέα τους'' δηλώνει.

''Από τα πιο ενδιαφέροντα της όλης διαδικασίας ήταν η ανάδειξη ιδεών για startups στον τομέα της μελισσοκομίας, του εθελοντισμού, και του developing. Υπάρχουν νέα ταλέντα αλλά πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις για να τους αξιοποιήσουν''.

''Όλα κινήθηκαν σύμφωνα με το πλάνο και οι συμμετέχοντας έμαθαν και διασκέδασαν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών. Οι ιδέες ήταν ενδιαφέρουσες και μπορώ να πω πως η μια ήταν καλύτερη από την άλλη. Από εδώ και πέρα ξεκινά η πραγματική δουλειά, εδώ δοκίμασαν μόνο τις δυνάμεις τους'' αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γιαννακέας, ένας από τους διοργανωτές.

''Το Startup Weekend ήταν μία ευκαιρία για τους φοιτητές να μάθουν, να συνεργαστούν με άτομα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και να σχηματίσουν ομάδες. Κατάφεραν να δουλέψουν όλοι μαζί προς ένα κοινό σκοπό''.

''Πήραν μία πρώτη γεύση από την κοινότητα της επιχειρηματικότητας, οπότε κατάλαβαν με συνοπτικές διαδικασίες πως είναι να φτιάχνεις τη δική σου επιχείρηση μέσα σε 54 ώρες, κάνοντας μία ''βουτιά'' στο επαγγελματικό τους μέλλον.

Παρόλο που θα ακουστεί κοινότοπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση όλοι είναι νικητές, καθώς προσπάθησαν και έδωσαν την ψυχή τους για να ολοκληρώσουν το project τους. Έμαθαν πολλά και μας δίδαξαν πως μία και μόνο ιδέα αρκεί για να αλλάξει ο κόσμος. Μήπως είναι η δική σου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Athens Startup Weekend University: ''Όταν το Πανεπιστήμιο συναντά την Επιχειρηματικότητα''

Πήγαινε την ιδέα σου στο Athens Start-up Weekend University

SHARE:

24Media Network