Αθωώθηκαν οι δύο εταιρείες για τα τρόφιμα με DNA αλόγου

Αβάσιμες κρίθηκαν οι κατηγορίες από τον ΕΦΕΤ εις βάρος επιχειρήσεων για ανάμιξη βοείου κρέατος με αλόγου

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης οι εκπρόσωποι των εταιρειών «Χούτος Catering A.E.» και της «Τ&Τ Foods AE» Μονάδα Επεξεργασίας Τροφίμων, για το αδίκημα της διακίνησης μη ασφαλών προϊόντων.

Στο πλαίσιο του θορύβου που είχε προκληθεί πέρσι στη Ευρώπη, για την υπόθεση ανάμειξης βοείου κρέατος με κρέας αλόγου, οι εταιρείες αντιμετώπιζαν κατηγορίες από τον ΕΦΕΤ οι οποίες τελικά κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκαν αβάσιμες, καθώς διευκρινίστηκε ότι δεν έφεραν καμία ευθύνη. Σημειώνεται πως τα σχετικά δείγματα είχαν πάρει πέρσι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ, μετά από έρευνα στη φοιτητική λέσχη Κομοτηνής και στο περίπτερο της Νυμφαίας. Από το μετέπειτα έλεγχο των δειγμάτων προέκυψε ότι οι τροφές εμπεριείχαν DNA αλόγου.

Εν τούτοις από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι οι δυο πιστοποιημένες εταιρείες με συστήματα ασφαλείας τροφίμων δεν προβλέπετο να κάνουν έλεγχο ανίχνευσης DNA, ενώ τονίσθηκε πως στη χώρα μας δεν υπάρχει κρατικό πιστοποιημένο εργαστήριο, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι DNA σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Οι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών ανάφεραν ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης επιτηδείων από το εξωτερικό που εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του συστήματος ελέγχων σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων, όσο και των καταναλωτών.

Παρά τη δικαίωσή τους από το δικαστήριο, οι εκπρόσωποι των εταιρειών εξέφρασαν την πικρία τους για τον διασυρμό που υπέστησαν αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε στις εταιρείες τους η όλη υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network