Attica Bank: Αντίστροφη μέτρηση για την ΑΜΚ και τους νέους μετόχους

Attica Bank: Αντίστροφη μέτρηση για την ΑΜΚ και τους νέους μετόχους
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους πέντε επενδυτές για την συμμετοχή τους στην επικείμενη ΑΜΚ έως 240 εκατ. ευρώ. Έως τις 14 Οκτωβρίου η διαπραγμάτευση των warrants. Με 68,2% το Δημόσιο

Στο μικροσκόπιο της διοίκησης της Attica Bank, των συμβούλων που έχουν αναλάβει την διαδικασία και φυσικά της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκονται οι πέντε προτάσεις μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλάιου έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το news247.gr σύμβουλοι Axia Ventures και Euroxx βρίσκονται σε μια σύντομη, διάρκειας 15 ημερών, περίοδο διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές με σημείο κλειδί την εξέταση των προσφορών ως προς τις αιρεσιμότητες που περιλαμβάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία απέδωσε τέσσερις επιστολές προθέσεων υπό όρους: μια από την Ellington, μία από το ΤΜΕΔΕ, δύο από family offices, το ένα του Αιγυπτιοαμερικανού Ρότζερ Ταμράζ και η άλλη ενός Ινδού μεγαλοεπιχειρηματία. Επιστολή έστειλε και η κοινοπραξία Flowers-Bain δηλώνοντας μεν ότι τους ενδιαφέρει μεν η αύξηση κεφαλαίου αλλά με άλλους όρους σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των επενδυτών προβλέπει συνεπένδυση, ενώ στο κάδρο βρίσκεται και η συμμετοχή του ΤΧΣ, καθώς μερίδα των επενδυτών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, προεξοφλώντας τη συμμετοχή του στο πλαίσιο της μετατροπής των warrants που έχουν εκδοθεί υπέρ του δημοσίου, σε μετοχές.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι σύμβουλοι Axia Ventures και Euroxx, θα πρέπει να απευθυνθούν και στην εποπτική αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου αυτή να κρίνει την καταλληλότητα των επενδυτών και να αξιολογήσει την φερεγγυότητά τους. Παράλληλα, εις γνώσιν των εξελίξεων θα βρίσκεται η Κυβέρνηση.

Η διοίκηση της Attica Bank δρομολογεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας από 120 έως 240 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει το επιχειρησιακό πλάνο και να αποκαταστήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και που με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2021 έχουν υποχωρήσει στο 3,1% λόγω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε για την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Στο 68,2% το ποσοστό του ΤΧΣ μετά τη μετατροπή των warrants

Την ίδια στιγμή το ποσοστό του ΤΧΣ στην Attica Bank, μετά τη μετατροπή των 16.533.102 τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (warrants) σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές αξίας 0,20 ευρώ, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) θα διαμορφωθεί στο 68,2%. Αυτό προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση και τη μετατροπή σε κοινές μετοχές της τράπεζας των 16.541.878 παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της τράπεζας που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του DTC.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η έναρξη διαπραγμάτευσης των τίτλων ξεκινά σήμερα 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου. Η ημερομηνία μετατροπής των warrants σε νέες κοινές μετοχές και η ακύρωση των τίτλων ορίστηκε για τις 19 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο με την παραδοχή ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα πωλήσει τίτλους κατά τη διάρκεια της περιόδου διαπραγμάτευσης, ο αριθμός των νέων κοινών μετοχών που θα κατέχει κατά τη δεύτερη εισαγωγή θα ισούται με 16.533.102 και θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,2% του συνόλου των κοινών μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Attica Bank και, επομένως, το ΤΧΣ θα είναι ο κάτοχος των περισσότερων κοινών μετοχών και θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί σημαντικό έλεγχο σε όλες της αποφάσεις των μετόχων.

Οι νέες κοινές μετοχές που το ΤΧΣ θα αποκτήσει θα του αποδώσουν πλήρη δικαιώματα ψήφου και δικαίωμα κυριότητας στην Attica Bank, όπως σε κάθε άλλο κάτοχο κοινών μετοχών. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Bank, του δικαιώματος αρνησικυρίας και συγκατάθεσης του υπό το νόμο 3864/2010 και της συμφωνίας – πλαισίου που θα υπογραφεί με την Attica Bank μετά τη μετατροπή, το ΤΧΣ θα έχει επιπλέον δικαιώματα που δεν απορρέουν από το ποσοστό συμμετοχής του στον Εκδότη.

Η μετοχική σύνθεση

Η μετοχική σύνθεση της Attica Bank μετά το reverse split και τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών στις 20 Οκτωβρίου 2021 και κατόπιν της μετατροπής των τίτλων (warrants), θα διαμορφωθεί ως εξής:

• το ΤΧΣ θα κατέχει 16.533.102 κοινές μετοχές και ποσοστό 68,2%

• το ΤΜΕΔΕ θα κατέχει 3.561.102 κοινές μετοχές και ποσοστό 14,7% από 46,32%

• ο ΕΦΚΑ θα κατέχει 2.485.563 κοινές μετοχές και ποσοστό 10,3% από 32,33% και

• οι λοιποί μέτοχοι 1.649.678 κοινές μετοχές και ποσοστό 6,8% από 21,35%,

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network