Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων με την Κυβέρνηση

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων με την Κυβέρνηση

Η δημιουργία του International Digital Transformation & Digital Skills Center της Cisco, έχει την υποστήριξη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Cisco Hellas και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και του Δήμου Θεσσαλονίκης, μνημόνιο συνεργασίας αναφορικά με τη δημιουργία από τη Cisco του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων», στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κτίριο των Παλιών Δημοτικών Σφαγείων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εκπροσώπησε ο Υπουργός κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Εκ μέρους της Cisco, το παρών έδωσαν ο Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής της Cisco για τις χώρες Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα, ο Νίκος Μποτίνης, Regional Sales Manager της Cisco, για τις χώρες Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, ο Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Account Manager της Cisco για τον Δημόσιο Τομέα, η Χαρά Κονταξή, CTO, της Cisco για τις χώρες Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα καθώς και Έλενα Πρασσάκη, Marketing & Communications Manager, και Networking Academy Program Manager για τις χώρες Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα.

Η δημιουργία του International Digital Transformation & Digital Skills Center της Cisco, έχει την υποστήριξη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και από την επικεφαλής του κα Μαρία Αντωνίου και έχει ως στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο η Cisco με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, των συνεργατών της, της ακαδημαϊκής κοινότητας και start-ups, θα δημιουργεί ομάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Παράλληλα, στο Κέντρο θα λειτουργεί και τμήμα εκπαίδευσης – Networking Academy, www.netacad.com – καθώς και τμήματα STEM και Ρομποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, μαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελματιών που επιθυμούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης, που πλέον απαιτούνται από την αγορά εργασίας σήμερα.

Δηλώσεις

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι η απαρχή μια συστηματικής προσπάθειας που κάνουμε για να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο. Από τις πρώτες επαφές και συναντήσεις μας με τη Cisco, που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος. Γεγονός που αποδεικνύει, όταν υπάρχει θέληση τα πράγματα προχωρούν γρήγορα» και πρόσθεσε. «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Για να γίνει αυτό πρέπει να ενισχυθεί η Ελλάδα που παράγει. Η Ελλάδα που καινοτομεί. Πρέπει δίπλα στη βαριά μας βιομηχανία, που είναι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, να στηθούν και άλλες νέες με προστιθέμενη αξία. Και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης σε αυτό είναι να αναδειχθεί σε δεύτερο αναπτυξιακό πόλο, σε κέντρο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, εμπορίου, τουρισμού, παραγωγής τεχνολογίας. Πέραν αυτού που ήδη υπάρχει στην Αττική. Όχι ανταγωνιστικά, παράλληλα. Αυτή είναι εθνική απαίτηση και επιταγή.»

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υπουργός κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης: «Η απόφαση της Cisco να ιδρύσει αυτό το κέντρο ψηφιακής επιτάχυνσης στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα 15 στον κόσμο, αποτελεί ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός και προφανώς η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης το υποστηρίζουν.»

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό και τεράστιες δυνατότητες. Δεν έχει όμως κάποιες αναγκαίες συνθήκες για να μπορέσει να τις απελευθερώσει. Είναι σπουδαίο αυτό που γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Είναι σπουδαίο το ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί και ανοίγουμε μία νέα εποχή για τη χώρα μας. Και είναι σπουδαίο να σκεφτεί κανείς πως η τεχνολογία ενδυναμώνει τον άνθρωπο.»

Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα, Cisco: «Όλα ξεκίνησαν από μια πρόθεση συνεργασίας με τον Δήμο, το Υπουργείο και το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και μόλις 8 μήνες μετά καταλήξαμε σε μία επενδυτική φάση που θα δώσει νέα πνοή, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στη χώρα ολόκληρη. Στο κέντρο αυτό θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία, όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε απόλυτα πρακτικό. Η τεχνολογία, οι λύσεις, θα είναι εδώ. Θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης να τις δει σε πραγματική λειτουργία αλλά και το σημαντικότερο, να χρησιμοποιήσει τις υποδομές και την τεχνογνωσία του κέντρου για να αναπτύξει λύσεις που θα λύσουν προβλήματα. Παράλληλα στο κέντρο θα λειτουργήσει κέντρο ψηφιακών δεξιοτήτων, όπου θα δίνονται πιστοποιήσεις αναγνωρισμένες από την αγορά, με στόχο να δώσουμε τα εφόδια για ένα καλύτερο αύριο, σήμερα”.

Διαθέσιμες Τεχνολογικές Λύσεις του Κέντρου

Οι λύσεις που προγραμματίζονται να είναι διαθέσιμες άμεσα προς λειτουργία και επίδειξη στους επισκέπτες του Κέντρου, είναι:

1. Έξυπνη Πόλη Smart Parking Smart Lighting Smart Waste management Urban mobility City platform Smart metering (water & gas) Safe City 2. Επιχειρησιακή και Επιχειρηματική Συνέχεια

a. Τηλεϊατρική Απομακρυσμένες υπηρεσίες υγείας Υποστήριξη ασθενών στο σπίτι Διαχείριση πανδημίας (COVID)

b. Τηλε-εκπαίδευση Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση Απομακρυσμένη συν-εργατικότητα c. Τηλεργασία

3. Στοχευμένη Γεωργία Ακριβείας

4. Τουρισμός και πολιτισμός 5. Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακή Παρακολούθηση Κτιρίων, κτλ Άμεσα στο κέντρο θα φιλοξενηθούν 2 εταιρείες startups, με τις οποίες θα μελετηθούν και θα αναπτυχθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις σε υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο κέντρο θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις εικαστικών και τεχνολογίας, με ζωντανή μετάδοση μέσω του διαδικτύου. Η απόφαση της Cisco Hellas, για τη δημιουργία του Κέντρου, εντάσσεται στην στρατηγική της Cisco για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας για την ενίσχυση της οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη.

Το κέντρο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως, ποιότητας ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγείας, αγροτικής ανάπτυξης, τουρισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και πολλούς άλλους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι πάντα αρωγός σε προσπάθειες που έχουν ως στόχο την τεχνολογική πρόοδο και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη της Ελληνικής κοινωνίας.

Σχετικά με τη Cisco

Η Cisco (NASDAQ: CSCO) κατέχει ηγετικό ρόλο στο χώρο της τεχνολογίας παγκοσμίως, προσφέροντας λύσεις για το Internet από το 1984. Οι άνθρωποι, τα προϊόντα και οι συνεργάτες μας, βοηθούν την κοινωνία να συνδεθεί με ασφάλεια και να εκμεταλλευτεί τις αυριανές ψηφιακές ευκαιρίες, σήμερα. Ανακαλύψτε περισσότερα στο newsroom.cisco.com και ακολουθήστε μας στο Twitter στο @Cisco.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα