Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του πρώην αντιπροέδρου του Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου

Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του πρώην αντιπροέδρου του Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου

Την εντολή έδωσε αυτεπαγγέλτως η επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαϊρη, καθώς εξετάζεται αν μέσω των αγοραπωλησιών γινόταν διακίνηση "μαύρου" χρήματος.

Το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου αλλά και εταιριών που εμπλέκονται στην υπόθεση του «παραμεσιτικού» κυκλώματος αποφάσισε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η ελληνική Δικαιοσύνη, αφού ελέγχεται αν μέσω των πωλήσεων ακινήτων σε Κινέζων, λάμβανε χώρα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η εντολή δόθηκε αυτεπαγγέλτως από την επικεφαλής της Αρχής και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαϊρη, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η προκαταρκτικής εξέταση από την οικονομική εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα των Κινεζικών αρχών, δεν αποκλείεται οι αγοραπωλησίες των ακινήτων, μέσω της χρήσης POS, να έφτασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Κίνα είχαν επιβληθεί capital controls.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά στην παραβίαση των capital controls της Κίνας, αλλά και ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εμπλοκή μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων με φερόμενο ως σημείο αναφοράς τον ρόλο που έπαιξε ο αναπληρωτής Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Jumbo κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

O κ. Παπαευαγγέλου ενεργώντας από μόνος του μέσω εταιρίας εκμετάλλευσης ακινήτων που έχει φέρεται ότι πωλούσε ακίνητα σε Kινέζους επενδυτές με ένα μάλλον «ανορθόδοξο» τρόπο.

Αντί να εισπράξει το τίμημα μέσω δίγραμμης επιταγής ή συνολικού τραπεζικού εμβάσματος ώστε να μπορεί ο Κινέζος ιδιοκτήτης να μπορεί με βάση την νομοθεσία να ευεργετηθεί από την πενταετή άδεια παραμονής (την λεγόμενη golden visa) εισέπραττε το τίμημα μέσω πολλών «δόσεων» που πλήρωνε ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μέσω μηχανήματος αποδοχής καρτών (POS) τα οποία είχε εκδώσει η Εθνική.

 Οι κινεζικές αρχές εντόπισαν εκατοντάδες συναλλαγές των 10.000 ευρώ προς την Ελλάδα προς ένα παραλήπτη και λόγω των μόνιμων κεφαλαιακών ελέγχων στην μακρινή χώρα της Άπω Ανατολής σήμαναν συναγερμό. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κινητοποίησε την ΕΚΤ και αυτή με την σειρά της την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία ψάχνοντας έχει εντοπίσει και κάτι ακόμη: Ότι το τίμημα που εισέπραττε ο πωλητής στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου. Αν δηλαδή ένα ακίνητο κόστιζε 350.000 (250.000 ευρώ είναι το κατώτερο όριο για χορήγηση golden visa) ο υποψήφιος αγοραστής έστελνε σε δόσεις των 10.000 ευρώ φτάνοντας να έχει στείλει ακόμη και το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ. Από εκείνη την στιγμή “άνοιγε” και το κεφάλαιο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τούτο διότι όπως έχει ανακαλύψει η ΤτΕ το υπερτίμημα δεν έμπαινε σε λογαριασμό του πωλητή αλλά σε λογαριασμό του αγοραστή.

Επιπλέον λόγω νομοθετικού κενού σε σχέση με την μορφή της συναλλαγής (δηλ. την πληρωμής μέσω POS ) δεν χορηγείται golden visa στο αγοραστή. Συνεπώς οι Κινέζοι αγοραστές ενδιαφέρονταν κυρίως να εξάγουν χρήματα προς την Ελλάδα κάνοντας και μια επένδυση και όχι να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα πέρα από τα όρια της τουριστικής βίζας. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα για επενδύσεις ακινήτων στην Ελλάδα από κατοίκους τρίτων χωρών δεν υπόκεινται σε «Πόθεν έσχες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα