Εμπορική Ναυτιλία: Στους Έλληνες το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας – Το οφέλη για τη χώρα

Διαβάζεται σε 4'
Εμπορική Ναυτιλία: Στους Έλληνες το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας – Το οφέλη για τη χώρα
Eurokinissi

Πάνω από το 60% της ναυτιλίας που ελέγχεται από την ΕΕ, ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα. Μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια, οι εισπράξεις από τη ναυτιλία ξεπέρασαν τα 263 δισεκατομμύρια ευρώ, μετριάζοντας το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Δημοσιεύτηκε σήμερα η Ετήσια Έκθεση 2023-2024 της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία παρουσιάζει τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση του έργου που επιτελεί η ναυτιλία των Ελλήνων.

Ειδικότερα, αποτυπώνονται στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον αναντικατάστατο ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία στις σύγχρονες κοινωνίες,  έως τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνόκτητου στόλου και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του. Η Ετήσια Έκθεση 2023-2024 της ΕΕΕ καταγράφει, επίσης,  συνοπτικά τις θέσεις και προτάσεις της ΕΕΕ στις κύριες προκλήσεις που απασχόλησαν έντονα τη ναυτιλία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Για ακόμα μια χρονιά, τα διαθέσιμα δεδομένα αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ναυτιλίας των Ελλήνων διεθνώς, καθώς:

  • Με περισσότερα από 5.500 πλοία, οι Ελληνίδες και Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας, καθιστώντας τη χώρα μας τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο.
  • Πάνω από το 60% της ναυτιλίας που ελέγχεται από την ΕΕ, ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα. Η ναυτιλία συμβάλλει τα μέγιστα για την οικονομική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων.
  • Η ναυτιλία αποτελεί ένα από τους πιο φιλικούς περιβαλλοντικά τρόπους μεταφοράς, με το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Ο ελληνόκτητος στόλος αυξάνεται και ανανεώνεται διαρκώς, είναι ενεργειακά αποδοτικός και εξοπλισμένος με περιβαλλοντικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο στόλο με ικανότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στον κόσμο.

Με βάση την Έκθεση, “εκτός από τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας άμεσα και έμμεσα, οι θαλάσσιες μεταφορές συνεισφέρουν σταθερά δισεκατομ – μύρια ευρώ κάθε χρόνο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι εισπράξεις από τη ναυτιλία ξεπέρασαν τα 263 δισεκατομμύρια ευρώ, μετριάζοντας το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Επιπλέον, η ελληνική ναυτιλία αποτελεί το θεμέλιο για έναν συνεχώς ανα πτυσσόμενο τομέα ναυτιλιακών υπηρεσιών στην χώρα, προσελκύοντας επενδύσεις, εξειδικευμένο προσωπικό και ενισχύοντας την καινοτομία. Όντας ο μεγαλύτερος cross-trader στον κόσμο, η ελληνική ναυτιλία αποτελεί στρατηγικό πλε ονέκτημα για τη χώρα”.

Ναυτιλιακή πολιτική

Σε σχέση με τα θέματα ναυτιλιακής πολιτικής, μεγάλο τμήμα της φετινής Έκθεσης αφιερώνεται στην πορεία του κλάδου προς ένα βιώσιμο μέλλον.  Η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο ΙΜΟ για τη μετάβαση της ναυτιλίας  σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κοντά στα μέσα του αιώνα, αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη, την οποία υποδέχτηκε θερμά η ελληνική, αλλά και η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα.

Η Ετήσια Έκθεση 2023-2024 της ΕΕΕ καταγράφει επίσης τη συμβολή του κλάδου στην οικονομική  ανάπτυξη της χώρας μας καθώς και το πολυεπίπεδο έργο κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού, με έμφαση στην άμεση ανταπόκρισή του στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας.

Προλογίζοντας την Έκθεση, η Πρόεδρος της ΕΕΕ, κα. Μελίνα Τραυλού, τονίζει:

“Η Ναυτιλία των Ελλήνων συνεχίζει να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να επενδύει, να ηγείται, με πίστη και τιμή στη ναυτοσύνη μας και τη ναυτιλιακή μας παράδοση. Πάντα ποντοπόρος. Πάντα πρωτοπόρος”

Παράλληλα η Πρόεδρος της ΕΕ στο μήνυμά της εστιάζει στην πράσινη μετάβαση. “Είναι γεγονός ότι η ναυτιλία ελαχιστοποιεί δραστικά τις εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα επενδύει, συνεχώς, σε νέες τεχνολογίες, περιβαλλοντικά εξελιγμένες αλλά και πιστοποιημένες. Η ελληνό- κτητη ναυτιλία ηγείται με τις επιχειρηματικές της επιλογές στην πράσινη μετάβαση και πρωταγωνιστεί με περιβαλλοντικά φιλικά νέα πλοία, με τη βιωσιμότητα να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξέλιξής της, ανταποκρινόμενη και στα κριτήρια που υιοθετούνται στο πλαίσιο ESG.”

Παράλληλα αναφέρεται και στον κοινωνικό ρόλο του ελληνικού εφοπλισμού. “”Η φωνή μας είναι παρούσα με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες πρωτοβουλίες, τοποθετήσεις και προτάσεις. Συνενώνοντας δυνάμεις, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε, ώστε η ναυτιλία να εξελίσσεται, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις απαιτητικές προκλήσεις του αύριο.

Στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών συμπλέουμε, τιμώντας τη δύναμη της συλλογικότητας για το κοινό καλό. Η Ναυτιλία των Ελλήνων συνεχίζει να αποτελεί υπερήφανο οικονομικό και κοινωνικό εταίρο της πατρίδας μας. Το 2023, θεσπίσαμε και καθιερώσαμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Υποτροφιών στην ιστορία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με 100 υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία «Αριστεία» για τον/την άριστο/άριστη των αρίστων

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια αναφέρομαι στην αμεσότατη ανταπόκριση της Ένωσής μας στο εθνικό κάλεσμα της πατρίδας για την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Είμαστε ο κλάδος που, πρώτος από όλους, συγκεντρώσαμε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για τους πληγέντες συνανθρώπους μας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα