Ένα ταξίδι στην Ελλάδα: Πώς το γάλα φτάνει καθημερινά απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα: Πώς το γάλα φτάνει καθημερινά απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα
YIANNIS SOULIS [email protected]

Με 60 χρόνια εμπειρίας, οι άνθρωποι της ΔΕΛΤΑ φροντίζουν ώστε να υπάρχει πάντα 100% ελληνικό, φρέσκο γάλα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Υπάρχουν κάποια προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το ψυγείο της ελληνικής οικογένειας. Εκείνα τα τρόφιμα που είναι συνυφασμένα με το πρώτο μας ξύπνημα ή την τελευταία μας καληνύχτα. Ναι, το γάλα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας και δύσκολα κανείς μπορεί να φανταστεί αυτή την καθημερινότητα, χωρίς αυτή την φυσική πηγή ζωής.

Πόσο εύκολο όμως είναι, αυτή η αυτονόητη πια για τον καθένα σχέση με το ψυγείο του super market ή του μπακάλικου της γειτονιάς, να γίνει πραγματικότητα; Την απάντηση δίνει μια εταιρεία που για τα ελληνικά δεδομένα έχει γίνει συνώνυμο του γάλακτος εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Η ΔΕΛΤΑ, που μας θύμισε τον αγώνα για να φτάσει το γάλα απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα με διαφημιστική ταινία της.

Xάρη στην εμπειρία που υπάρχει στην εταιρία και στο πείσμα των ανθρώπων η διανομή του γάλακτος γίνεται αβίαστα και με τον πιο σωστό τρόπο

Η ελληνική εταιρία με το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής (επισκέπτεται 30.000 σημεία σε όλη τη χώρα), φροντίζει ώστε το πολύτιμο, φρέσκο και ποιοτικό γάλα να φτάνει από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Μια αποστολή, ένα καθήκον και μια ευθύνη που δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη.

“Το γάλα είναι ένας ζωντανός οργανισμός” μας εξηγεί ο Μιχάλης Μουμτζής, εργαζόμενος της εταιρίας και προσθέτει: “Συλλέγεται καθημερινά από φάρμες σε όλη την Ελλάδα, από παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και εμπιστευόμαστε πολλά χρόνια,  που φροντίζουν να τρέφονται τα ζώα τους με τις πιο φυσικές τροφές, παστεριώνεται και “φεύγει” για να φτάσει με ασφάλεια στα σημεία πώλησης και τα σπίτια των καταναλωτών. Σε όλα αυτά τα στάδια οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες και οι προκλήσεις πολλές, αλλά χάρη στην εμπειρία που υπάρχει στην εταιρία και στο πείσμα των ανθρώπων νομίζω ότι αυτό γίνεται αβίαστα και με τον πιο σωστό τρόπο. ”.

Το ραντεβού του Έλληνα με το ψυγείο

Η συνήθεια κάθε Έλληνα δεν χωρά αναβολές και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά οι άνθρωποι της ΔΕΛΤΑ.  “Οι χρόνοι είναι πολύ δεσμευτικοί και επειδή υπάρχουν και σχέσεις χρόνων με τους πελάτες μας και των πελατών μας με τους καταναλωτές τους, καταλαβαίνετε ότι το να πάει πιο αργά το γάλα στο σημείο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, τόσο στον πελάτη, όσο και στον καταναλωτή” αναφέρει ο κ. Μουμτζής.

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα: Πώς το γάλα φτάνει καθημερινά απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα
YIANNIS SOULIS [email protected]

“Έχει τύχει, αν για κάποιο λόγο αργήσει ο οδηγός μας το πρωί, να δούμε μια μαμά να τον περιμένει ανυπομονώντας για να πάρει το φρέσκο γάλα για το παιδί της προκειμένου να του ετοιμάσει το πρωινό” προσθέτει. Αν το σκεφτείτε, πρόκειται για το καθημερινό ραντεβού με το ψυγείο του σπιτιού, αλλά και εκείνο του καταστήματος της περιοχής. Ένα σημείο συνάντησης που δεσμεύει και τους ανθρώπους της εταιρίας, σε “ραντεβού που δίνεται καθημερινά με τα σημεία διανομής και μια μάχη δική μας για να φτάσουμε στην ώρα μας”.

Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα

Κι αν η διανομή στις αστικές περιοχές, παρά τις όποιες προκλήσεις, μοιάζει ρουτίνα, δεν συμβαίνει το ίδιο με δεκάδες άλλα σημεία ανά την Ελλάδα, στα οποία η ΔΕΛΤΑ έχει δεσμευθεί να φτάνει το προϊόν της έγκαιρα και με ασφάλεια. Από τους Οθωνούς, μέχρι το Καστελόριζο, από Ορμένιο Έβρου ως τους ακριτικούς Αρκιούς τα ψυγεία έχουν φρέσκο, ελληνικό γάλα ΔΕΛΤΑ.

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα: Πώς το γάλα φτάνει καθημερινά απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα
YIANNIS SOULIS [email protected]

“Υπάρχει το παράδειγμα συνεργάτη μας στην Κέρκυρα που έχει διαμορφώσει το δικό του σκάφος, με ψυγεία ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ψύξης και κάνει τη διανομή στα μικρά νησάκια γύρω όπως το Μαθράκι και οι Οθωνοί” αναφέρει ο Μιχάλης Μουμτζής, παραθέτοντας ένα μόνο δείγμα από το μεράκι του δικτύου της ΔΕΛΤΑ να φτάσει το γάλα σε όλη τη χώρα. “Γενικότερα υπάρχει αυτό το πείσμα από τους ανθρώπους, να θέλουμε να φτάσουμε όπου είναι δυνατόν προκειμένου να διανείμουμε το γάλα, οπότε αυτό από μόνο του, τους κάνει να γίνονται και πιο εφευρετικοί, κρατώντας πάντα ψηλά την ποιότητα και τις συνθήκες που χρειάζονται για να γίνει αυτό” όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Έτσι γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό το σποτ της ΔΕΛΤΑ, το οποίο όπως πληροφορηθήκαμε δεν γυρίστηκε με ηθοποιούς, αλλά αποτύπωσε την πραγματικότητα με τους αληθινούς της πρωταγωνιστές. Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Κάπως έτσι τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ βρίσκονται σε κάθε σημείο, σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη κι όταν ο καιρός ή οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. “Υπάρχει προνοητικότητα και ανάλογα διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας μπρος ή πίσω για να μην μείνουν οι περιοχές χωρίς τα προϊόντα μας” μας εξηγούν από την εταιρία, για τον τρόπο που εξασφαλίζουν να υπάρχει φρέσκο γάλα για κάθε Έλληνα που το αναζητά. “Γίνεται πολύ καλός συντονισμός και μελέτη για να εξυπηρετήσουμε όλους μας τους προορισμούς” συμπληρώνει ο Μιχάλης Μουμτζής.

Μια ζωντανή τροφή και μια δέσμευση δεκαετιών

“Επειδή το γάλα είναι καθημερινό και πολύ «ζωντανό» τρόφιμο, έχει όλες αυτές τις δυσκολίες, από μόνο του διαπλάθει τους ανθρώπους εδώ” μας εξηγεί χαρακτηριστικά. “Δεν πουλάμε προϊόν που να έχει δυο χρόνια ημερομηνία λήξης, να μπορείς να το στοκάρεις να το αποθηκεύσεις, που μπορεί να μην ενδιαφέρεσαι αν θα μείνει στον ήλιο. Εδώ, γνωρίζεις ότι αφορά καταναλωτές, αφορά μικρά παιδιά” συμπληρώνει και τονίζει πως αυτές οι “συντεταγμένες” χαρακτηρίζουν όλους τους εργαζόμενους. “Κυλάει στο αίμα μας όλο αυτό να γίνεται γρήγορα, να γίνεται σωστά”.

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα: Πώς το γάλα φτάνει καθημερινά απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα
YIANNIS SOULIS [email protected]

Κάπως έτσι, το πιο διευρυμένο δίκτυο διανομής γάλακτος στην Ελλάδα δουλεύει κάθε βράδυ, όσο η πόλη ησυχάζει, είτε ο καιρός είναι καλός, είτε με χιόνι ή βροχή, με στόχο το πρωί κάθε ελληνικό σπίτι να βρίσκει παντού το φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ. “Με χιόνια θυμάμαι στην Αθήνα, οι άνθρωποι να βγαίνουν για να μοιράσουν το γάλα, μιας και ήταν η δεύτερη μέρα χωρίς διανομή. Οι καταναλωτές θα ξέμεναν από γάλα και έπρεπε να προμηθεύσουμε εμείς όσο περισσότερα καταστήματα μπορούσαμε” αναφέρει ο κ. Μουμτζής και τονίζει: “Υπάρχει αυτό το DNA στην ψυχή των ανθρώπων εδώ πέρα. Είναι το η φύση του προϊόντος που μας διαπλάθει έτσι”.

Υπάρχει αυτό το DNA στην ψυχή των ανθρώπων εδώ. Είναι η φύση του προϊόντος που μας διαπλάθει έτσι

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έπειτα από τόσα χρόνια η λέξη ΔΕΛΤΑ έγινε συνώνυμη του γάλακτος στη χώρα μας. Κάθε μέρα, όσο μακριά κι αν είναι το κάθε ένα από τα 30.000 σημεία διανομής, χειμώνα-καλοκαίρι, το γάλα ΔΕΛΤΑ θα βρίσκεται στο ψυγείο. “Εγώ προσωπικά, θα έλεγα ότι είναι το εθνικό μας γάλα, έτσι θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω”.

Μια συνήθεια που κρατάει χρόνια

Για τους σημερινούς τριαντάρηδες, η υπόθεση φρέσκο γάλα φέρνει στο νου πολύ συγκεκριμένες εικόνες. Μνήμες από την ημέρα που η πρώτη χάρτινη συσκευασία της ΔΕΛΤΑ μπήκε στο σπίτι, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '80 και άλλαξε τον τρόπο που καταναλώνουμε γάλα στην Ελλάδα.

Είναι συγκινητικό που βλέπεις γενιές να έχουν μεγαλώσει με το ίδιο γάλα. Άνθρωπος που είναι 30-35 χρόνων να το πίνει μαζί με το παιδί του, που τώρα είναι 5 ετών

“Είναι συγκινητικό που βλέπεις γενιές να έχουν μεγαλώσει με το ίδιο γάλα. Άνθρωπος που είναι 30-35 χρόνων να το πίνει μαζί με το παιδί του, που τώρα είναι 5 ετών” σημειώνει ο εργαζόμενος της ΔΕΛΤΑ. “Η χάρτινη συσκευασία, που εν τω μεταξύ για την εποχή της ήταν πολύ επαναστατική και πρωτοποριακή, είχε και έχει όλα τα θετικά της προστασίας του γάλακτος” αναφέρει και συμπληρώνει: “Έδωσε αυτή την ευκαιρία να καταναλώνεται πανελλαδικά, ακριβώς όπως το παίρνουμε από τη φύση, με την ανάλογη, ήπια παστερίωση που είναι απαραίτητη και να μπορεί να φτάνει στον καταναλωτή από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα το φρέσκο γάλα”.

Έκτοτε, η καινοτομία, η ποιότητα και η ασφάλεια του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ το διατήρησαν στην κορυφή της ελληνικής αγοράς, όσες εταιρίες και αν ακολούθησαν το παράδειγμά του. Μια συνέπεια και εργατικότητα που συμβάλει ώστε η εταιρία να οδηγεί τις εξελίξεις στον κλάδο.

Η πρώτη συνήθεια το πρωί, η τελευταία το βράδυ

Λίγα πράγματα όπως είπαμε, συγκαταλέγονται στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Τα βασικά είδη όπως τα ονομάζουμε... το γάλα και δη το φρέσκο γάλα, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από αυτά. Και όπως αποδεικνύει η ΔΕΛΤΑ και η παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε γωνιά της χώρας, η διανομή του δεν είναι απλή υπόθεση.

Ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων πασχίζει ώστε να έχει καθένας μας ένα ποτήρι γάλα για να ξεκινήσει την ημέρα του, αλλά και ένα φλιτζάνι ζεστού γάλακτος πριν πέσει για ύπνο. Άλλωστε η βασική του κατανάλωση είναι να πίνεται σκέτο - πολλοί το συνδυάζουν με δημητριακά - στο πρωινό, επίσης και στο βραδινό. Το γάλα είναι συνυφασμένο και με τις δύο ώρες της ημέρας και σε κάθε περίπτωση μια καθημερινή συνήθεια.

SHARE:

24Media Network