ΕΖΑ: Αύξηση πωλήσεων 20% το 2018

ΕΖΑ: Αύξηση πωλήσεων 20% το 2018

Για το 2019 η ΕΖΑ υλοποιεί επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ σε νέα γραμμή εμφιάλωσης, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση στις επενδύσεις δικτύου και ανάπτυξης των πωλήσεων, καθώς και νέα προϊόντα και τεχνολογίες

Σε περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά στοχεύει η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης το 2019. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η διοίκηση εκτιμά ότι βασικά της όπλα θα είναι η ενίσχυση της θέσης της στην επιτόπια κατανάλωση και την τουριστική αγορά, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της διανομής των προϊόντων της στα τελικά σημεία, όπου υπάρχει περιθώριο σημαντικής βελτίωσης. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να συνεχίσει την πορεία μεγέθυνσής της και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία του ζύθου μέσα στην επόμενη πενταετία, διπλασιάζοντας τα μερίδια και τις πωλήσεις της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EZA, Αθανάσιος Συριανός, η εταιρεία το 2019 υλοποιεί επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ που θα αφορούν νέα γραμμή εμφιάλωσης, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση στις επενδύσεις δικτύου και ανάπτυξης των πωλήσεων, καθώς και νέα προϊόντα και τεχνολογίες (R&D). Σημείωσε, δε, ότι το ύψος των επενδύσεων της εταιρείας για την προηγούμενη πενταετία ανήλθε στα 18,5 εκατ. ευρώ ενώ πρόσθεσε ότι για την πενταετία 2019-2025 η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις 20-25 εκατ. ευρώ.

ADVERTISING

Ο κ. Συριανός, κάνοντας έναν απολογισμό της δραστηριότητας της εταιρείας, τόνισε: "Το 2018 ήταν πολύ καλή χρονιά για την ΕΖΑ. Μέσα στη δύσκολη περίοδο των μνημονίων η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία έναν σημαντικό κύκλο προόδου που ξεκίνησε το 2013 με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση. Η εταιρεία τριπλασίασε τον κύκλο εργασιών αναπτύσσοντας τα μερίδια στην εγχώρια αγορά, έγινε πιο ανταγωνιστική και αναδείχθηκε εθνικός πρωταθλητής στον κλάδο της. Επίσης, διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της και διπλασίασε το απασχολούμενο προσωπικό στα 180 άτομα. Το 2018 οι εξαγωγές ανήλθαν στο 9,8% του συνολικού όγκου πωλήσεων".

Αναφορικά με το πλάνο επενδύσεων της εταιρείας και τον τρόπο χρηματοδότησής τους, ο κ. Συριανός επισήμανε ότι το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα χρειάζεται κεφάλαια ίδια και ξένα. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία, με τη δέσμευση και τη συμμετοχή των μετόχων της, θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Η περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί βασικό στόχο της διοίκησης, όπως αναφέρθηκε. Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης εξάγει, ήδη, και στις πέντε Ηπείρους, σε 35 χώρες με έντονη ή μη παρουσία του ελληνικού στοιχείου, όπως σε Κύπρο, γειτονικές χώρες, Καναδά, Αυστραλία και Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της διοίκησης αναφέρθηκε ότι η εταιρεία επιδιώκει να αναπτυχθεί και σε άλλες αγορές με τις οποίες, ήδη, έχει ξεκινήσει μικρή συνεργασία η οποία θα ενδυναμωθεί στο μέλλον, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των αγορών του εξωτερικού για ποιοτική ελληνική μπίρα.

Το 2018, η ΕΖΑ βελτίωσε τη θέση της στην αγορά με αποτέλεσμα ο τζίρος της να διαμορφωθεί στα 36 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2017. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 3,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας αύξηση 245%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 730.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2018 η ΕΖΑ λάνσαρε δύο νέα προϊόντα, την "εζα alcohol free" και την "Odyssey Dark". Για το 2019, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της διανομής αυτών των δύο νέων σημάτων με την "εζα alcohol free" να έχει πολύ μεγάλη αποδοχή. Παράλληλα, σχεδιάζονται για το 2020 νέα λανσαρίσματα προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Αναφορικά με την πορεία της αγοράς μπίρας στην ελληνική αγορά, επισημάνθηκε ότι το 2018 στο οργανωμένο λιανεμπόριο σημειώθηκε μείωση 2,5% σε όγκο. Παράλληλα, στη συνολική αγορά παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της κατανάλωσης της μπίρας, η οποία προήλθε από την αύξηση της επιτόπιας κατανάλωσης και κυρίως από την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Τέλος, ο κ. Συριανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προγράμματος διττής εκπαίδευσης για το επάγγελμα ζυθοποιού/βυνοποιού στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η φοίτηση είναι τριετής και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019.

SHARE:

24Media Network