Φουρλής: Οι νέες επενδύσεις και οι στόχοι τριετίας

Διαβάζεται σε 3'
Φουρλής: Οι νέες επενδύσεις και οι στόχοι τριετίας

Ατμομηχανή της ανάπτυξης παραμένει η ΙΚΕΑ, η οποία αναμένεται να προσθέσει τρία νέα καταστήματα στην Ελλάδα έως τα μέσα στου 2027.

Το 2024 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τις εμπορικές δραστηριότητες των ΙΚΕΑ, Intersport και Holland& Barret, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Φουρλή, καθώς στο α΄ τρίμηνο καταγράφεται αύξηση πωλήσεων και κερδών, παρά την σημαντική επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στο λιανεμπόριο ειδικά το πρώτο δίμηνο του έτους.

Όπως επισήμανε στο πλαίσιο παρουσίασης προς τους αναλυτές, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Β. Φουρλής, ο όμιλος σχεδιάζει να αυξήσει φέτος τα επενδυτικά του κονδύλια, σε 25 με 30 εκατ. ευρώ, από 17,6 εκατ ευρώ πέρσι, καθώς πρόκειται για σημαντική χρονιά περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του στην αγορά.

Ποσό περί των 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την ανακαίνιση των καταστημάτων κυρίως της ΙΚΕΑ, ενώ 10 εκατ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται για την προσθήκη των δύο νέων σημείων σε Πάτρα και Ηράκλειο, στο μέσον του τρέχοντος έτους και του 2025 αντίστοιχα. Ακόμη 4 εκατ. ευρώ αφορούν σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας ενώ 3 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει η περαιτέρω επέκταση του εμπορικού πάρκου στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου και θα προστεθούν νέοι ενοικιαστές πριν το τέλος του καλοκαιριού. Σε 2 εκατ ευρώ ανέρχονται επίσης οι επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της Η&Β, αποκλειστικά στην Ελλάδα φέτος, συμπεριλαμβανομένων και shop-in-shop σε χώρους των σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, κατόπιν της σύναψης στρατηγικής συμφωνίας. Το πρώτο ήδη έχει ενταχθεί στο κατάστημα του Ελληνικού ενώ αναμένονται δύο ακόμη σημεία εντός των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας στην Κάτω Κηφισιά και στο εμπορικό κέντρο Florida στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων για τη χρήση 2023, όπου καταγράφηκε σαφής βελτίωση μεγεθών για τις εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου (+10% πωλήσεις, +25,8% στα κέρδη EBITDA, και + 41,3% στα κέρδη προ φόρων) η διοίκηση του ομίλου επικεντρώθηκε στις προοπτικές του τομέα, διαχωρίζοντας των από τη δραστηριότητα στο real estate.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, κ. Β. Φουρλή, η αύξηση των περιθωρίων κέρδους αλλά και η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 84,8 εκατ.ευρώ (από 102 εκατ. ευρώ το 2023) αποδεικνύει τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ομίλου, ήδη από την περασμένη χρονιά, εκτιμώντας ότι η τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Αν και η διοίκηση του ομίλου δεσμεύτηκε να διατυπώσει αναλυτική πρόβλεψη για τα μεγέθη του 2024 προς το τέλος του α’ εξαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δ. Βαλαχής εκτίμησε πως πιθανότατα ο κύκλος εργασιών του 2024 θα αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ, πλησιάζοντας το μεσοπρόθεσμο στόχο που έχει θέσει για τζίρο 750 εκατ. ευρώ το 2027. Πέρα από την παραπάνω εκτίμηση, ο κ. Β. Φουρλής πρόσθεσε πως στόχος είναι διπλασιασμός του περιθωρίου κέρδους προ φόρων (EBIT margin) στο 8% από 4% όπου διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 (από 3,1% το 2022).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα