Φουρλής: Ξεπερνούν το 2019 οι επιδόσεις

Φουρλής: Ξεπερνούν το 2019 οι επιδόσεις
eurokinissi

Τα σχέδια ανάπτυξης στη λιανική για ΙΚΕΑ, Intersport και κλάδο ευεξίας. Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής της Trade Estate στο ΧΑ και οι επενδύσεις σε ακίνητα.

Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων αναμένει για το 2023 ο εμπορικός όμιλος Φουρλή, που αναπτύσσει τα concept των ΙΚΕΑ, Intersport και Holland & Barret, παρά τις αβεβαιότητες της χρονιάς όσον αφορά στον πληθωρισμό και την αδυναμία του καταναλωτικού εισοδήματος.

«Η ελληνική αγορά οικιακού εξοπλισμού παραμένει μη κανονική» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Πεταλάς, σημειώνοντας ότι αυτή έχει συρρικνωθεί γύρω στο 1 δις.ευρώ ετησίως, όταν στη Βουλγαρία αγγίζει τα 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο όμιλος αισιοδοξεί για τα μερίδια αγοράς τόσο της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και στις αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας, όσο και για την ανάπτυξη των άλλων δύο αλυσίδων, έχοντας ήδη καταγράψει ισχυρό δ’ τρίμηνο το 2022, συνεχίζοντας με την ίδια δυναμική στο α’ τρίμηνο του 2023 και έχοντας ξεπεράσει ήδη τις επιδόσεις του 2019.

Η διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο παρουσίασης προς τους αναλυτές στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, επανέλαβε τον στόχο για 750 εκατ. ευρώ πωλήσεων έως το 2026 και κέρδη προ φόρων στο 8% του τζίρου.

Σημειώνεται δε ότι το 2022 έσπασε το φράγμα του μισού δισ. ευρώ πωλήσεων ενώ διατήρησε το μικτό περιθώριο κέρδους της στο 45% περίπου, χωρίς μάλιστα να περάσει όλο το εύρος των ανατιμήσεων στους καταναλωτές.

Ο κ. Πεταλάς τόνισε ότι φέτος ο όμιλος δεν θα προχωρήσει σε νέες ανατιμήσεις (πέρυσι αυτές διαμορφώθηκαν σε 15%-18%), υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος, επισημαίνοντας ότι το 2022 έγιναν ανατιμήσεις σε δύο φάσεις, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, ενώ απορροφήθηκε μεγάλο μέρος του ενεργειακού κόστους, που σχεδόν διπλασιάστηκε (στα 11 εκατ. ευρώ από 6,5 εκατ. ευρώ τα περασμένα χρόνια).

Νέα σχέδια

Ο όμιλος επεκτάθηκε από τις αρχές της χρονιάς στον τομέα της ευεξίας, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη βρετανική αλυσίδα Holland & Barret, ενώ όπως ανάφερε ο πρόεδρος του ομίλου, Β. Φουρλής αναζητούνται και νέες συνεργασίες στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής ο όμιλος έχει ανοίξει τρία καταστήματα Holland & Barrett σε Κηφισιά, Μαρούσι και Γλυφάδα με το πλάνο να προβλέπει την ίδρυση περίπου 120 καταστημάτων μες στην επόμενη πενταετία σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τα πιο άμεσα επενδυτικά σχέδια πάντως προβλέπουν καταρχάς τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος Holland & Barrett το αμέσως επόμενο διάστημα, τη συνέχιση των ανακαινίσεων στο δίκτυο της Intersport, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2024, με τον όμιλο να επιθυμεί να αυξήσει τα επόμενα χρόνια τον αριθμό των καταστημάτων από 105 που είναι σήμερα σε 120. Το φθινόπωρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του καταστήματος ΙΚΕΑ στο Αεροδρόμιο και δη η μείωση των τετραγωνικών, κάτι που ήδη συνέβη με τα καταστήματα σε Λάρισα και Ιωάννινα.

Η ΑΕΕΑΠ

Η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε την πρόθεση της να εισαγάγει τη θυγατρικής ΑΕΕΑΠ, Trade Estates στο ΧΑ μέσα στο 2023, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κίνηση αυτή θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις αγορές, τον «ανταγωνισμό» των IPO’s του κλάδου (καθώς αναμένονται ακόμη δύο εισαγωγές, των Noval και Orilina), αλλά και την εκλογική αναμέτρηση, καθώς και την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα.

Ο κ. Φουρλής , ξεκαθάρισε πως η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ θα γίνει μέσω κλασικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης νέων μετοχών, χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί carve out μετοχών στους μετόχους της Φουρλής, σκέψη που είχε διατυπωθεί κατά τον πρώτο χρόνο ίδρυσης της ΑΕΕΑΠ. Σημειώνεται ότι ήδη το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ βρίσκεται υπό μόχλευση καθώς έχει συμφωνηθεί η απόκτηση του 12% από την Autohellas. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση συμμετοχής της δεύτερης στην αύξηση κεφαλαίου της Trade Estates, με εισφορά σε είδος ακινήτου, παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου 2023.

Κατά τη διοίκηση του ομίλου η χαμηλή δανειακή μόχλευση της ΑΕΕΑΠ (33%) της επιτρέπει να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια για ανάπτυξη, καθώς και να αξιοποιήσει τα έσοδα από την μελλοντική ΑΜΚ και εισαγωγή στο ΧΑ για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της. Στο τέλος του 2022, ο δανεισμός της ΑΕΕΑΠ ανερχόταν 110 εκατ. ευρώ περίπου (με μέσω επιτόκιο της τάξης του 3,5%), ενώ η εταιρεία έχει εξασφαλίσει και 40 εκατ. ευρώ χαμηλότοκου δανεισμού μέσω των πόρων του ΤΑΑ, για τις αναπτύξεις πράσινων κτιρίων.

Σήμερα το GAV των ακινήτων της υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα έχουν προστεθεί ακόμη έργα αξιοποίησης ακίνητων 250 εκατ. ευρώ. Μεσοπρόθεσμος στόχος δε είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων ύψους 700-800 εκατ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, πέρα από τη σταδιακή ωρίμανση των αδειοδοτήσεων για το retail hub στο Ελληνικό, ξεκινά ήδη η κατασκευή του retail park στην Πάτρα, όπου θα δημιουργηθεί και ένα μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ, ενώ αναμένεται η έκδοση οικοδομικής άδειας για το αντίστοιχο retail park που θα αναπτυχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Η διοίκηση του ομίλου επιβεβαίωσε δε την μετακόμιση των κεντρικών της γραφείων από το Μαρούσι, (όπου μίσθωνε ακίνητο που ανήκε στο επιχειρηματία Λ. Έλληνα, και περιήλθε πέρυσι στην κυριότητα της Trastor μέσω σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού), για να μεταφερθεί σε ιδιόκτητους χώρους.

Έτσι τα νέα γραφεία του ομίλου θα ενταχθούν στο retail park που αναπτύσσει στα Σπάτα η Trade Estates (σε συνεργασία με την Ten Brinke), εντάσσοντας τον όμιλο «μέσα σ’ένα λιανεμπορικό περιβάλλον», όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο πρόεδρος του ομίλου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα