Frigoglass: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2019

Frigoglass: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2019

Με άνοδο 8,1% στα έσοδα και 4,3% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έκλεισε το 2018 για τη Frigoglass

Η Frigoglass ανακοίνωσε σήμερα έσοδα 417,3 εκατ. ευρώ, έναντι 386,05 εκατ. το 2017 και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 56,43 εκατ. έναντι 54,1 τον προηγούμενο χρόνο. Για το 2018 η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 7,4 εκατ. έναντι κερδών 27,6 εκατ. το 2017, ενώ στο 4ο τρίμηνο οι ζημιές διαμορφώθηκαν σε 6,3 εκατ. έναντι κερδών 68,91 εκατ.

Στη σχετική της ανακοίνωση η Frigoglass αναφέρει πως “Πετύχαμε μια καλή επίδοση κατά το πρώτο έτος μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης του Ομίλου. Δημιουργήσαμε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, αυξήσαμε τις πωλήσεις και το συγκρίσιμο EBITDA καθώς και το περιθώριο EBITDA, σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Η επίδοση αυτή αποτελεί ορόσημο για την επιστροφή της εταιρείας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το 2019 αναμένουμε να συνεχιστεί η δυναμική αύξησης των πωλήσεων στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης ως αποτέλεσμα των αυξημένων επενδύσεων των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία και της αύξησης του μεριδίου της αγοράς. Στον κλάδο Υαλουργίας αναμένουμε αύξηση της ζήτησης για γυάλινες φιάλες, η οποία αποδίδεται στα ισχυρά βασικά μεγέθη της αγοράς αναψυκτικών και ποτών, την πρόσφατη αύξηση της δυναμικότητας στον τομέα της μπύρας καθώς και τις νέες κυκλοφορίες προϊόντων των πελάτων μας.

Επίσης, λαμβάνουμε μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της κοστολογικής μας βάσης ώστε να ενισχύσουμε την αύξηση του περιθωρίου κέρδους και το 2019. Στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης υλοποιούμε πρωτοβουλίες για να πετύχουμε εξοικονόμηση του κόστους των πρώτων υλών και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, καθώς και να εξορθολογήσουμε το παραγωγικό πλάνο και να εξοικονομήσουμε κόστος από την απλοποίηση του εύρους παραγόμενων προϊόντων μας. Είμαστε προσηλωμένοι στην καινοτομία αναπτύσσοντας επαγγελματικά ψυγεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών μας. Η χρυσή διάκριση από την EcoVadis αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας στην αειφορία. Επίσης, εναρμονίζουμε σταδιακά τον σχεδιασμό των προϊόντων μας και συνεχίζουμε να εξορθολογίζουμε την παραγωγική δυναμικότητα των εργοστασίων μας με στόχο την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας. Η ανάπτυξη του τομέα Service (Frigoserve) προχωρά καλά και αναμένουμε την επέκταση της πελατειακής μας βάσης. Η ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων, η αύξηση των τιμών και οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα των κλιβάνων θα συμβάλλουν στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους στον κλάδο Υαλουργίας για το 2019.

Η Frigoglass συνεχίζει να επενδύει στη μελλοντική ανάπτυξη. Το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ο Όμιλος ανακοίνωσε επένδυση ύψους €25-30 εκατ. με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας ενός κλιβάνου στη μονάδα Beta Glass στην πόλη Agbara της πολιτείας Ogun στη Νιγηρία. Η επένδυση περιλαμβάνει την αντικατάσταση ενός κλιβάνου που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του με έναν νέο, μεγαλύτερων διαστάσεων, την προσθήκη μίας ακόμα γραμμής παραγωγής, την υλοποίηση αναβαθμίσεων στις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής καθώς και την τοποθέτηση νέου εξοπλισμού ελέγχου ποιότητας. Ο νέος κλίβανος αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020. Χάρη σε αυτήν την επένδυση, υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των διεθνών και περιφερειακών πελατών αναψυκτικών και ποτών μας σε αυτή την υψηλής δυναμικής ανάπτυξης περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Μετά την έναρξη του έργου μετασχηματισμού της επιχειρησιακής πλατφόρμας SAP στα τέλη του 2018, εργαζόμαστε για να οριστικοποιήσουμε τη φάση σχεδιασμού αυτής της τριετούς πορείας. Τέλος, έχουμε δρομολογήσει επενδύσεις με στόχο τη βελτιστοποίηση του κόστους και τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης. Συνολικά, αναμένουμε το ύψος των κεφαλαιακών δαπανών του Ομίλου για το 2019 να ανέλθει στο επίπεδο των €25-30 εκατ. ”

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:"Το 2018 ήταν μια καλή χρονιά, με αύξηση των πωλήσεων, βελτίωση του συγκρίσιμου περιθωρίου EBITDA και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Αυτή η επίδοση αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση της δέσμευσής μας για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για αύξηση των πωλήσεων και για περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου κέρδους καθώς και για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2019, λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι στιγμής θετική τάση που έχει σημειωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019."

SHARE:

24Media Network