ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρά αποτελέσματα για το 2022 – Ανεκτέλεστο ρεκόρ με 5,3 δισ. ευρώ, έσοδα σχεδόν 4 δισ. και διανομή μερίσματος

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρά αποτελέσματα για το 2022 – Ανεκτέλεστο ρεκόρ με 5,3 δισ. ευρώ, έσοδα σχεδόν 4 δισ. και διανομή μερίσματος
Κεντρικό Κτήριο Γραφείων, Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην ετήσια Γενική Συνέλευση χρηματική διανομή (επιστροφή κεφαλαίου) 0,20 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό) έναντι 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Για μια ακόμα χρονιά ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέγραψε ισχυρά αναπτυξιακά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας την ηγεμονία του στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας. Το ανεκτέλεστο του Ομίλου ανήλθε σε 5,3 δισ. ευρώ σπάζοντας το φράγμα των 5 δισεκατομμυρίων και αυξάνοντας το κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Στο σύνολό τους οι οικονομικοί δείκτες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνουν μια σημαντική ευρωστία. Πιο συγκεκριμένα, για το 2022 τα έσοδα του Ομίλου ανέρχονται σε 3.93 δισ. ευρώ (έναντι 1,14 δισ. ευρώ το 2021), με τη λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA να αυξάνεται στα 661,8 εκατ. ευρώ έναντι 323,5 εκατ. ευρώ για το 2021. Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα[2] για το 2022 ανήλθαν σε 174,4 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένα έναντι 33,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία οδήγησε, επίσης, στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ισολογισμού του Ομίλου με τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα να αυξάνονται στα 1.491,7 εκατ. ευρώ και τον συντελεστή Καθαρό Χρέος/Προσαρμοσμένο EBITDA να υποχωρεί περαιτέρω στο 2.3x έναντι 3.8x για το προηγούμενο έτος, παρά τις αυξημένες επενδύσεις (338,4 εκατ. ευρώ για το 2022 έναντι 245,6 για το 2021).

Τα παραπάνω σημαντικά μεγέθη μάλιστα επιτρέπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην ετήσια Γενική Συνέλευση χρηματική διανομή (επιστροφή κεφαλαίου) 0,20 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό) έναντι 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Τα μεγάλα έργα του Ομίλου

Σήμερα ο Όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει σε εξέλιξη εμβληματικά έργα όπως αυτά της Μονάδας Αποθήκευσης Ενέργειας με την τεχνολογία της Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, νέα Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο Φυσικό Αέριο στην Κομοτηνή). Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος Αιολικών Πάρκων στη Εύβοια. Στον τομέα των παραχωρήσεων και υποδομών, ο Όμιλος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης στο Καστέλι.

Μέσα στο 2023 υπεγράφησαν επιπλέον μεγάλα έργα όπως η σύμβαση ως επικεφαλής της κοινοπραξίας για το έργο ΣΔΙΤ του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Τέλος, το έργο του IRC στο Ελληνικό βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με τις κύριες κατασκευαστικές εργασίες να αναμένονται να ξεκινήσουν εντός του 2023, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, του μεγαλύτερου αυτοκινητοδρόμου της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο Όμιλος συμμετέχει σε πλήθος άλλων διαγωνισμών εμβληματικών έργων παραχώρησης, όπως η Αττική Οδός, το έργο παραχώρησης του ΒΟΑΚ για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο, η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος, ο αερολιμένας Καλαμάτας, καθώς και διαφόρων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έργων υποδομής και κτιριακών έργων ανά την Ελλάδα. Η ωρίμανση των ανωτέρω επενδύσεων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την δυνατότητα του Ομίλου να παράγει σταθερά και επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος χρόνου.

Πως κινήθηκαν κατασκευές-παραχωρήσεις-ενέργεια

Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα € 1.024,2 εκ. έναντι € 600,6 εκ. την περίοδο του 2021, λόγω της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Στον τομέα της κατασκευής η δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με βάση τα έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή τους, αλλά και από την εκκίνηση νέων έργων τις επόμενες περιόδους. Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επιλεγμένων έργων, αλλά και η προσεκτική εκτέλεση και συνεχής παρακολούθηση αναμένεται να διατηρήσουν την κερδοφορία σε υγιή επίπεδα.

Ο τομέας των παραχωρήσεων είχε έσοδα € 202,0 εκ. έναντι € 173,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της σταδιακής αποκατάστασης της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους μετά την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Σχετικά με τον τομέα παραχωρήσεων, οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα Οδός και Κεντρική Οδός) κατά το 2022 αυξήθηκαν σε σχέση με την περασμένη χρονιά κατά 16,2% σε συνέχεια της άρσης των περιορισμών στην κυκλοφορία που είχαν επιβληθεί λόγω πανδημίας.

Σχετικά με τον τομέα παραχωρήσεων, οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα Οδός και Κεντρική Οδός) κατά το 2022 αυξήθηκαν σε σχέση με την περασμένη χρονιά κατά 16,2% σε συνέχεια της άρσης των περιορισμών στην κυκλοφορία που είχαν επιβληθεί λόγω πανδημίας. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα κυκλοφορίας πλέον έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του 2019 (+4,2% έναντι 2019). Στον τομέα των παραχωρήσεων, αναμένεται σημαντική ενίσχυση τις επόμενες περιόδους, καθώς προχωράει η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου συνολικού ύψους € 4,5 δισ.. Ακόμα ο Όμιλος, συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία εμβληματικών έργων παραχώρησης και είναι κατάλληλα τοποθετημένος, ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά ως προς την εξασφάλιση νέων προσοδοφόρων έργων.

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε € 2.897,3 εκ. έναντι € 477,0 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και λόγω της πλήρους ενοποίησης των εταιρειών ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ και ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (από 14.02.2022).

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Όμιλος ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις εξαιρετικά αντίξοες και ευμετάβλητες συνθήκες που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ευστάθεια του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τα αιολικά πάρκα και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί του Ομίλου συνέβαλαν στην απρόσκοπτη λειτουργία και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε € 2.897,3 εκ. έναντι € 477,0 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και λόγω της πλήρους ενοποίησης των εταιρειών ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ και ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (από 14.02.2022).

Στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στις ΑΠΕ συνεχίζεται με 2,0 GW έργων να βρίσκονται πλέον σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Στον τομέα της θερμικής παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν ευμετάβλητες με τον Όμιλο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα