ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα ύψη το ανεκτέλεστο με 5,5 δισ. ευρώ – Ποια είναι τα μεγαλύτερα έργα του Ομίλου

Διαβάζεται σε 5'
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ INTIME NEWS

Aπό τα 5,5 δισ. ευρώ, τα 3,3 αφορούν στο κατασκευαστικό ανεκτέλεστο και τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ σε έργα που είναι στην ουρά προς υπογραφή.

Ένα σημαντικό νέο έβγαλε εχθές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το ανεκτέλεστο καθώς τα ιδιωτικά έργα αποτελούν πλέον το 60% της συνολικής κατασκευαστικής δραστηριότητας του Ομίλου σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία εννεαμήνου. Ο ισχυρότερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας ανακοίνωσε πως το ανεκτέλεστο του μαζί με έργα που πρόκειται να υπογραφούν φτάνουν πλέον τα 5,5 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 60%, δηλαδή ένα ποσό που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ δεν αφορά δημόσια έργα, αλλά προέρχονται από την ιδιωτική οικονομία, δηλαδή είτε από ίδιες επενδύσεις του Ομίλου, είτε για λογαριασμό τρίτων.

Αυτό το στοιχείο ίσως έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα οικονομικά στοιχεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όχι μόνο για το ύψος του που είναι πολύ μεγάλο, αλλά γιατί καταδεικνύει και το τέλος μιας 15ετούς εξάρτησης των μεγάλων κατασκευαστικών Ομίλων της χώρας από τα δημόσια έργα και επιστρέφει σε πιο “υγιή” σχέση στην ισορροπία μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων έργων της χώρας.

Η τάση αυτή της επιστροφής της ιδιωτικής κατασκευής που ξεκίνησε δειλά το 2019, έχει πλέον καταγραφεί για πρώτη φορά στον μεγαλύτερο Όμιλο της χώρας και το ίδιο αναμένεται και στις υπόλοιπες εγχώριες δυνάμεις.

Τα μεγάλα έργα του Ομίλου

Αναφορικά τώρα με τα μεγάλα έργα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από τα 5,5 δισ. ευρώ, τα 3,3 αφορούν στο κατασκευαστικό ανεκτέλεστο και τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ σε έργα που είναι στην ουρά προς υπογραφή.

Τα μεγάλα έργα που τρέχουν αυτή την εποχή είναι το βόρειο και νότιο τμήμα του Ε65 (σταδιακή ολοκλήρωση μέχρι το 2025), το αεροδρόμιο στο Καστέλι (ολοκλήρωση 2027), η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή (ολοκλήρωση το 2024), η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (ολοκλήρωση 2025), η συμμετοχή στο Πάτρα-Πύργος (ολοκλήρωση 2025) κ.α.

Στα νέα μεγάλα έργα, έχουμε την σύμβαση-ΣΔΙΤ για την κατασκευή και παραχώρηση για 30 έτη του οδικού άξονα Χερσόνησος-Νεάπολη, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με ποσοστό 55%, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης υπο-παραχώρησης για την αξιοποίηση του λιμένα “Φίλιππος Β΄” του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.) για 40 έτη, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 35%.

Παράλληλα προ των πυλών είναι το έργο για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό (καζίνο) και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τους άξονες της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η χρονιά ορόσημο για αυτές τις νέες προσθήκες στο “ρόστερ” του Ομίλου θα είναι το 2024, όπου αναμένεται νέο ρεκόρ στο ανεκτέλεστο αλλά και στο portfolio επενδύσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία νέων έργων παραχώρησης (ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καλαμάτας κ.ά.) καθώς και διαφόρων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κι έργων υποδομής και κτιριακών έργων ανά την Ελλάδα.

Για τις προοπτικές του κλάδου, αυτές δείχνουν εξαιρετικά θετικές σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς όπως αναφέρεται καθώς ο προϋπολογισμός των νέων έργων που θα βγουν προς δημοπράτηση στα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ.

Τα ολοκληρωμένα έργα

Δύο μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αμφότερα από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Το πρώτο αφορά την λειτουργία των τριών μονάδων απορριμμάτων Πελοποννήσου, όπου τα εγκαίνια έγιναν πριν από μερικές ημέρες. Η τελευταία μονάδα στην Αρκαδία, τέθηκε σε λειτουργία στην περιοχή Παλαιοχουνη, ολοκληρώνοντας το μεγάλο αυτό project. Με το έργο η χώρα σταματά να είναι υπόλογη στην ΕΕ για την Πελοπόννησο.

To δεύτερο αφορά το αιολικό πάρκο ΚΑΦΗΡΕΑΣ, στην Εύβοια συνολικής ισχύος 330 MW το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αποτελεί ένα από μεγαλύτερα αιολικά συμπλέγματα της χώρας. Το μέγεθος του τα λέει όλα καθώς μπορεί να καλύπτει συνολικά 226.000 νοικοκυριά και μειώνει την έκλυση κατά 1,1 εκατ. τόνων άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με τη λειτουργία του ενισχύει κατα 35% τα λειτουργικά κέρδη της ΤΕΝΕΡΓ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει νέα ρεκόρ στο ανεκτέλεστο και τα εκτελούμενα έργα στο 2024 καθώς η άνοδος των κατασκευών συνεχίζει με εκθετικούς ρυθμούς στη χώρα.

Τα οικονομικά μεγέθη

Στα οικονομικά μεγέθη τα έσοδα του Ομίλου έφτασαν τα 2,52 δισ. ευρώ, ελαφρά πιο χαμηλά από τα αντίστοιχα πέρυσι (2,76 δισ.). Η διαφορά εξηγείται λόγω μειωμένων εσόδων στο τομέα ενέργειας αλλά και αυξημένων εσόδων από του τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα οι κατασκευές παρουσίασαν εκρηκτική άνοδο και 991 εκατ. ευρώ έσοδα από 649 εκατ. πέρυσι, οι παραχωρήσεις ελαφρά άνοδο 166 εκατ. ευρώ από 152 εκατ. πέρυσι. Αντίθετα από τα 2,07 δισ. ευρώ πέρυσι στην ενέργεια, φέτος το ποσό έπεσε στα 1,44 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και των πιο ήπιων ανεμολογικών συνθηκών.

Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)1 του Ομίλου διαμορφώθηκε το Εννεάμηνο του 2023 σε € 396,3 εκατ. έναντι € 404,8 εκατ. το Εννεάμηνο του 2022. Αυτό αναλύεται σε:

-Κατασκευές: 80 εκατ. ευρώ από 45,4 εκατ. ευρώ
-Παραχωρήσεις: 114,7 εκατ. έναντι € 82,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
-Ενέργεια: € 220,4 εκατ. έναντι € 296,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου κατά το Εννεάμηνο του 2023 ανήλθε σε € 293,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 σε συνέχεια της αυξημένης κερδοφορίας από τους τομείς των υποδομών (κατασκευή-παραχωρήσεις) αλλά και ΑΠΕ (κατά το Γ ‘Τρίμηνο) και εξαιρουμένης της συνεισφοράς του Τομέα Συμβατικής Παραγωγής, Προμήθειας και Εμπορίας Ενέργειας (η κερδοφορία του τομέα κατά το 2022 είχε επηρεαστεί από την υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας),

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα