Kodak: Comeback με νέα δραστηριότητα, ευλογίες Τραμπ και άνοδο μετοχής κατά 2,189%

Kodak: Comeback με νέα δραστηριότητα, ευλογίες Τραμπ και άνοδο μετοχής κατά 2,189%
Η επιστροφή της Kodak Shutterstock

Η ιστορική Kodak επιστρέφει σε δραστηριότητα που είχε εγκαταλείψει από την δεκαετία του '90 και χάρη στην κρατική χρηματοδότηση 765 εκατ. δολαρίων.

Εφτάψυχη αποδεικνύεται η Kodak, η εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομα της με τα φιλμ και τις έντυπες φωτογραφίες όσο καμία άλλη. Αυτή την φορά η σωτηρία της έρχεται από την κυβέρνηση και την χρηματοδότηση υπό την μορφή δανείου ύψους 765 εκατ. δολαρίων για να παρασκευάζει φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε γενόσημα φάρμακα, τα οποία είναι απαραίτητα αλλά εμφανίζουν τακτικά έλλειψη στις ΗΠΑ.

Το σοσιαλιστικό πρόσωπο του Τραμπ

Στόχος είναι η Kodak να παράγει συνολικά έως και το 25% των ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γενόσημων στις ΗΠΑ. “Είναι σημαντικό ποσοστό το 25%”, δήλωσε ικανοποιημένος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Πρόκειται για ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα στον επαναπατρισμό της παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή έχει έντονο σοσιαλιστικό πρόσωπο καθώς είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική Εταιρεία Διεθνούς Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 βάσει του νόμου “Αμυντικής Παραγωγής”. 

Η νομοθεσία αυτή επιτρέπει στην αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κινητοποιεί τον ιδιωτικό βιομηχανικό τομέα για τις ανάγκες ασφαλείας της χώρας. “Αν μάθαμε κάτι από την πανδημία, είναι ότι οι Αμερικανοί εξαρτώνται επικίνδυνα από ξένα δίκτυα εφοδιασμού για τα απαραίτητα φάρμακά τους”, δήλωσε ο Πίτερ Ναβάρο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Με ιστορία που ξεπερνάει τα 130 χρόνια βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού στις αρχές της περασμένης δεκαετίας όταν και κήρυξε πτώχευση το 2013. Η Kodak ακόμη και μέσω των φιλμ που παρήγαγε δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των χημικών οπότε δεν της είναι άγνωστος ο χώρος των φαρμάκων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δραστηριοποιούνταν ήδη στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω της Sterling Winthrop την οποία πούλησε στην SmithKline Beechman έναντι 2,93 δισ. δολαρίων το 1994.

Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει δειλά στο χώρο του φαρμάκου ενώ από την αρχή της πανδημίας παρήγαγε απολυμαντικά για τα χέρια, προσωπίδες και πλακέτες κυκλωμάτων για εξαεριστήρες.

Άνοδος της μετοχής 2.189% σε δύο μέρες

Η είδηση της εισόδου της Kodak στην παραγωγή γενοσήμων οδήγησε την μετοχή της από τα 2,62 δολάρια που ήταν στο κλείσιμο των συναλλαγών την Δευτέρα έως και τα 59,98 δολάρια που ήταν το υψηλό που “έπιασε” στην χθεσινή συνεδρίαση, δηλαδή μία άνοδο της τάξης του 2.189%.

Όπως και να έχει η κεφαλαιοποίηση (χρηματιστηριακή αξία) της Kodak διαμορφώνεται σήμερα στα 1,4 δισ. δολάρια και απέχει πάρα πολύ από τα 31,4 δισ. δολάρια που ήταν υψηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο του 1997.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα