Κυπριακή ασφαλιστική άφησε 200.000 ανασφάλιστους στη Βουλγαρία

Κυπριακή ασφαλιστική άφησε 200.000 ανασφάλιστους στη Βουλγαρία
Λουκέτο Eurokinissi Sports

Η κυπριακή ασφαλιστική κατέχει περίπου το 10% της αγοράς της Βουλγαρίας, ενώ αντιπροσωπεύει μόνο το 0,5% της ασφαλιστικής αγοράς της Κύπρου.

Η χρεωκοπία της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας, Olympic Insurance, που πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη στην Κύπρο, δημιουργεί κύμα πανικού στη Βουλγαρία, όπου αφήνει χωρίς κάλυψη περίπου 200.000 ασφαλισμένους, προκαλώντας σοβαρή πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Euractiv, οι τιμές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που πρότεινε η Olympic Insurance ήταν πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τις τιμές της ασφαλιστικής αγοράς της Βουλγαρίας. Η κυπριακή ασφαλιστική κατέχει περίπου το 10% της αγοράς της Βουλγαρίας, ενώ αντιπροσωπεύει μόνο το 0,5% της ασφαλιστικής αγοράς της Κύπρου, επισημαίνεται.

Οι περίπου 200.000 Βούλγαροι που διαθέτουν υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων στην κυπριακή εταιρεία έχουν παραμείνει χωρίς κάλυψη και κινδυνεύουν με πρόστιμο από χθες (23 Αυγούστου).

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι βουλγαρικές αρχές δεν έχουν ακόμη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνδρομή σχετικά με το θέμα. Ερωτηθείς από τον ευρωπαϊκό ιστότοπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής,  Christian Spahr, σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες υπόκεινται στη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία ρυθμίζει τις δραστηριότητές τους, για παράδειγμα όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τη συμπεριφορά στην αγορά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα ταμεία αποζημίωσης για τους αφερέγγυους ασφαλιστές στα κράτη-μέλη παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών Αρχών και ότι η αποζημίωση των αντισυμβαλλομένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του ασφαλιστή δεν ρυθμίζεται επί του παρόντος σε επίπεδο ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα