Loic Tassel: Ας δημιουργήσουμε μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη

Loic Tassel: Ας δημιουργήσουμε μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη
Loic Tassel, President PG Europe

Ο πρόεδρος της P&G Ευρώπης, Loic Tassel από το βήμα του Φόρουμ στο Νταβός εντοπίζει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα προβλήματα στην Γηραιά ήπειρο, προτείνοντας λύσεις.

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ομιλίες στα πλαίσια του φετινού World Economic Forum στο Νταβός είναι αυτή του προέδρου της P&G Europe, Loic Tassel. Ο κ. Tassel αφού αναφέρθηκε στην πολιτιστική και οικονομική ισχύ της Ευρώπης που γνώρισε όταν ήρθε να αναλάβει τα ηνία της P&G στην Γηραιά ήπειρο εντόπισε ως πρόβλημα το χάσμα γενέων και την αδυναμία έκφρασης των νέων. Στην ομιλία του που ακολουθεί μίλησε για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η εταιρεία όπως “Το Συμβούλιο των Νέων” αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των γενεών.

Όταν ανέλαβα την ηγεσία της P&G στην Ευρώπη, άκουγα την ίδια αρνητική πρόταση ξανά και ξανά: «Η Ευρώπη είναι σύνθετη περιοχή…» Με τον όρο «πολυπλοκότητα» η P&G, αναφέρεται ουσιαστικά στις πολλές και διαφορετικές αγορές, γλώσσες, νομικά συστήματα, επιχειρηματικές δραστηριότητες, στις διαφορετικές κουλτούρες, κ.ο.κ. Η δεύτερη παρατήρησή μου ήταν ότι ένα βασικό εμπόδιο στο να έρθουν οι άνθρωποι κοντά, είναι το χάσμα γενεών μεταξύ των νέων και των μεγαλύτερων. Αυτό το άρθρο είναι η πρότασή μου προς όλους τους ηγέτες, να αλλάξουν το αφήγημα και να διαμορφώσουν μια νέα δεκαετία με θετικό πρόσημο, στο διάρκεια της οποίας θα ζήοσυμε μια 2η αναγέννηση της Ευρώπης.

Η Ευρώπη είναι όμορφη

Για μένα, η Ευρώπη είναι μεγάλη και όμορφη. Μια ήπειρος 750 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα λίκνο της ιστορίας και του πολιτισμού, ο γεωγραφικός χώρος που καλλιεργήθηκε η ανθρωπότητα, γεννήθηκε η δημοκρατία, αναπτύχθηκε η σύγχρονη επιχειρηματικότητα και φιλοξενεί πάνω από τα μισά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Ευρώπη έχει αφθονία σε όλα όσα μπορεί κανείς να χρειαστεί. Ωστόσο, η Ευρώπη ως περιοχή συχνά θεωρείται πολύπλοκη. Δεν το βλέπω με αυτόν τον τρόπο.

Ως Ευρωπαίος επικεφαλής, έχω δεσμευτεί να αλλάξω την νοοτροπία των συνεργατών μου, των ανθρώπων της εταιρείας που ηγούμαι- με απώτερο στόχο την ισχυροποίηση της θέσης της εταιρείας η οποία επιτυγχάνεται από την προσπάθεια πολίτων που νιώθουν περηφάνεια και αυτοπεποίθηση. Τώρα, καλώ όλους μας να αλλάξουμε το αφήγημα για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Ευρωπαϊκή Ευημερία – Απειλείτα από σύγχυση

Όταν παρακολουθεί κανείς τα νέα που αφορούν στην Ευρώπη, είναι σε συντριπτικό βαθμό αρνητικά. Έντονες συζητήσεις που κάνουν λόγο για μια γηράσκουσα κοινωνία, συρρίκνωση της δυναμικής, κοινότητες που διαμαρτύρονται για την ισότητα, τη βιωσιμότητα, τη μετανάστευση, την ταυτότητα, το Brexit – όλα αυτά κάνουν την Ευρώπη να μοιάζει με έναν αδύναμο παίκτη. Αυτό κορυφώνεται με το χάσμα γενεών, όπου το νέο και το παλιότερο, έχουν προφανώς χάσει κάθε επαφή μεταξύ τους. Αμφησβητώ σθεναρά αυτή την άποψη. Βλέπω πάντα το ποτήρι «μισο-γεμάτο».

Η Ευρώπη είναι σημαντική – περισσότερο από ότι οι άνθρωποι πιστεύουν. Σε όρους ΑΕΠ, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι η 2η μεγαλύτερη στον κόσμο (18,7 τρισεκατομμύρια USD 2018), σημαντικά μεγαλύτερη από την Κίνα (13,6 τρισεκατομμύρια USD 2018), πλησιάζοντας τις ΗΠΑ (20,5 τρισεκατομμύρια USD 2018). Το 2019, για πρώτη φορά, η ΕΕ ήταν πιο καινοτόμος από τις ΗΠΑ. Αναγνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέχουν ηγετική θέση στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρώπη επενδύει 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για να αποκτήσει ηγετική θέση στον τομέα αυτό. Ο μέσος Ευρωπαίος αισθάνεται θετικά για την Ευρώπη: Το 2018 το 60% των πολιτών πίστευε ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι θετικό γεγονός. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ από το 1983.

Η επιστροφή απαιτεί σωστή ηγεσία και συνεργασία

Στα κεντρικά γραφεία της P&G Ευρώπης στη Γενεύη βλέπουμε την εποικοδομητική συνεργασία ανθρώπων που προέρχονται από περισσότερα από 60 διαφορετικά έθνη, μεταξύ των ηλικιών 16 έως 66, ίσως και παραπάνω-. Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα που ξεχωρίζει κανείς σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων είναι ο σεβασμός, ένα κοινό σύνολο αξιών που όλοι υιοθετήσαμε (κανείς δεν γεννήθηκε με αυτές) και η θετική θεώρηση των πραγμάτων.

Η ΕΕ είναι παρόμοια, απλά πολύ μεγαλύτερη. Ακόμα και αν φαίνεται σήμερα διχασμένη, είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ειρήνης που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Και οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ των επιχειρήσεων, του πολιτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, οδήγησαν στη δημιουργία των αξιών που φέρει σήμερα η Ευρωπαϊκή μας Κοινότητα. Με τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ καθιερωμένων ιδρυμάτων και νέων παικτών, η Ευρώπη μπορεί σύντομα να αναδειχθεί ξανά, ως μια ωραία ευκαιρία για όλους.

Δεν υπάρχει αναγέννηση χωρίς νέους ανθρώπους

Η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τους νέους. Ο κόσμος έχει αλλάξει με την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τη διάδοσή τους οφείλεταιστους νέους και όχι στους θεσμούς, ενώ η επόμενη γενιά των Ευρωπαίων αξιοποιεί αυτά τα δίκτυα για να προωθήσει ένθερμα την αλλαγή αυτή. Πάρτε για παράδειγμα το Friday for Future Movement, τις μαθητικές κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή ή το Global Citizens, μια κίνηση των πολιτών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας μέχρι το 2030. Οι νέοι αυτοί φορείς της αλλαγής, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν τους συνομήλικούς τους σε ευρεία κλίμακα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ανάγκη τους θεσμούς για να αποκτήσουν τη δική τους «φωνή».

Η σκέψη μου είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των γενεών για να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες τριβές. Επομένως μην προσπαθήσετε να τους σταματήσετε – διευκολύνετε το έργο τους και κατακτήστε μαζί την κορυφή. Στην P&G, η συνεργασία με τους νέους για τη δημιουργία λύσεων για το μέλλον αποτελεί προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη. Σύμφωνα με την Αρχή μας “η ανάπτυξη ξεκινάει από μέσα προς τα έξω” και για αυτό χρειαζόμαστε ταλαντούχους νέους ανθρώπους.

Ωστόσο, την P&G απασχολούν εξίσου θέματα όπως:

1. Περιβάλλον: Η επόμενη γενιά απαιτεί λύσεις από τους σημερινούς ηγέτες για την προστασία του πλανήτη μας.

2. Κοινωνική ενσωμάτωση: Είναι η πρώτη γενιά που αμφισβητεί σε μεγάλο βαθμό την έννοια της κοινωνικής προόδου μέσω της εργασίας.

Συζητήσεις για μια νέα προσέγγιση της εργασίας: Ωθούν τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία σε έναν «ψηφιοποιημένο» κόσμο.

Πιστεύω ότι πρέπει να πλησιάσουμε τη νέα γενιά. Υπήρξαν κινητοποιήσεις από τους νέους στο παρελθόν, αλλά αν ήθελαν να πετύχουν έπρεπε να περάσουν από τα θεσμικά όργανα. Αυτή η νέα γενιά είναι διαφορετική. Δημιούργησαν τα μέσα και τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους πραγματικότητα. Η ομάδα μου και εγώ, αρχίσαμε να δημιουργούμε νέους τρόπους συνεργασίας μέσα στον ίδιο τον οργανισμό: Δημιουργήσαμε το “Συμβούλιο των Νέων”. Ένα εναλλακτικό συμβούλιο που αποτελείται από νέους ηγέτες κάτω των 30 ετών, που συναντώ τακτικά. Ακούω με προσοχή – με συμβουλεύουν – σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις, την κοινωνική ένταξη, τη διαφορετικότητα και τη βιωσιμότητα. Αυτό μας βοηθά να ξεπεράσουμε το χάσμα των γενεών και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, αλλά με έναν βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο, καθώς η επόμενη γενιά επεκτείνει στο μέγιστο, οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε. Το οποίο είναι καλό.

Κλείνοντας το χάσμα γενεών ενδυναμώνεται η Ευρώπη

Είμαι business man, όχι ψυχολόγος, αλλά πιστεύω ότι το κλειδί στην επίλυση των προκλήσεων της Ευρώπης είναι να αλλάξουμε το αφήγημα και να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ των γενεών. Είμαι Ευρωπαίος εκ πεποιθήσεως. Ας δημιουργήσουμε μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των γενεών για να κάνουμε την Ευρώπη το ιδανικότερο μέρος για να ζούμε και να εργαζόμαστε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα