ΜΑΜΟΣ: Αναβίωσε η ιστορική μπύρα από την Πάτρα

ΜΑΜΟΣ: Αναβίωσε η ιστορική μπύρα από την Πάτρα

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φέρνει ξανά την μπύρα που έχει ιστορία 100 και πλέον χρόνων. Σύντομα η επέκτασή της και πανελλαδικά

Η ιστορική μπύρα Μάμος επιστρέφει χάρη στην συνεργασία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και των κληρονόμων της ιστορικής οικογένειας ζυθοποιών από την Πάτρα. Η μπύρα η οποία ξεκίνησε την παραγωγή της το 1876 και την διέκοψε το 1979 επιστρέφει και θα παράγεται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα της αυθεντικής συνταγής.

Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση του προϊόντος στην πόλη της Πάτρας, ενώ μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επέκταση της στην Πελοπόννησο και στην συνέχεια πανελλαδικά.

 

Στην ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης  Μηνά, τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή τόσο για εμάς, όσο και για την ελληνική ζυθοποιία γενικότερα. Η παραγωγή της ΜΑΜΟΣ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι μια ακόμη απόδειξη των στενών μας δεσμών με την πόλη της Πάτρας, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της εταιρείας μας. Η προσφορά υποστήριξης σε εγχειρήματα, ανθρώπους ή ιδέες με στόχο την ανάπτυξή τους είναι για εμάς ένας πολύ σημαντικός πυλώνας. Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως η ελληνική παραγωγή και η επιχειρηματικότητα δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης στον τόπο μας.»Από την πλευρά τους, ο εκπρόσωπος της οικογενείας Μάμου, κ. Παναγής Μάμος, δήλωσε: «Για την οικογένεια Μάμου η σημερινή είναι μια ημέρα μνήμης, ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης.  Με την επιστροφή της  μπύρας Μάμος στην αγορά σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ένα όραμα – στόχος μας γίνεται πραγματικότητα. Η Μάμος είναι ένα ιστορικό  προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας, και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή συνεργάτη για την επιστροφή της. Με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εργαστούμε συστηματικά, ώστε η μάρκα μας να προοδεύσει ξανά, επωφελεία της οικονομίας και της κοινωνίας   σε τοπικό, περιφερειακό  και εθνικό επίπεδο μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας.»

 

Η ιστορία της μπύρα ΜΑΜΟΣ

Η μπύρα ΜΑΜΟΣ ξεκίνησε το 1876, όταν ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων γεμάτη βραβεία και διακρίσεις. Ο γιος του, Πέτρος Μάμος, ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός. Με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του, έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ζυθοποιία, με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία. Εισήγαγε εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς από τη Γερμανία και την Τσεχία και εξέλιξε τις παραδοσιακές συνταγές με δικές του τεχνικές. 

Ο Πέτρος Μάμος είχε προσαρμόσει την μπύρα στην ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές προτιμήσεις. Ήταν μια μπύρα που έβρισκε κάποιος στη Μεγάλη Βρετάνια, αλλά και στο μεγαλύτερο ζυθοπωλείο της Αθήνας. Μια ελληνική μπύρα που εξάγονταν στο εξωτερικό και ήταν το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου το οποίο έλαβε διεθνή βραβεία: χρυσό βραβείο αγνότητας και γεύσης στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης το 1898, Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου στη Διεθνή έκθεση Αθηνών.

Η κυκλοφορία της μπύρας διακόπηκε το 1979, όταν η οικογένεια Μάμου αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει την παραγωγή στα ποιοτικά κριτήρια που είχε θέσει λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από κρατικοποιημένη ζυθοποιία και την παραπαίουσα τότε ΦΙΞ.

Το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, από όπου θα αναβιώσει η ΜΑΜΟΣ, είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα της εταιρείας με πέντε γραμμές παραγωγής και 250 άτομα προσωπικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα