Με καινοτομία made in Greece γράφεται το μέλλον της ενέργειας

Με καινοτομία made in Greece γράφεται το μέλλον της ενέργειας

Η Sunlight επενδύει στη διασύνδεση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, με την παραγωγή καινοτομίας στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας

Τεκτονικές αλλαγές στον χώρο της ενέργειας και δη της αποθήκευσής της αναμένονται στη διάρκεια της δεκαετίας που διανύουμε. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός, υπό ψηφιακούς όρους, βρίσκεται ήδη στην ατζέντα των κυβερνήσεων και επενδυτών ανά τον κόσμο, ενώ επιχειρήσεις και πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν το επόμενο διάστημα τα οφέλη του.

Η αποθήκευση ενέργειας εξελίσσεται σε ένα νέο και πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης για τους ερευνητές, την ίδια στιγμή που παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, αλλά και επενδυτές, έχουν αρχίσει να αναζητούν συστηματικά καινοτόμες εφαρμογές τεχνολογιών αποθήκευσης.

Η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, που σταθερά επιδεικνύει εξαιρετικά αντανακλαστικά στις παγκόσμιες νέες τάσεις, από τους καθηγητές, ως τους ερευνητές και φοιτητές, έχουν ήδη αντιληφθεί τη διεθνή κινητικότητα στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας. Αναζητούν δε συχνά διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού, ψάχνοντας τη χώρα που θα μπορέσουν να εξελίξουν τη δημιουργικότητά τους σε έναν τόσο πρωτοποριακό τομέα.

Για τα νέα ταλέντα της χώρας, που διορατικά κοιτούν προς τον κλάδο των νέων τεχνολογιών στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, αυτό που ψάχνουν βρίσκεται εντός συνόρων. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες είναι στην αιχμή της καινοτομίας και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη γνώση και την όρεξη των νέων ταλέντων για δημιουργία στον συγκεκριμένο τομέα.

Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η Sunlight, εταιρεία του Ομίλου Olympia. Μια 100% ελληνική εταιρεία τεχνολογίας στην παραγωγή μπαταριών, με εργοστάσια σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Ιταλία και ΗΠΑ. Οι άνθρωποί της έχουν κατανοήσει ότι η διασύνδεση των καινοτόμων επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα νέα ταλέντα, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα ανάπτυξης.

Η Sunlight ήδη επενδύει σε αυτή τη διασύνδεση, ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας και επαφής με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητές, ερευνητές και φυσικά φοιτητές. Αυτός ήταν ο στόχος της παρουσίασης που έκαναν πριν από μερικές ημέρες στελέχη της εταιρείας στους φοιτητές του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» και τον δραστήριο καθηγητή τους Δημήτρη Βέργαδο. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως ένα από τα πλέον καινοτόμα στην Ελλάδα και προσελκύει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον.

Αν κρίνει κανείς από την ευρεία συμμετοχή στην παρουσίαση, όπου, φυσικά, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι φοιτητές επιθυμούν διακαώς αυτή την επαφή. Ιδιαίτερα όταν αφορά μια ελληνική εταιρεία, η οποία απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους, είναι εξαιρετικά εξωστρεφής και κινείται σε έναν χώρο, όπως η αποθήκευση ενέργειας, που είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος και πρωτοστατεί στον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την επιχειρηματική ιστορία τη Sunlight και επεκτάθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με τις μπαταρίες λιθίου, οι οποίες αποτελούν το μέλλον του κλάδου της αποθήκευσης ενέργειας. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος. Το λίθιο έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδίως στις βιομηχανικής χρήσης μπαταρίες, οι οποίες αποτελούν τη βασική δραστηριότητα της Sunlight.

Κεντρικό ερώτημα για τους φοιτητές ήταν, όπως μάλλον και αναμενόταν, κατά πόσον η Sunlight προτίθεται να βοηθήσει ομάδες με καινοτόμες ιδέες. Η απάντηση δεν αποκλείεται να εξέπληξε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους σπουδαστές, καθώς συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι «καταδικασμένοι» να αποτελέσουν μέρος του ελληνικού brain drain.

Η Sunlight έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο, διεθνές R&D κέντρο στην Αττική για νέες τεχνολογίες λιθίου, με στόχο μάλιστα τον επαναπατρισμό 50 ερευνητών και μηχανικών. Η ανάσχεση δε του brain drain φαίνεται πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς τη διεύθυνση του ερευνητικού κέντρου έχει αναλάβει ο Δρ. Νικόλαος Τσιουβάρας, ένας λαμπρός Έλληνας επιστήμονας από το εξωτερικό, με πολυετή εμπειρία στο R&D της BMW, που επιστρέφει στην Ελλάδα πιστεύοντας στη δυναμική της εταιρείας.

Στόχος της Sunlight είναι να αναπτύξει εφαρμογές για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, για τη ναυτιλία, αλλά και για την αποθήκευση ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές, ενώ ήδη σχεδιάζει μπαταρίες για τα ρομπότ που θα υποκαταστήσουν τα περονοφόρα σε διεθνή logistics centers νέας γενιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα