Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τα αμερικανικά “καύσιμα” για την “ανάσταση” και το μήνυμα στο Πολεμικό Ναυτικό

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τα αμερικανικά “καύσιμα” για την “ανάσταση” και το μήνυμα στο Πολεμικό Ναυτικό
Ναυπηγεία Ελευσίνας. Φωτο αρχείου. EUROKINISSI

Ρόλο στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στις Ελληνικές θάλασσες, μερίδιο από την αγορά επισκευών πλοίων, αλλά και συνεργασίες με τους πολεμικούς στόλους διεκδικεί η διοίκηση της ΟΝΕΧ.

Σχεδόν 70 εκατ. ευρώ είναι προς άμεση διάθεση για την “ανάσταση” των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέρος ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου που υποστηρίζεται κι από την DFC, τον χρηματοδοτικό οργανισμού του αμερικανικού κράτους, που θα χρηματοδοτήσει σε πρώτη φάση με 102 εκατ. ευρώ (δάνειο μετατρέψιμο) το project εξυγίανσης των Ναυπηγείων με βάση όσα ανέφερε την Τρίτη 22/11  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, Πάνος Ξενοκώστας σε δημοσιογραφική συνάντηση.

Ξέρουμε να τρέχουμε το ναυπηγείο. Τα χρήματα είναι το ένα, το καύσιμο, αλλα μπαίνουμε δυναμικά γιατί έχουμε τα εχέγγυα στο Νεώριο, όπου ήδη έχουν ολοκληρωθεί εργασίες σε 350 πλοία ενώ ήδη μέχρι τον Ιούνιο έχουν κλειστεί οι ημερομηνίες από συμβόλαια” ανέφερε.

Μάλιστα, σε 8 μήνες περίπου, τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2023 εκτιμάται ότι μπορεί να φιλοξενηθούν οι πρώτες επισκευές πλοίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως είπε  την Τρίτη 22/11  ο Πάνος Ξενοκώστας.

Προϋπόθεση βέβαια είναι η σχετική συμφωνία εξυγίανσης που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες να επικυρωθεί μέσα στην άνοιξη από το αρμόδιο δικαστήριο.

Εάν χαθεί το δικαστήριο θα χαθούν και 40 εκ από εργαζόμενους, ενώ και  κράτος πήρε πάνω του 170 εκατ. οφειλων. Όλοι αυτοί θα βγουν χαμένοι, Όλοι έχουν συμφωνήσει κι αν όμως ο δικαστής πει όχι θα κλείσει το ναυπηγείο” ανέφερε ενώ τόνισε ότι σε συμβόλαια με πιθανούς πελάτες έχουν προβλεφθεί και ανάλογες δικλείδες σε περίπτωση “ναυαγίου”.

Οι επενδύσεις

Πάντως για άλλη μια φορά ο επικεφαλής της ONEX έστειλε το μήνυμα μια δυναμική επανεκκίνηση των ναυπηγείων λέγοντας ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια, και μέχρι τον επόμενο Απρίλιο (σ.σ.: τότε εκτιμάται ότι θα έχει βγει η απόφαση του δικαστηρίου), θα έχουν επενδυθεί συνολικά περί τα 5 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συμπεριλαμβανομένου του 1,2 εκατ. ευρώ που έχει κατευθυνθεί για την αποπληρωμή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Μάλιστα, όπως τόνισε στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, για την ανασύσταση των Ναυπηγείων Ελευσίνας έχει δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με τα μισά έργα να είναι εμπροσθοβαρή και να υλοποιούνται μέσα στην επόμενη 5ετία.

Επεσήμανε, δε, ότι το στοίχημα της ONEX έγκειται στην ανάπτυξη μέσα στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας υπηρεσιών ναυπηγοεπισκευής για τον ελληνόκτητο στόλο κι όχι μόνο. “Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν εδώ τα πράγματα ενεργειακά, εάν δεν υπάρχουν υποδομές, και για να πραγματοποιηθούν τα έργα, αλλά κυρίως να υποστηριχθούν, χωρίς τα μεγάλα ναυπηγεία, είτε αυτό αφορά έργα εξορύξεων, είτε αυτά αφορούν αγωγούς, είτε αφορά ανεμογεννήτριες”, είπε χαρακτηριστικά.

Το Πολεμικό Ναυτικό

Σε σχέση με τη συμμετοχή των Ναυπηγείων Ελευσίνας στα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Π. Ξενοκώστας ξεκαθάρισε δεν είναι προϋπόθεση τα συμβόλαια με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) για την αναγέννηση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Από που το ΠΝ θέλει ναυπηγείο έχει ενταχθεί κι αυτό στα πλάνα μας. Γιατί γιατί έχουμε τεχνογνωσία και υπάρχει αγορά” ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας τονίζοντας ότι “δεν εξαρτάται η πορεία και η εξυγίανση των ναυπηγείων από το πλάνο του Πολεμικού Ναυτικού. Εμείς θα θέλαμε να προσφέρουμε υπηρεσίας μας μια και είμαστε Έλληνες” τόνισε. Σημείωσε δε, ότι στην Ελευσίνα, “είναι το μεγαλύτερο μετά τον Σκαραμαγκά ναυπηγείο κι έχουμε το στρατηγικότερο στη Σύρο από γεωγραφική άποψη. . Επίσης έχουμε ενώσει δυνάμεις με την Fincantieri, που έχει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το τέταρτο στον κόσμο, διαθέτονταςι καλά σχεδια. Μάλιστα ο Ιταλικός όμιλος συμφώνησε εάν πάρουμε κορβέτες, να γίνουν οι τρεις στην Ελλάδα” είπε σημειώνοντας ότι η συνεργασία “έχει να κάνει από τη μεταφορά τεχνογνωσίας μέχρι τη μετοχική συμμετοχή

Επειδη δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα  θα περιμένουμε για να δουμε τι θέλει το Π.Ν. μια και θα πρέπει να έχουμε ένα προγραμματισμό 10ετίας. Δεν είναι μπιντάρισμα για πορτοκάλια. Εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα θα κοιτάξουμε να γεμίσουμε τα ναυπηγεία μας από άλλα προγράμματα. Θα ήταν τιμή μας αλλά δεν εξαρτώμαστε από το Π.Ν.” ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας.  “Η συνεργασία δεν αρχίζει και τελειώνει σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα” δήλωσε με νόημα.

Ο Π. Ξενοκώστας παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα έχει πολλά να ωφεληθεί από την “ανάσταση” της ναυπηγοεπισκευής. “Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ελληνικών ναυπηγείων, η πίτα είναι διεθνής κι όσο πιο ανοίγει η πίτα όλοι επωφελούνται” τόνισε με έμφαση απαντώντας σε ερώτηση για το “εάν χωρούν” όλα τα υφιστάμενα σχέδια για την ναυπηγική αγορά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Μάλιστα, τόνισε ότι ο βασικός ανταγωνιστής είναι η ναυπηγική βιομηχανία της Τουρκίας, που μάλιστα απολαμβάνει και μεγάλες ευκολίες λόγω της απουσίας περιβαλλοντικών κανόνων. Ειδικά, για τα θέματα περιβάλλοντος, σε σχέση κυρίως με το Νεώριο, ο κ. Ξενοκώστας τόνισε ότι υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τους κανόνες, συνεχής παρακολούθηση από την Περιφέρεια αλλά και αντικατάσταση σε ποσοστό 92% της αμμοβολής από τεχνικές υδροβολής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα