Nestlé Ελλάς: Ο καφές του μέλλοντος θα έχει “πράσινα” συστατικά

Nestlé Ελλάς: Ο καφές του μέλλοντος θα έχει “πράσινα” συστατικά
istock

Η Nestlé Ελλάς ξεκίνησε το ταξίδι για ένα βιώσιμο αύριο με "όχημα" ένα φιλικό προς το περιβάλλον χαρτοφυλάκιο και μία σειρά ενεργειών που θέτουν την επίτευξη των κλιματικών στόχων στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της.

Ο τομέας της βιωσιμότητας και ο στόχος της πράσινης μετάβασης, έχουν σημείο συνάντησης μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μαζί, συνθέτουν το ζωτικό βήμα που απαιτείται για την επίτευξη των περιβαλλοντικών επιδιώξεων και των παγκόσμιων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η επιτακτική ανάγκη για μείωση των εκπομπών αερίων ως το 2030, που αποτελεί και την πρώτη στάση στο “ταξίδι” της κλιματικής ουδετερότητας που έχει θέσει ως ευρύτερο στόχο ο πλανήτης για το 2050, προϋποθέτει δέσμευση, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, συστηματική δουλειά και συνεργασία.

Κάτι σαν “όρκος νίκης” δηλαδή απέναντι στην κλιματική κρίση , ο οποίος βέβαια, πέρα από συνέπεια και αφοσίωση, απαιτεί επίσης δραστικές ενέργειες που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον.

Όλα τα παραπάνω απαντώνται στην ατζέντα και στο προϊόντικό χαρτοφυλάκιο της Nestlé Ελλάς, ενώ εκφράστηκαν με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο δίνοντας το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ.

Με έμφαση στην τεχνογνωσία, στην ανάπτυξη συνεργειών και στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση και μέσα από μία ολιστική περιβαλλοντική προσέγγιση στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και προϊόντων της, η εταιρεία παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της βιωσιμότητας.

Η Nestlé Ελλάς οριοθέτησε τις αλλά και τα εργαλεία της για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, τα οποία εκτείνονται από τον ανασχεδιασμό των συσκευασιών της ώστε να γίνουν ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025, μέχρι την υπεύθυνη προέλευση καφέ, τις επενδύσεις στο εργοστάσιο του καφέ με σκοπό τη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος αλλά και τα προγράμματα που υλοποιεί για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Ένα συγκεκριμένο, σωστά δομημένο και κυρίως “πράσινο” πλάνο, που αποσκοπεί σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Nestlé Ελλάς


“Το πρώτο και πλέον σημαντικό βήμα είναι η ποσοτικοποίηση του αποτυπώματός μας έτσι ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε την πρόοδο μας μέσα στον χρόνο και να διασφαλίσουμε την επίτευξη των δεσμεύσεων μας, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχουμε αναπτύξει. Στη Nestlé έχουμε ήδη κάνει αυτό το απαραίτητο βήμα έχοντας καταφέρει να μετρήσουμε όλες τις εκπομπές από τη δραστηριότητα μας, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας. Η προσπάθεια μας είναι πολυδιάστατη, συνεχής, και δομημένη γιατί θέλουμε τα αποτελέσματά της να είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα. Έχουμε καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 15,34%, και αυτό είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης δουλειάς και επένδυσης που έχουμε κάνει στη βιωσιμότητα και στην πλήρη ενσωμάτωση της στην επιχειρηματική μας λειτουργία“, δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Εμμανουηλίδης.

Μία βιώσιμη καλλιέργεια καφέ

Η επένδυση στον τομέα της βιωσιμότητας αποτυπώνεται με την ανάπτυξη σημαντικών προγραμμάτων όπως το Σχέδιο NESCAFÉ 2030 που στηρίζεται στην αναγεννητική γεωργία. Στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μειώσει την περιοχή που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ κατά 50% έως το 2050. Την ίδια στιγμή που περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται στον καφέ για τη διαβίωσή τους.

Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η ανάληψη δράσης που θα μπορέσει να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του καφέ. Σε αυτό έρχεται να συμβάλλει ουσιαστικά το Σχέδιο NESCAFÉ 2030 που περιλαμβάνει τη συνεργασία με καλλιεργητές καφέ για να τους βοηθήσει να μεταβούν στην αναγεννητική γεωργία και την επένδυση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ελβετικών φράγκων έως το 2030, επεκτείνοντας έτσι το έργο του για βιωσιμότητα. Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, η Nestlé στοχεύει σε 100% υπεύθυνη προμήθεια καφέ έως το 2025 και στην προέλευση του 50% του καφέ από αναγεννητικές γεωργικές μεθόδους έως το 2030.

Παράγοντας τον καφέ του μέλλοντος

Η τεχνογνωσία και οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής αντανακλούν την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της Nestlé Ελλάς, ενώ οι βιώσιμες πρακτικές στο εργοστάσιο καφέ αποτελούν βασικό πυλώνα των δραστηριοτήτων της. Το “συστατικό” της επιτυχίας κρύβεται σε ένα υπερσύγχρονο καβουρδιστήρι (και δέκα γραμμές παραγωγής) το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή όλης της γκάμας του ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, από την πρώτη ύλη μέχρι και τη συσκευασία, του espresso Buondi αλλά και για τη συσκευασία του στιγμιαίου καφέ Nescafe.

Σοφοκλής Αρβανιτίδης, Διευθυντής Εργοστασίου Καφέ Οινοφύτων


Όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Διευθυντής του εργοστασίου, Σοφοκλής Αρβανιτίδης η εταιρεία πέτυχε 80% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα το διάστημα 2018 – 2021, ενώ, την τελευταία τετραετία “μέσα από δράσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής, η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού του εργοστασίου με χρήση φωτιστικών LED και η βελτιστοποίηση του δικτύου πεπιεσμένου αέρα σε συνδυασμό με τη μείωση απωλειών αυτού, έχουμε μειώσει το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 19%. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές”. Μάλιστα έθεσε και τον αμέσως επόμενο “σταθμό” (για το 2023) που είναι “η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ώστε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω εναλλακτικές πηγές ενέργειας”.

Συνοδοιπόροι με “σεβασμό για το μέλλον”

Η σημασία των περιβαλλοντικών προκλήσεων και δη η ανάγκη κοινών “μετώπων” απέναντι στην κλιματική κρίση μέσα από ένα πλαίσιο κοινών περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών απαιτούν “συμμαχίες” για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου “αύριο”. Έτσι, η Nestlé Ελλάς, έχει στο πλευρό της τρεις συνοδοιπόρους, τρεις οργανισμούς, την Aegean Rebreath, την Κοιν.Σ.Επ Staramaki και την Εναλεία, που αναλαμβάνουν δράση για ένα μέλλον βιώσιμο με ελαχιστοποίηση χρήσης του πλαστικού.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Με Σεβασμό για το Μέλλον” που συνεχίζεται για 2η χρονιά, ο καφές Nescafé συνεργάζεται με την Aegean Rebreath και υλοποιεί καινοτόμες δράσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αξιοποίηση -για πρώτη φορά στη χώρα μας- ενός τηλεχειριζόμενου θαλάσσιου drone που πλέον λειτουργεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και συλλέγει έως 160 λίτρα απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως δήλωσε και ο ιδρυτής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος: “Συνδυάζοντας την καινοτομία με την τεχνολογία, και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και κοινότητες, επιδιώκουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή πρακτικών που μπορούν να αποτελέσουν μοντέλο σε εθνικό επίπεδο. Οι συνεργασίες αυτές αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως η προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος μας αφορά όλους”.

Γιώργος Σαρελάκος, Ιδρυτής Aegean Rebreath


Παράλληλα, η εταιρεία συνεργάζεται με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Staramaki, η οποία έχει δημιουργήσει ένα 100% φυσικό καλαμάκι από το στέλεχος του σιταριού, μια λύση που δεν δημιουργεί απορρίμματα και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Πόσο σημαντική είναι, όμως, αυτή η συνεργασία; “Ο καφές Nescafé μας υποστηρίζει και μας καθοδηγεί σε αυτά τα πρώτα βήματα και στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Μέσω της συνεργασίας μας στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας προκειμένου να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες του τόπου μας”, απάντησε σχετικά ο Στέφανος Καμπέρης, επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki.

Στέφανος Καμπέρης, Επικεφαλής Κοιν.Σ.Επ. Staramaki


Το “τρίπτυχο” της… συμμαχίας συμπληρώνεται μέσα από τη συνεργασία (για δεύτερη χρονιά) του Nescafé με την Εναλεία, στοχεύοντας στην απομάκρυνση πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο. Έτσι, σύμφωνα και με τον Λευτέρη Αραπάκη, Συνιδρυτή της Εναλεία, “μαζί με τον καφέ Nescafé, ενδυναμώνουμε τις αλιευτικές κοινότητες του Θερμαϊκου Κόλπου έτσι ώστε να συλλέγουν μέσα από τη θάλασσα το αντίστοιχο ενός φορτηγού γεμάτο πλαστικά, κάθε δέκα μέρες. Επιπλέον, μέσω αυτής της συνεργασίας μας δίνεται η δυνατότητα να εντάσσουμε την πλειοψηφία αυτού του πλαστικού στην κυκλική οικονομία και να μετασχηματίζεται σε νέα προϊόντα”.

Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής Εναλεία


Ταξίδι προς το “μηδέν”

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η Nestlé Ελλάς αξιοποιεί όλα της τα εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για βιωσιμότητα, οι στόχοι της Nestlé Ελλάς είναι ξεκάθαροι και γίνονται πραγματικότητα.

Η εταιρεία, έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της προς ένα βιώσιμο μέλλον, με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και με φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες που θα εξελίσσονται, θα εκσυγχρονίζονται και θα προσαρμόζονται διαρκώς στις νέες περιβαλλοντικές ανάγκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα