Π. Μυλωνάς: Στα 3,5 δισ. οι εκταμιεύσεις δανείων για το 2020- Κάτω του 15% τα κόκκινα δάνεια

Π. Μυλωνάς: Στα 3,5 δισ. οι εκταμιεύσεις δανείων για το 2020- Κάτω του 15% τα κόκκινα δάνεια
Στιγμιότυπο από την ετήσια Γενική τακτική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Δέσμευσή μας είναι η στήριξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κατά την διάρκεια της Γ.Σ των μετόχων. Τα επιτεύγματα και οι στόχοι του Ομίλου.

Στον στρατηγικό στόχο της Εθνικής Τράπεζας να χορηγήσει στην οικονομία 3,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Μυλωνάς.

«Η Εθνική χρηματοδοτεί και θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Δέσμευσή μας είναι η στήριξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη άμεσης ρευστότητας και όχι όσες θέλουν να δημιουργήσουν «μαξιλάρια» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.

Απευθυνόμενος προς τους μετόχους ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι «έχουμε ήδη παγώσει την αποπληρωμή δόσεων για 1,5 δισ. στεγαστικά (22.000 πελάτες ) και 2 δισ. επιχειρηματικά δάνεια (2000 πελάτες). Μέσω ΤΕΠΙΧ η Εθνική Τράπεζα έχει διοχετεύσει σε 2500 μικρές επιχειρήσεις δηλαδή το 24% των εκταμιεύσεων του προγράμματος, ενώ μέσα από το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας η Εθνική Τράπεζα θα διοχετεύσει 800.000.000 ευρώ τα οποία έχει ήδη εγκρίνει».

Οι εκταμιεύσεις δανείων μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Μυλωνάς διευκρινίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών θα δοθεί στο τρίτο εξάμηνο.

Σε ότι αφορά στο 2019 η τράπεζα εκταμίευσε 3,3 δισ. δάνεια ενώ αν προστεθούν και οι εκταμιεύσεις α τριμήνου έφτασαν στα 4,4 δισ. Αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Μείωση κατά 5 δισ. των κόκκινων δανείων

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της τράπεζας στις οποίες περιλαμβάνονται η ενίσχυση των εσόδων, η διαφάνεια, οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό υποδομών και φυσικά ο στόχος τα κόκκινα δάνεια να παραμείνουν σε τροχιά μείωσης προκειμένου να κατέλθουν στο 5% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Μόνον που το τελευταίο θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση ενός έτους σε σχέση με το αρχικό πλάνο τριετίας λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σε σχέση με την ελληνική αγορά η Εθνική Τράπεζα, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς έχει τα χαμηλότερα κόκκινα δάνεια που καλύπτονται από τις περισσότερες προβλέψεις.

Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στα 10 δισ. από 15 δισ. μέσα σε ένα χρόνο με ρυθμίσεις και πωλήσεις, ενώ το project Icon πραγματοποιήθηκε μέσα στην κρίση.

Το 2019 τόνισε ο κ. Μυλωνάς ρυθμίσαμε πάνω από 22.000 στεγαστικά ύψους 1,3 δισ. εκατ. ευρώ.

Έχουν γίνει οι προετοιμασίες και θα υλοποιηθούν το 2ο εξάμηνο του έτους ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια στο 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας και εν συνεχεία να προχωρήσουμε στη μείωση του κόκκινου χαρτοφυλακίου στο 5% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ

Τα επιτεύγματα του 2019

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα που συνετελέσθηκαν τη χρονιά που πέρασε και που μεταξύ άλλων άλλαξαν τις δομές της λειτουργίας της τράπεζας δημιουργώντας ένα πιστωτικό ίδρυμα πιο αποτελεσματικό στην στήριξη των πελατών του.

Το 2019 πετύχαμε την αρχή μιας μεγάλης μεταστροφής για την τράπεζα, σημείωσε. Αυτή υπήρξε η πρώτη χρονιά του προγράμματος μετασχηματισμού το οποίο και αντιμετώπισε τα χρόνια προβλήματα της τράπεζας.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά, από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής αυτού του τετραετούς προγράμματος, καθώς η Εθνική σημείωσε εντυπωσιακή μείωση των κόκκινων δανείων, μεγάλη αύξηση στο ρυθμό των χορηγήσεων στις επιχειρήσεις, ενίσχυσε τη ρευστότητα, την κερδοφορία και την κεφαλαιακή της επάρκεια, αναμόρφωσε το λειτουργικό της μοντέλο, μείωσε τα κόστη της και πραγματοποίησε άλματα στην ηλεκτρονική τραπεζική, προσφέροντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες στους πελάτες της. Η επιτυχία, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, φάνηκε ήδη από το 2019 και τις αρχές του 2020.

Ρευστότητα και κεφάλαια υπερβαίνουν τα ζητούμενα από τους θεσμούς, ενώ ειδικά για τη ρευστότητα σημαντικό ρόλο παίζουν οι καταθέσεις με μερίδιο άνω του 35% στην αγορά.

Στο τέλος του 2019 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 17% και τώρα υπερβαίνει το ζητούμενο και βρίσκεται σε σχέση με αυτό υψηλότερα κατά 500 μονάδες βάσης

Ο αριθμός των εργαζομένων της τράπεζας στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 15% το 2019 έναντι 2018, ενώ αναφορά έκανε ο κ. Μυλωνάς και στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ το οποίο λύθηκε, όπως είπε με δίκαιο τρόπο με εύλογη συμμετοχή της τράπεζας.  

Στην εταιρική τραπεζική εφαρμόζουμε νέο μοντέλο με αμεσότητα απέναντι στον πελάτη ενώ δημιουργήσαμε νέα μονάδα για πώληση μη χρηματοδοτικών προϊόντων παρατήρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας. Στη λιανική τραπεζική και στις ψηφιακές υπηρεσίες η τράπεζα έκανε άλματα.

Αναφερόμενος στις συνέπειες του κορωνοϊού, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα. Η πανδημία βρήκε την τράπεζα ισχυρή. Προσαρμόσαμε τις λειτουργίες της τράπεζας σε επίπεδο απομακρυσμένης πρόσβασης επεσήμανε. Προσφέρουμε νέες υπηρεσίες όπως η χορήγηση δανείων μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών. Οι ηλεκτρονικές της συναλλαγές είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήθηκαν κατά 60% μέσα σε λίγους μήνες και οι ενεργοί χρήστες ψηφιακών καναλιών αυξήθηκαν κατά 50% και σήμερα ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύρια. Η εξ’ αποστάσεως εργασίας θα διαμορφώσει ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό σχέδιο για την τράπεζα.

Σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τους πελάτες τους, τόνισε ο επικεφαλής της τράπεζας και ανέλυσε ότι το 2020 προβλέπεται ύφεση 7,5% αλλά και σημάδια ανάκαμψης.

Τέλος ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε με έμφαση ότι η  επιτυχία που θα επιφέρει τη μεγαλύτερη αλλαγή μακροπρόθεσμα στην Εθνική Τράπεζα, είναι η ριζική βελτίωση του Κανονισμού Αξιολόγησης των ανθρώπων μας. Μετά από συζητήσεις πολλών μηνών ολοκληρώσαμε το Μάιο τη συμφωνία με το Σύλλογο των εργαζομένων. Στο νέο σύστημα  θα εντάσσεται ολόκληρη η διοικητική πυραμίδα της τράπεζας. Το σύστημα αυτό θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καθενός εργαζόμενου, όλου του προσωπικού. Αυτή η πρωτοβουλία θα μεταμορφώσει την τράπεζα και θα ενισχύσει σημαντικά τη κουλτούρα της.  Θα την αναδείξει πραγματικά σε μία καθόλα σύγχρονη και ακόμα πιο ανθρωποκεντρική τράπεζα, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής.

Μιχαηλίδης: η ΕΤΕ στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς τους μετόχους ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι προσφέρουμε στην ανάπτυξη της χώρας καθώς η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις, και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Μάλιστα η  τράπεζα προέβη σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των πελατών της.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη χώρα μας σε ακόμα μία δύσκολη συγκυρία και προς αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος μας είναι απολύτως αποφασιστικός για τις επιχειρήσεις, την ανάκαμψη κατά το ταχύτερο δυνατό και την αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ, προσθέτοντας ότι τον ρόλο αυτό θα τον υπηρετήσει η Τράπεζα με μεγάλη συναίσθηση και ευθύνη, με συνέπεια και πολλή δουλειά. Το πιο σημαντικό και επίκαιρο επίτευγμά μας είναι η  μακρόχρονη και ουσιαστική προσφορά μας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο πρόεδρος της τράπεζας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά μας όπλισε τη δύσκολη περίοδο της αβεβαιότητας. Οι μηχανισμοί μετασχηματισμού βοήθησαν να διασφαλίσουν τη λειτουργία της τράπεζας σημείωσε και αναφέρθηκε στο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, που επιτάχυνε τις διαδικασίες και διασφάλισε το κοινωνικό πρόσωπο της τράπεζας.

“Δημιουργήσαμε μια πιο ευέλικτη τράπεζα τόσο για τους ανθρώπους μας και για τους πελάτες μας με στόχο την υγεία των πελατών και των εργαζομένων μας. Η Εθνική Τράπεζα επέδειξε ετοιμότητα και αντοχή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα