Pizza Hut: Τι πραγματικά την οδήγησε εκτός Ελλάδας. Τι θα γίνει με τα KFC

Pizza Hut: Τι πραγματικά την οδήγησε εκτός Ελλάδας. Τι θα γίνει με τα KFC
Λουκέτο για όλα τα Pizza Hut στην Ελλάδα. Shutterstock

Τι απαντούν στο News 24/7 οι εκπρόσωποι της Food Plus που έχουν τα δικαιώματα για την ανάπτυξη των Pizza Hut και KFC στην ελληνική αγορά.

Το λουκέτο της Pizza Hut σε όλα τα καταστήματα της στην Ελλάδα δεν αποτελεί έκπληξη για όσους παρακολουθούν τον χώρο της μαζικής εστίασης. Η Food Plus, η εταιρεία η οποία έχει τα δικαιώματα για το σήμα της αλυσίδας στην Ελλάδα, είναι σταθερά ζημιογόνα για περισσότερα από δέκα χρόνια με τις συσσωρευμένες ζημιές να ξεπερνούν σήμερα τα 35 εκατ. ευρώ.

Μόνο κατά την τελευταία χρήση που υπάρχουν δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία (το 2018) παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 7,6% στα 16,2 εκατ. ευρώ προστέθηκε στο “καλάθι” άλλο 1,26 εκατ. ζημιών έναντι 1,47 εκατ. ζημιών το 2017. Μάλιστα υπήρχαν χρονιές όπως το 2013 και το 2014 όπου οι ετήσιες ζημιές ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή πραγματικό “βαρέλι δίχως πάτο”.

Οι βασικοί λόγοι της αποτυχίας είναι ότι η διοίκηση της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς επιμένοντας στην λογική της πιτσαρίας – εστιατορίου με σημαντικά λειτουργικά κόστη όταν η τάση στην πίτσα είχε στραφεί στο delivery και το take away.

“Οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες θα ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία”

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Pizza Hut στο NEWS24/7 “δυστυχώς, έχει γίνει πιο δύσκολο από ότι στο παρελθόν να είναι βιώσιμο ένα κατάστημα dine-in (σ.σ. εστιατόριο με τραπεζοκαθίσματα ), ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί μια στροφή στο delivery και το take-away. Το κλείσιμο καταστημάτων της Pizza Hut στην Ελλάδα εξαιτίας του κορωνοϊού, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες – πολλαπλασιάζοντας τις ήδη υπάρχουσες επιχειρηματικές και οικονομικές προκλήσεις. Συνεπώς, το όλο εγχείρημα κατέστη μη βιώσιμο και οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες θα ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία“.

Η ειρωνεία είναι ότι μόλις πέρυσι η Yum International (σ.σ. η μητρική της Pizza Hut παγκοσμίως) έδωσε τα δικαιώματα στην Food Plus για ανάπτυξη καταστημάτων της αλυσίδας και με franchise στην Ελλάδα, ευτυχώς χωρίς να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα κάποιο τέτοιο συμβόλαιο.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πέρυσι η Food Plus υπέβαλε αίτηση στην Τράπεζα Πειραιώς (και φέρεται να πέτυχε) αναδιάρθρωση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της 2 εκατ. ευρώ με μετατόπιση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του χρηματοοικονομικού της κόστους και καταβολή ανισόποσων οπισθοβαρών δόσεων, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά μετά το πέρας των επενδύσεων της εταιρείας.

Το παραπάνω δάνειο είχε ληφθεί καθώς η Food Plus είχε παρουσιάσει στην Τράπεζα Πειραιώς business plan που προέβλεπε την αναδιοργάνωση, ανακαίνιση, μετεγκατάσταση και επέκταση του δικτύου καταστημάτων της. Το λουκέτο στα 16 καταστήματα της Pizza Hut σίγουρα θα έχει θορυβήσει το τμήμα χορηγήσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Πέρα από τον τραπεζικό δανεισμό η Food Plus μέχρι τώρα ζούσε με ενέσεις ρευστότητας από την, με έδρα στο Λουξεμβούργο, εταιρεία Violetta SA συμφερόντων πιθανότατα του επιχειρηματία Χρήστου Ιωάννου που είχε φέρει την Pizza Hut στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι ο επιχειρηματίας είχε τοποθετήσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου την τελευταία δεκαετία.

Τι θα γίνει με τα KFC

Ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα είναι κατά πόσο θα συνεχίσει την λειτουργία του το έτερο σήμα που είχε κάτω από την ομπρέλα της η Food Plus, το KFC. Σε αντίθεση με την Pizza Hut που τα σχέδια ανάπτυξης είχαν παγώσει η εταιρεία δείχνει να πιστεύει περισσότερο στην αλυσίδα με τα κοτόπουλα που ξεκίνησε από το Κεντάκι. Μετά από την επιτυχημένη επιστροφή των KFC στο Σύνταγμα συνεχίζει την εξάπλωση της φθάνοντας πλέον τα 9 (8 σε Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη) ενώ σε φάση “σύντομα κοντά σας” είναι εδώ και πολύ καιρό ενός ακόμη, στον “τροχονόμο” στην Κηφισιά, το οποίο η εταιρεία υπολόγιζε ότι θα λειτουργεί ήδη από το 2019.

Σε σχετική ερώτηση του NEWS24/7 για το πόσο επηρεάζεται η KFC από την αποχώρηση της Pizza Hut και ποια ποια είναι τα σχέδια επέκτασης λάβαμε την απάντηση ότι “το KFC αποτελεί μια τελείως ανεξάρτητη εμπορική δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια ιδιαίτερά αναπτυξιακή πορεία” χωρίς να γίνει κάποια αναφορά για την μελλοντική τους πορεία στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα