Πως γύρισε σελίδα ο όμιλος Ελλάκτωρ και επιστρέφει στην κορυφή του κλάδου

Πως γύρισε σελίδα ο όμιλος Ελλάκτωρ και επιστρέφει στην κορυφή του κλάδου
ΕΛΛΑΚΤΩΡ PRINTSCREEN

Οι έξι κινήσεις που φέρνουν τον όμιλο Ελλάκτωρ και πάλι στο προσκήνιο του κατασκευαστικού κλάδου.

Από τις αρχές του 2021 ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει αλλάξει πορεία με έξι στρατηγικές κινήσεις που τον φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο του κατασκευαστικού κλάδου.

Η πρώτη έγινε τον Ιανουάριο του 2021 με την είσοδο των Ολλανδών στη διοίκηση του ομίλου. Η κίνηση αυτή τότε είχε προκαλέσει αίσθηση. Η δεύτερη κίνηση ήταν η αμεση χρηματοδότηση από την Reggeborgh του ομίλου με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ήταν το πρώτο σημάδι της σημασίας που δίνουν οι επενδυτές του ομίλου για την πλήρη επαναφορά του.

Η τρίτη κίνηση που είναι ίσως και η πιο σημαντική, ήταν η αλλαγή του μοντέλου διεκδίκησης έργων. Αυτό σύμφωνα με πηγές με γνώση του ομίλου, οδήγησε το βαρύ χαρτί του, δηλαδή τις κατασκευές σε οργανικά σχεδόν μηδεν ζημιές και το ανεκτέλεστο κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Φέτος μόνο η Ελλάκτωρ μέσω της ΑΚΤΩΡ και της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι σε πολύ μεγάλα έργα όπως τα δύο τμήματα του ΒΟΑΚ, (Χερσόνησος-Νεάπολη και Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος), την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης (με ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ) τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη (με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ) και άλλα μεσαίου μεγέθους έργα όπως το έργο που ολοκληρώνει τον κάθετο άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο στην Εγνατία Οδό.

Η επόμενη στρατηγική κίνηση ήταν η εξαγορά του ποσοστού των Μπάκων-Καϋμενάκη (που όπως αποδείχθηκε ήταν μια win-win κίνηση) και η είσοδος της Motor Oil. Αυτή η αλλαγή στο μετοχικό καθεστώς του ομίλου άνοιξε και την πόρτα για την οικονομική εξυγίανση του ομίλου.

Η πέμπτη κίνηση ήταν η προαιρετική δημόσια προσφορά που έφτασε το ποσοστό της Reggeborgh στο 46,1% και την έκανε απόλυτη δύναμη στον ομιλικό κόσμο της Ελλάκτωρ. Η έκτη κίνηση είναι αυτή που περιγράφηκε παραπάνω και αφορά την πρόσκληση προς του ομολογιούχους για την αγορά του πανάκριβου ομολόγου του 2019.

Όπως σημειώνουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, αυτή η τελευταία κίνηση, δεν είναι μόνο απόρροια της δυναμικής παρουσίας των Ολλανδών και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στις δυνατότητες της χώρας και του κατασκευαστικού κλάδου.

Η κίνηση που “καθαρίζει” τον όμιλο

Είναι μια κίνηση που αλλάζει συνολικά το προφιλ του ομίλου Ελλάκτωρ ο οποίος “καθαρίζει” από ότι δανειακό βάρος έχει, εξυγιαίνεται και μπορεί απρόσκοπτα να κινηθεί πιο επιθετικά στον τομέα των κατασκευών. Επιπλέον ο στόχος είναι να είναι ο μοναδικός όμιλος με μηδέν δάνεια. Αν γυρίσουμε τον χρόνο μόλις πριν 3 χρόνια και δούμε την τότε εικόνα, μιλάμε για ένα εντυπωσιακό comeback.

Επιπλέον, η κίνηση αυτή βελτιώνει και το χρηματοδοτικό προφίλ της Ελλάκτωρ, επιτρέποντας έτσι απρόσκοπτη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως έγινε γνωστό εχθές το απόγευμα απηύθυνε πρόσκληση για την εξαγορά του ομολόγου του 2019. Η περίοδος αποδοχής προς τους ομολογιούχους θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2022.

Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση καθώς η διοίκηση του ομίλου είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα της την αποπληρωμή του. Να σημειωθεί πως το ομόλογο αυτό στοιχίζει κάθε χρόνο στην Ελλάκτωρ 45 εκατ. ευρώ μόνο για τοκοχρεολύσια και βέβαια το ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή κεφαλαίου.

Το ομόλογο, ύψους 670 εκατ. ευρώ, είχε εκδοθεί το 2019 με επιτόκιο που άγγιζε το 6,4% και ημερομηνία λήξης το 2024.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα