Προγράμματα “εξοικονομώ” με επιδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Προγράμματα “εξοικονομώ” με επιδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Φωτογραφία Αρχείου Getty Images/iStockphoto

Με τη δράση αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά περί τις 10.000 επιχειρήσεις. Τα κονδύλια του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικές λεπτομέρειες χρηματοδότησης και επιτροπών για την υλοποίηση προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθόρισε το ΥΠΕΝ με σχετική απόφασή του.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό́ απόθεμα», το οποίο έχει στόχο τη βελτίωση του αστικού́ περιβάλλοντος και του δημοσίου χώρου.

Επίσης εντός του Ιουλίου προσδιορίζεται η έναρξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ το φθινόπωρο δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» για περισσότερες από 9.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων επιχειρήσεων.

Τα κονδύλια του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Πλέον βασική έμφαση θα δοθεί στην αυτονομία που μπορεί να προσφέρει η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με μπαταρίες σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα αυτοκαταναλώνουν ενέργεια και θα έχουν χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος.

Aπό το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι οι 8.500 θα είναι μικρές και 1.200 μεσαίες και μεγαλύτερες σε διάφορους παραγωγικούς τομείς, όπως στον τουρισμό και στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ δικαίωμα συμμετοχής αναμένεται να έχουν ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Tο ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις, προβλέπεται εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.). Επίσης προβλέπονται ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν δύο υποχρεωτικοί ενεργειακοί έλεγχοι. Όσο για τις πολύ μικρές, θα καθοριστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση του εξοπλισμού.

Με τη δράση αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά περί τις 10.000 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%.

Nα σημειωθεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (απασχόληση 0-9 εργαζομένων/96,2% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων), είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ ευθύνονται για το 15%-20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα