Προς κύρωση η παραχώρηση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο

Προς κύρωση η παραχώρηση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο

Ολα έτοιμα για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Στη Βουλή βρίσκεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Μάλιστα, σήμερα ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η εξέταση του σχεδίου νόμου, για το έργο που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο ΑΕ (ΘΕΚ ΑΕ) συμφερόντων ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία είναι μέτοχος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε ποσοστό 65% και με ίδια συμμετοχή της εταιρείας Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο ΑΕ.

Θα πρέπει να τονιστεί πως με την κύρωση της Σύμβασης ξεκινά η υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας, που θα συμβάλλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

Η σύμβαση παραχώρησης 588 στρεμμάτων για 60 χρόνια υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και της εταιρείας Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο ΑΕ, την οποία έχουν συστήσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που συμμετέχει με 80% και η Goldair που συμμετέχει με 20%.

Το νέο Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και θα δημιουργήσει, στην πλήρη ανάπτυξή του, περί τις 3.000 με 5.000 νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλη προστιθέμενη αξία στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών. Επιπρόσθετα θα αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2016 μετά από σημαντικές τροποποιήσεις στους όρους της Διακήρυξης, προκειμένου να είναι αποδοτική και επωφελής για το Δημόσιο, και αφού έως τότε είχαν παρέλθει 14 χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό, 7 χρόνια από τον δεύτερο και 3 χρόνια άγονων διαδικασιών.

Με την κύρωση της παρούσας Σύμβασης ισχύουν τα εξής:

– Μόλις ισχύσει η Σύμβαση παραχώρησης θα εισπραχθεί το ποσό των 10.000.000 ευρώ ως εισαγωγικό τίμημα

– Για 50 χρόνια θα εισπράττεται ποσοστό επί του τζίρου 2,51% ετησίως και ποτέ κάτω του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος το οποίο θα είναι για τα πρώτα χρόνια της επένδυσης 350.000 ευρώ ανά έτος και τα τελευταία χρόνια της επένδυσης θα έχει φθάσει σε 450.000 ευρώ ανά έτος

Το άθροισμα της παρούσας αξίας ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος θα είναι περίπου 6.200.000 ευρώ

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την παράδοση στον ΟΣΕ, του διαμετακομιστικού Κέντρου του Θριασίου, έκτασης 1450 στρεμμάτων, που εκτελέστηκε με χρηματοδότηση της Ε.Ε, για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής Υποδομής και των εγκαταστάσεων για τον Φορέα Διαχείρισης, έργο που πρόσφατα επιθεώρησε η Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου, συνοδευόμενη από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ιωάννη Δραγασάκη.

Με αφορμή την κατάθεση της σύμβασης στη Βουλή, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε:

«Το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο και το διαμετακομιστικό κέντρο Θριασίου, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, εντάσσουν τη χώρα μας σε υψηλή θέση στον χάρτη των διεθνών συνδυασμένων μεταφορών. Ο στόχος μας, οι συνδυασμένες μεταφορές να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας, να συμβάλλουν στην προσέλκυση παραγωγικών μονάδων, στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, στη μείωση του κόστους συνδυασμένων μεταφορών και στη δημιουργία χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, γίνεται πράξη με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της Εθνικής Οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με την παράδοση, τους επόμενους μήνες, των ηλεκτροδοτούμενων σιδηροδρομικών γραμμών Αθήνας – Θεσσαλονίκης και Θεσσαλονίκης – Ειδομένης.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα